Vicent Manuel Vidal: “En un canvi urbanístic s’ha d’entendre la totalitat de la ciutat”
L'arquitecte Vicent Manuel Vidal i Vidal, ha sigut una de les persones encarregades de crear l'Alcoi que coneixem hui dia, gràcies a grans projectes com la remodelació d'alguns barris, o els seus fanals i l'enramada. Ara, ha estat explicant alguns dels conceptes importants per a entendre la importància de l'urbanisme a les ciutats

Vicent Manuel Vidal és un dels arquitectes més importants que ha estat present en canvis urbanístics importants per a la ciutat, com la remodelació del centre que es va produir als anys 80 a través del Pla ARA, el projecte de reurbanització de l’Eixample d’Alcoi, la construcció de parcs naturals que formen part de la nostra localitat com el Romeral, Viaducte, Cantagallet, Zona Nord i Batoi; o la construcció d’edificis importants com l’ampliació del col·legi El Romeral, el Campus Universitari de les Illes Balears, el Centre Comercial Eroski d’Alcoi, la sucursal del Banc d’Espanya a Múrcia.
Durant la seua carrera ha rebut molts reconeixements com el Premi d’Arquitectura del Col·legi Oficial d’Arquitectes de València en 1973, el Premi Internacional Foment d’Arts Decoratives en 1999, juntament amb Manuel de Solà-Morales per la creació del barri de la Sang a Alcoi; l’han nomenat Doctor Honoris Causa de la Universitat de Chiclayo (Perú) a 2003, i ara, a més l’han fet membre de número a l’Acadèmia Sant Carles de València, en l’any 2021.
Aquest arquitecte nascut en Alfafara, ens ha donat algunes pinzellades sobre la importància que té l’urbanisme a les ciutats: “En un canvi urbanístic s’ha d’entendre la totalitat de la ciutat, entendre que qualsevol cosa que es fa, per modesta que siga, té una importància en la totalitat de la ciutat. La gent s’equivoca en els problemes que hi ha en un municipi, i tot el món vol que estiga acabada, però això no es pot fer, perquè una ciutat no s’acaba mai, és un organisme que sempre està fent-se, i és important que siga això, que s’adapte a les generacions”.
Fa molts anys, Vicent Manuel Vidal va encarregar-se de crear un projecte per al Bulevard que uneix la Zona Nord fins a Batoi, passant per l’Eixample i per Santa Rosa. Segons ens explica: “Proposava una gran peça molt ben arbolada i en dos direccions, que encaixara bé en el problema que existeix, i que encara no està ben resolt que és el Collao, i la connexió en el que seria una expansió important fins a Banyeres”. Respecte al que s’ha estat fent durant els últims anys a aquesta zona per a l’arquitecte “no s’està fent res”, i comenta que això “és un problema urbanístic”, que té Alcoi ara mateix. “El millor en l’urbanisme és que les coses s’entenguen com una gran continuïtat, sense aparéixer grans esperances que mai es duen a terme. Podríem dir que són propaganda, i en l’urbanisme realment es fa un esforç per entendre a la gent que viu allí”.
Un altre dels elements pels quals Alcoi ha de recordar a Vidal és pel disseny de dos elements emblemàtics per a la ciutadania, que són les seues fanals i l’enramada de festes, una cosa que per al seu autor “s’han incorporat molt bé en la ciutat”.
Per a Vicent Manuel, Alcoi “té una estructura de ciutat molt peculiar, és com una estructura ciutadana que tenia en el seu moment grans perspectives, i la pròpia expectativa de futur, de creixement de la ciutat, ha sigut una cosa que feia que es comportara així, que creixera. Alcoi en el seu moment tenia una part burgesa i una part treballadora als voltants, però que no eren barris, estaven molt muntats, i això feia que fora una ciutat molt amable, i és una cosa que encara continua”, i assenyala que: “L’estructura de ciutat ha de tindre més importància, i això és complicat perquè realment sempre es tendeix a exagerar i a poder pensar que les coses s’han de canviar i ja està, i no a més, també s’han de consolidar”.
“El problema de l’urbanisme és trobar un bon urbanista que sàpiga realment pensar que les coses que es fan pertangueren a la ciutat, a tots. Les obres particulars es comparteixen amb les públiques, i pertanyen a tots”, afegeix l’arquitecte.
Perquè la gent puga conéixer amb detall la seua obra, Vicent Manuel Vidal i Vidal, traurà a la llum en setembre el llibre ‘Ofici i Medida’ que parlarà de tots els projectes que ha estat realitzant durant els seus 50 anys de trajectòria professional, de les propostes que s’han fet i d’aquelles que finalment es van quedar a un caixó.
Comenta i participa-hi