foradia subscriutegrat

Alcoi, única ciutat del País Valencià que aconsegueix fons per a la renaturalització

En total es destinaran 3,5 milions d'euros en aquest projecte. En tota Espanya sols 15 municipis han aconseguit el finançament de la Fundació Biodiversitat, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb fons de la Unió Europa Next Generation

La Fundació Biodiversitat F.S.P, ha publicat la resolució de les ajudes que volen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de ciutat espanyoles. Aquesta subvenció està dins del marc del Pla de Recuperació, Transformació, i Resiliència amb fons de la Unió Europea Next Generation.

Com ja va avançar l’Ajuntament d’Alcoi, la nostra ciutat ha obtingut un total de 3.580.564 euros per a aquest projecte, i s’ha de destacar, que dels 150 que es van presentar, sols ho han aconseguit 18, sent Alcoi el 8é millor valorat, i l’única del País Valencià.

Amb aquestes ajudes es volen promoure projectes que contribuïsquen a la renaturalització urbana, augmentant la infraestructura verda i la connectivitat dels espais verds i blaus, amb l’objectiu d’incrementar la biodiversitat, i l’adaptació al canvi global, millorant l’habitabilitat.

El projecte que va presentar la nostra ciutat s’anomena ‘Alcoi Bio Up’, i consta de 13 accions concretes, en un àmbit d’actuació de 420.000 m². La renaturalització urbana es basa en dos aspectes principals: la restauració ecològica de rius, barrancs, i altres àrees degradades, millorant la infraestructura verda, i la connectivitat natural, dins de la ciutat, i amb els espais d’alt valor ecològic que l’envolten; i el segon, la connexió i naturalització dels espais verds urbans fent-los més sostenibles i adaptats al canvi climàtic.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, ha destacat que: “Mentre alguns parlen i diuen que fem una política erràtica respecte a l’ecologia urbana, i desqualifica el treball dels tècnics municipals, nosaltres treballem per millorar Alcoi, tindre una ciutat més verda, i veiem com la Fundació per la Biodiversitat que té com a principal objectiu protegir el patrimoni natural d’Espanya, ha valorat el nostre projecte com un dels millors i ens ha atorgat més de 3 milions i mig d’euros”.

A l’estar Alcoi formada per barris connectats per ponts, i separats per barrancs, aquests han quedat com a àrees residuals degrades i no accessibles per a la població dins de la ciutat. A més, la ciutat compta amb grans parcs urbans, no connectats entre si, de disseny arquitectònic tradicional on abunden el formigó i altres elements artificials. S’ha de assenyalar que Alcoi compta amb un entorn natural privilegiat d’alt valor ecològic, abrigallada per dos Parcs Naturals i altres espais protegits que arriben a les portes de la ciutat, sent aquesta un punt de disrupció tant per a la fauna com per a la flora, per l’estat dels rius, barrancs, i zones periurbanes degradades.

El Pla General d’Ordenació Urbana, que està en procés d’aprovació, contempla que els rius i barrancs siguen un element clau a l’hora de configurar la infraestructura verda urbana i de connectar el mitjà urbà amb el medi natural de major valor mediambiental que envolta la ciutat. També s’adverteix que les diferents capes que configuren la infraestructura verda urbana estan desconnectades entre si. La cerca de connexió entre elles és altra de les línies d’actuació marcades en el futur en aquest Pla General.

La primera línia en la qual es treballarà serà donar continuïtat natural, i per als vianants als llits dels rius, com a elements estructuradors de la infraestructura verda urbana, i la seua relació amb els parcs naturals. A més, es volen utilitzar com a corredors per a la biodiversitat. També volen crear boscos periurbans connectats amb l’entorn natural, millorant l’accessibilitat entre espais naturals i les zones verdes urbanes. Un altre punt d’aquest pla és la restauració ecològica de zones periurbanes, rius i barrancs degradats, així com la consolidació i ampliació de zones verdes per a reduir la discontinuïtat que suposen les edificacions i garantir la biodiversitat dins de la ciutat.

Els criteris de biodiversitat i sostenibilitat seran prioritaris a l’hora de crear, mantenir o remodelar espais d’Alcoi, i es crearan jardins de pluja. A més, es renaturalitzarà el cicle de l’aigua en el seu pas per la ciutat, desintubant trams de riu, creant séquies naturalitzades, i recuperant basses. També es faran nínxols ecològics en ambients urbans, rius i barrancs per a la seua recolonització per espècies de fauna autòctona, el foment de la mobilitat urbana sostenible i la connexió de la ciutat amb l’entorn natural.

Aquest pla també té com a prioritat fer accessible la natura als habitants de la ciutat, com a element que promou una vida més dinàmica i saludable, a més de promoure l’educació mediambiental i la sensibilització de la ciutadania amb l’objectiu d’implicar-los en la conservació del medi natural, establir l’estratègia ‘0 escocells buits’, que busca la plena ocupació de tots els escocells de la ciutat amb la creació de noves línies d’arbratge en vials en els quals és inexistent en aquests moments, implementant una nova tecnologia d’escocells intel·ligents que permet la plantació més ràpida i eficient que amb l’escocell normal.

Finalment, s’han plantejat actuacions per a l’aplicació de NbSs (nature-based solutions), en espais reblits en els quals és més difícil implantar solucions convencionals (arbres, jardins…).

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *