foradia camaraalcoi

Esport, cultura, festa i tradicions a Alcoleja

Des del dia 13 fins al 23 d'agost, aquesta localitat del Comtat organitza moltíssimes activitats variades perquè tot el poble gaudisca

Alcoleja, un xicotet poble de la comarca d’El Comtat, va a celebrar durant el mes d’agost 10 dies amb moltíssima programació cultural, i a més, també celebraran les seues festes. Tot començarà el dia 13 d’agost amb unes jornades esportives que duraran durant tot el cap de setmana i que se celebraran al poliesportiu municipal. Després, per al dia 16 d’agost serà el torn de retre homenatge als més majors, i per això a la vesprada s’ha organitzat una actuació de danses a la plaça del poble a càrrec del Grup de Danses l’Argelaga. Com ja s’ha dit, aquest dia estarà dedicat a la gent gran, i per això tots ells estaran convidats a un berenar.

El dimecres 17 continuaran les activitats més esportives, des de ben prompte, concretament a les 7 del matí amb la ruta pel Camí Vell d’Aitana, que a més, comptarà amb la presència d’un grup de voluntaris que explicaran com es fa la tècnica de fer marge de pedra seca. A la vesprada l’esport continuarà amb una gran partida de pilota valenciana, un esport que com ha comentat la regidora de Festes d’Alcoleja, Elena Vicó, al poble “hi ha molta cultura de pilota, i és un dia que es viu amb molta il·lusió”. Aquest dia conclourà amb un sopar de ‘Pa i porta’ a la plaça, i es proclamaran als guanyadors de les jornades esportives.

El dia 18 d’agost el volteig de campanes a migdia anunciarà l’inici de les festes, i a la vesprada se celebrarà un dels actes més divertits, la cercavila de disfresses que estarà amenitzada per la Societat Musical d’Alcoleja, una banda que segons ha assenyalat la regidora: “acompanyaran totes les cercaviles de les festes. Aquesta és una Associació molt important per al poble. Tenen molts anys i és molt important i estimada per tots“. En finalitzar el recorregut es farà un berenar/sopar amb la tradicional coca i sangria. Enguany com a novetat en aquest acte, es comptarà també amb la participació del Ballet de Rafa Felipe. Aquesta nit estarà la festa assegurada.

El divendres 19 d’agost el dia començarà amb una cercavila que donarà pas a la Missa de Nativitat, que serà cantada pel tenor Joel Bou, Inés Mira, i Mar Mira. A la vesprada tindrà lloc l’actuació cultural al Patronat. A la nit serà el moment d’una actuació molt esperada, la de Xavi Castillo, que tornarà a la plaça d’Alcoleja, i seguidament, començarà la festa amb una discomòbil.

L’endemà s’haurà de matinar un poc, i és que és el dia que se celebra l’acte més significatiu, segons ha expressat Elena Vicó, d’aquestes festes, el Cant de l’Aurora: “En la matinada del divendres al dissabte es fa el cant de l’Aurora. És un cant molt antic. Hi ha una sèrie de parades al llarg del recorregut que es fa pel poble, i en cada parada hi ha una rajoleta en la qual està una de les estrofes del cant. Comença a les 6:30h, i en terminar es fa un esmorzar amb xocolatada. Aquest és un dels actes més volguts, i la gent no vol que es perda“. Unes hores després hi ha una cercavila en la qual participen tots els veïns del poble per anar a la missa en honor al patró, Sant Vicent Ferrer. A la vesprada els xiquets i xiquetes seran els protagonistes, i podran passar-ho molt bé a la gran gymkana pirata. A la nit, una nova processó en honor al patró, i a la nit, una nova discomòbil.

El dia 21 d’agost, serà el dia de la Mare de Déu dels Desemparats, i es farà una cercavila, una nova missa, i a la vesprada, un acte que és tota una novetat al poble, l’actuació del Circo G. Una vegada finalitzada hi haurà una nova processó, i a la nit, una nova revetla, amb l’orquestra Lampedusa Band, que farà una recopilació de música dels 80, 90 i 2000.
El Dia de Paelles arribarà el 22 d’agost, però primer es farà una missa en honor als difunts. Pel que fa a les paelles, la Societat Musical d’Alcoleja arreplegarà als grups que han estat fent les paelles i es començarà el dinar. Després de menjar la gent podrà refrescar-se a un gran tobogà aquàtic, i a la nit serà el moment de gaudir del Correfoc dels Dimonis Rafolins de l’Alqueria d’Asnar.

Finalment, aquests dies tan intensos finalitzaran el dia 23 d’agost amb la VIII Ruta de Contacontes organitzada per la Mancomunitat de l’Alcoià i El Comtat.
Vicó ha volgut convidar a tota la gent de les localitats dels voltants a que visiten Alcoleja: “Pense que hi ha una programació molt variada, ja siguen xiquets, majors, si els agrada el senderisme, la festa o les tradicions. Les actuacions de la nit procurem que siguen molt variades, des de discomòbil a concerts per a gent més nostàlgica, o a grupets més xicotets d’ací per a donar visibilitat a grups de la zona“.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *