foradia pressupostparticipatiualcoi

Cocentaina ret homenatge a Sant Hipòlit en unes festes molt esperades

Els dies 12, 13, 14 i 15 d'agost, la capital del Comtat celebra els dies grans de les seues festes de Moros i Cristians

Una de les cites més importants de l’estiu són les festes de Moros i Cristians de Cocentaina, en honor a Sant Hipòlit. Després de dos anys sense poder celebrar cap festivitat, arriba el torn que la capital d’El Comtat torne a la normalitat i lluïsca la seua festa al carrer. Des del 25 de juny, Dia de la Publicació, s’han estat realitzant diferents actes com la presentació de càrrecs i del cartell de les festes, la presentació de la revista de Festes 2022, o el Trofeu Sant Hipòlit de Ciclisme. El regidor de Festes del municipi, Octavi Cerdà, ha estat fent un repàs de tota la programació per a aquestes festes.

A partir del mes d’agost, la setmana abans de l’inici de festes ja se celebraren actes tradicionals com ‘Els Comptes’, que segons explica Cerdà: “Es diu així perquè es trauen comptes de cada fester de la Filà. Tot el món ha de tindre la fulla pagada eixe dia”. Eixa nit té lloc la primera nit de Voltetes en la qual participen totes les filaes del municipi a excepció de la Llana, que tradicionalment celebra el seu dia de ‘Els Comptes’ sempre en diumenge.

Als dies següents, el 7, i 8 va haver dos concerts de música festera, el primer d’ells oferit per la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet, i l’endemà per l’Ateneu Musical de Cocentaina. El dia 9 d’agost està dedicat als més menuts que ixen al carrer a fer les seues ‘Voltetes’ i l’acte finalitza amb jocs al Palau. El dia 10 fou l’última nit de Voltetes a Cocentaina abans de les festes.

Hui, dia 12 d’agost comencen els dies forts de la Festa. Enguany l’Himne de Festes estarà Dirigit per un dels compositors de música festera que més sonen a tots els pobles que celebren aquesta festivitat, Saül Gómez i Soler, d’Ontinyent. Encara que aquesta nit hi haurà revetla, l’endemà s’haurà de matinar, ja que després de la missa de les 06:30h començarà la Primera Diana: “És el primer acte oficial, el més emblemàtic de Cocentaina, i és molt bonic“. En eixa mateixa vesprada del dia 13 d’agost, se celebrarà l’Entrada, que arrancarà a les 19h des del carrer Pare Francesc Agulló.

Enguany els càrrecs han recaigut en les filaes Contrabando i Almogàvers, al bàndol cristià, i Bequeteros i Mudèjars, al bàndol moro. “Jo crec que la gent sap que les nostres festes sempre deixen el pavelló ben alt. En el tema de trages, d’esquadres de negres, sempre s’estrena la indumentària. Són unes festes molt vistoses i després de dos anys crec que anem a deixar el llistó encara més alt. Convide a tota la gent que vinga, que gaudisca de Cocentaina, de la típica mentireta amb aigua llimó negre, del Passeig, i que puga veure les festes assegut al Passeig no té preu. Que no s’ho pensen són dates complicades, però per sort sempre tenim el poble ple de gent per a gaudir“, convida el regidor. Una vegada finalitze l’entrada hi haurà una nova revetla.

El diumenge 14 d’agost serà el dia en honor a Sant Hipòlit Màrtir, un dia que començarà amb la Segona Diana, dedicada als més menuts de la festa. Seguidament, es farà l’Ofrena de Flors al patró, i a continuació tindrà lloc la missa. A l’acabar, a la plaça de l’Ajuntament es farà la tradicional Presentació d’Armes. A la vesprada se celebrarà una nova processó, i a la nit, després de la retreta, una nova revetla a l’avinguda del País Valencià.

Finalment, aquestes festes conclouran amb el Dia de l’Alardo. A les 11 del matí tindrà lloc l’estafeta mora, i a continuació l’Ambaixada mora, que donarà principi a la batalla d’arcabusseria, que donarà la victòria al bàndol de la mitja lluna. A migdia, es durà a terme un dels actes més peculiars de les festes de Cocentaina, l’Ambaixada de les Tomaques, que se celebra entre les filaes Bequeteros i Cavalleria Ministerial. Els dos bàndols s’enfronten en una lluita, llançant-se tomaques, i finalment acaben tots amb els vestits bruts. Enguany com a novetat la ubicació de l’acte ha canviat a un descampat baix de l’Hotel Odón. A la vesprada es tornarà a fer una estafeta, i ambaixada, aquesta vegada amb els cristians com a protagonistes, i hi haurà una nova lluita que guanyarà el bàndol de la creu.

Una altra de les novetats d’aquestes Festes, com ha anunciat Octavi Cerdà és que hi haurà un nou acte: “des de la regidoria de Festes de Cocentaina s’ha fet la proposta de fer uns soparets a la plaça de l’Ajuntament. Anirem totes les filaes a sopar tots junts. És una cosa que no s’havia fet mai, sempre s’havia sopat a les seus de les filaes. El president de la Junta de Festes l’ha anomenat ‘Trons i Germanor’“.

Des de la regidoria de Festes de Cocentaina, i personalment el seu regidor, han convidat a tota la gent a què visite les festes i ha confessat que: “Enguany crec que tots els actes són significatius. Després de dos anys tots anem a agafar-ho amb moltes ganes”.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *