foradia cdturisme

Un estiu pleníssim d’activitats i festes a Agres

Des del dia 22 de juliol fins a finals de setembre la localitat comptarà amb una grandíssima programació d'activitats culturals i d'actes que estan dins de les seues festes en honor a la Mare de Déu d’Agres

Agres vol que la gent que gaudeix del poble als mesos d’estiu tinga moltíssima oferta d’oci, per això des del dia 22 de juliol s’ha preparat una extensa programació que ha comptat amb l’actuació d’Eugeni Alemany, i del Concert Somriu. Ja per a agost, aquestes activitats continuaran des del dia 4 amb actes com el Dia de la Gent Gran, amb un concert de boleros; actuació de la companyia de Dansa José Soriano que interpretarà ‘El Amor Brujo’, un ‘Aquapark’, o el festival Pomarock. A més, el dia 15 d’agost, se celebrarà el XXXVIII aniversari del Grup de Danses d’Agres.

Les actuacions per a grans i xiquets continuaran fins al dia 20 d’agost que tindrà lloc un dels actes més importants del que són les festes del poble, la Presentació i Coronació de les Corts d’Honor. La regidora de Turisme i Festes, María García ha explicat que enguany aquest acte serà molt especial, ja que per la pandèmia, per primera vegada en la història hi haurà un total de cinc reines, 2 infantils i 3 juvenils: “De normal són les que compleixen 7 anys (infantils), i 18 (juvenils), però com en 2020 i 2021 no van celebrar-se, enguany eixiran les reines de totes eixes quintes juntes. No havia passat mai, tindre eixe cúmul de gent. Les últimes reines, les de 2019 li faran la coronació a les de 2020, les de 2020 a les de 2021 i aquestes a les de 2022”.

Després d’aquest dia continuaran els actes com l’actuació del ballet de Virginia Bolufer, i ja el dia 25 d’agost tindrà lloc la primera novena a la Mare de Déu, per tal de preparar-se per a aquestes festes. Els dies 26 i 27 d’agost es durà a terme la representació de l’Aparició de la Mare de Déu del Castell.

El dia 28 d’agost, diumenge, serà un dia carregat d’actes, el ‘Dia de la Vinguda’. A les 8 del matí es farà el Rosari de l’Aurora, que donarà inicia a una Diana a càrrec de la Unió Musical d’Agres. A continuació hi haurà missa, i després una cercavila. A la vesprada es farà l’ofrena de flors a la Mare de Déu, i la pujada al Santuari amb la participació de la Filà dels Pastorets, el Grup de Danses d’Agres, la Junta de Festes, les reines i les seues corts d’honor, autoritats, i tots els veïns i veïnes que vulguen participar. A la nit es durà a terme una nova actuació musical.

Els dies 29, 30, 31 d’agost, i 1 de setembre, s’han organitzat els sopars del primer, segon, tercer i quart sector, tots ells amenitzats per la Unió Musical d’Agres.

El 2 de setembre, ja començaran els dies més importants d’aquestes festes, des de les 12h, quan els xiquets i xiquetes podran fer-se el seu farolet que podran utilitzar eixa mateixa vesprada a la Festa del Farolet, que començarà a les 19:30h amb l’acte en el qual es canta l’Himne dels Pastorets des del balcó de l’Ajuntament. Durant la Festa del Farolet estaran acompanyats pels ‘Cabots’, el Grup de Danses d’Agres, i pels dolçainers i tabaleters de l’Enxancamallà i per la Unió Musical d’Agres. A la nit hi haurà revetla de la mà de l’orquestra Gravity.

El dissabte 3 de setembre se celebrarà el ‘Dia del Pastoret’, un dia que començarà amb la missa i la despertà a les 6 del matí, que donarà pas a una Diana. A les 8:30h es realitzarà un dels actes més importants d’aquestes festes: l’Ambaixada del Pastoret. La regidora, ha explicat que: “Es fa una representació de quan el pastor troba a la Mare de Déu, parla amb ella, i després va al poble i ho conta i representa el miracle, que és quan la Mare de Déu li torna el braç. Aquest és un acte que es fa des de fa molts anys, i ara estem tramitant perquè puga ser declarat Bé d’Interés Cultural. Tenim constància que es fa des d’abans de 1950, i representa a la Mare de Déu i el motiu pel qual celebrem les festes”.

Una vegada finalitze aquest acte es farà una missa, i la vesprada una processó. A la nit tornarà a haver-hi festa amb una discomòbil.

Un altre dels dies rellevants és el ‘Dia de la Mare de Déu’, que se celebra el diumenge 4 de setembre. Aquest dia, després de la missa de les 9:30h, es trasllada a la Mare de Déu al Santuari, i a l’arribar es farà el canvi de Capità de la Filà dels Pastorets. Ostentar aquest càrrec significa cuidar de la Mare de Déu durant tot un any, i és un privilegi per als membres d’aquesta filà. A la vesprada es farà la cavalcada de disfresses i a la nit, una nova discomòbil.

El dia 5 de setembre, el Dia d’Acció de Gràcies, els actes que es faran serà la Diana, una missa, una cercavila, i arribat al migdia, les paelles populars, per a dinar tots junts pels carrers del poble. A més, a la vesprada s’ha organitzat una ‘Festa Holly’.

Finalitzades les festes, durant setembre hi haurà altres actes, per exemple, el dissabte 10 es rebrà la visita d’Eva Andújar per a fer un contacontes, i durant els diumenges 11, 18 i 15 de setembre, se celebraran diferents romeries procedents de pobles dels voltants per a visitar el Santuari; i el dia 30 es farà un concert recital de l’Escolania de Ntra Srt de los Desamparados al Santuari.

Maria García, regidora de Festes i Turisme, convida a tota la gent a què visite Agres durant aquest estiu: “Ja no sols convidem en festes, sino cada dia, perquè sempre hi ha algun acte. Així poden visitar el poble, conéixer-lo, veure concerts, i tots els actes que van a fer-se”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *