foradia mediambient

Ecodisseny, una eina fonamental per al demà que ens arriba

Mirada al món per Ester Jordà

Dissenyar per a servir, dissenyar per a preservar, dissenyar per a crear consciència. I és que, el disseny ha de tindre com a fi última servir a la societat el que suposa abaratir costos sí, però també i vital, la societat necessita productes sostenibles respectuosos amb el medi ambient i amb la salut dels qui els consumeixen.

L’ecodisseny va més un pas més enllà, perquè ha de tindre en compte tot el cicle de vida d’un producte. I en aqueix cicle de vida entren les fases de producció, logística, consum, possibles segons usos i reciclatge. L’optimització de totes i cadascuna d’aqueixes fases perquè siguen sostenibles i amables amb la naturalesa requereix una visió integral del producte. Fàcil de dir però no tant de fer. Si qui ecodissenya ho fa amb rigor, podrà limitar fins a un 80% la petjada o marca d’aqueix producte sobre l’entorn. Cal complir amb uns certs objectius fonamentals: D’una banda el disseny ha de buscar reduir el consum de matèries primeres i l’energia de la seua fabricació, òbviament aqueixes matèries primeres han de ser sostenibles o totalment reciclades. Quant a la distribució cal minimitzar l’impacte amb el seu envàs, si va plegat… perquè el seu transport i emmagatzematge siga senzill. Òbviament la seua vida ha de ser prolongada (gens d’obsolescència programada) i ha de preveure’s o bé un ús complementari o bé un total reciclat mitjançant un procés net i senzill.

L’últim informe del Panell Internacional contra el Canvi Climàtic (IPCC) no deixa lloc a dubtes sobre els impactes que el calfament global tindrà sobre el planeta, la biodiversitat i les persones que habitem en ell. La reducció de les emissions passa inexorablement per reduir el consum diari als països més desenvolupats. Es va acabar la compra de ‘gastar i tirar’. Comprarem menys i aqueixos productes hauran de durar més.

Un exemple, la indústria de la moda va suposar l’àrea de consum amb el tercer major impacte en l’ús de recursos com l’aigua i el sòl, i el cinqué en termes d’ús de matèries primeres i emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. De fet, es calcula que el 35% dels microplàstics alliberats en els oceans provenen de la roba.

La part positiva és que les empreses estan obligant-se a canviar. Per què estan conscienciades? Pot ser alguna hi haurà, però majoritàriament es veuen arrossegades a això perquè el 79% de les persones està canviant les seues preferències de compra en funció de valors com l’impacte mediambiental. I sobretot, perquè les matèries primeres principals s’estan esgotant, la qual cosa els obliga a mirar cap als productes reciclats. Finalment, els preus de l’energia que han vingut per a quedar-se tampoc poden permetre’s no ser eficients. (que no ens confonguen amb la guerra d’Ucraïna que els problemes de llum disparada ja estaven abans i no té un altre origen que el desproveïment de gas i petroli per l’esgotament dels recursos)

Tota la societat està obligada a canviar bruscament la seua manera de vida en els pròxims 5 anys. L’ecodisseny pot ajudar-nos al fet que aqueix canvi siga menys dramàtic (i per a algunes persones, traumàtic)

Font: Ester Jordà./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *