foradia subscriutegrat

Màxima subvenció de la Generalitat per al projecte d’Smart City d’Alcoi

Aquesta ajuda està dins del programa 'Territoris Innovadors', i la iniciativa presentada per l'Ajuntament alcoià ha aconseguit el reconeixement de la Conselleria, sent el segon millor valorat de tot el País Valencià. Alcoi rebrà 100.000 euros, la màxima subvenció possible

Des de la Conselleria d’Innovació s’ha aprovat el programa ‘Territoris Innovadors’ que té com a objectiu donar suport als ajuntaments per a desenvolupar projectes innovadors d’alt impacte transformador. Des del govern d’Alcoi es van presentar tres projectes que actualment ja estan implementats: la xarxa de telecomunicacions IoT, el ‘Node IoT’ de l’Eduardo Latorre i la plataforma Smart City.

El projecte presentat per l’Ajuntament ha estat entre els millors valorats, concretament el segon amb millor valoració de tot el País Valencià, i per això, rebrà 100.000 euros, la subvenció màxima que es podia concedir.

Aquests projectes tenen un cost total de 300.000 euros, que han sigut finançats al 50% pel Programa EDUSI, i ara s’ha sumat aquesta subvenció de la Conselleria d’Innovació, la qual cosa fa que les arques municipals sols han d’abonar un 16% del cost del projecte.

Pel que fa als projectes, IoT és la Internet de les coses, que descriu la xarxa d’objectes físics que porten incorporats sensors, software i altres tecnologies amb la finalitat de connectar-se i intercanviar dades amb altres dispositius i sistemes a través d’Internet. La finalitat és que tots aquests projectes posen el coneixement i les noves tecnologies al servei de la ciutadania, i millorar la seua qualitat de vida.

Aquest projecte també pretén crear un entorn de prova de concepte d’idees noves, sorgides en el si d’una Smart City, i que permeta també el desenvolupament i la investigació en un dels camps que més interés suscita en l’actualitat, el de les ciutats intel·ligents, de tal manera que s’involucrarà, i es farà participar en diferents sectors, com la ciutadania en general, però també a les empreses o als centres educatius. Un exemple d’aquestes idees noves és el projecte Kit Ciutadà Alcoi, que actualment s’està executant i que fa ús d’aquesta xarxa IoT. El Kit consta d’un paquet de sensors i una maquinària de fàcil instal·lació i configuració, amb les quals el ciutadà podrà connectar-se a la xarxa IoT municipal. En finalitzar es crearà una xarxa a la disposició dels ciutadans, altra per als centres educatius i una altra que estarà a disposició de les empreses, així com una xarxa municipal.

En el cas del Node Iot, o Edifici Intel·ligent, l’objectiu és posar en marxa un dels primers Nodes Iot d’Espanya.

Concretament, està ubicat al Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre, i té com a propòsit gestionar de forma més eficient i sostenible l’edifici, monitorant en temps real el que succeeix i poder reaccionar abans a les anomalies i alertes. També s’arreplegarà informació per a poder prendre decisions de gestió que milloren l’eficiència de l’edifici i la qualitat percebuda pels usuaris. Més endavant la intenció és poder gestionar d’aquesta manera el conjunt d’edificis municipals d’una forma conjunta a través d’una plataforma de ciutat.

Finalment, el projecte de la plataforma ‘Smart City‘ té la finalitat facilitar la interacció dels diferents elements de la ciutat, que integre els existents i contribuïsca en gran manera a la presa de decisions. La plataforma vol millorar la gestió dels serveis municipals i la presa de decisions, tant pels responsables polítics com pels tècnics, mitjançant l’anàlisi de les dades integrades en la plataforma de ciutat. A més, augmenta la qualitat de vida de la ciutadania en millorar els serveis i la presa de decisions dels responsables de la gestió de la ciutat.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha afirmat que: “La Conselleria d’Innovació reconeix el projecte Smarty City Alcoi com un projecte sòlid, amb capacitat de millorar la gestió municipal i impulsar la digitalització de la ciutat. Amb la Smart City la ciutadania adquireix un nou protagonisme, perquè habilita llits que reforcen la seua participació i els ofereixen nous serveis. La ciutat intel·ligent contribueix a fer de l’administració un organisme més eficient i accessible, però també a impulsar la sostenibilitat, a generar i retenir talent, inversions i població”.

L’Smart City d’Alcoi porta desenvolupant-se anys i és un punt bàsic per al govern local, i a més, també s’han dut a terme altres iniciatives com el projecte AlcoiLab, que consisteix en el fet que Alcoi puga provar solucions innovadores. Però, el primer projecte que va posar-se en marxa va ser l’Street Lab, en el marc del projecte de reurbanització d’Entença, que també va incloure el projecte LoRaWan en aquest carrer de forma pilot en 2018, que ha anat evolucionant i ara aquesta xarxa dona cobertura a tota la ciutat i parcs naturals. Les dades que s’arrepleguen ja són utilitzades per l’Ajuntament i els centres educatius de la ciutat.

El procés de fer Alcoi una ciutat Intel·ligent continuarà amb el ‘Kit Ciutadà’, que permetrà a la resta de la població connectar el seu dispositiu a la xarxa pública d’Alcoi i enviar les dades a la plataforma de visualització.
Ara mateix el consistori està immers a implantar el primer Sandbox del País Valencià, i un dels primers de tota Espanya. Amb aquest projecte es permetrà crear les condicions tècniques i legals a Alcoi perquè les empreses i els emprenedors puguen testar els seus productes innovadors a la nostra ciutat, fent així d’Alcoi un espai altament atractiu per a les empreses tecnològiques. Aquest projecte suposarà aportar major valor afegir al parc tecnològic de Rodes, ja que com a ciutat oferirem a les empreses que s’instal·len allí no sols un espai d’innovació amb suport i serveis tecnològics, sinó també l’oportunitat de desenvolupar els seus projectes a través del Sandbox.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *