foradia pressupostparticipatiualcoi

D’Al-Azraq al Rei Jaume I i el tresor de la donzella de l’Encantà

Al país de les cireres

En la vall formada per les serres de l’Almudaina, Xarpolar, Cantacuc i l’Albureca, està ubicat Planes de la Baronia, un poble de El Comtat del qual es tenen les primeres informacions sobre ell en època musulmana, quan dominava aquestes terres Al-Azraq. Més tard, aquest municipi va passar a ser de Jaume I.

Entre els seus llocs d’interés està l’Aqüeducte i la Font Nova, que formen un conjunt de construccions hidràuliques que aprofiten les aigües de la bassa de l’Escaleta i la del Canyeret per a regar els bancals que estan als voltants. L’aqüeducte és una construcció de finals del segle XIII i principis del XIV, que porta aigua fins al nucli urbà, i es pensa que també donava aigua al castell de la localitat. Pel que fa a la Font Nova, abasteix d’aigua al llavador municipal.

Ja hem mencionat el Castell de Planes, i és que, aquest, és un altre dels punts turístics de la localitat de El Comtat. Situat a la part més alta del poble, a 472m d’altura, es creu que va construir-se en època almohade, entre els segles XII i XIII. L’edificació compta amb un total de huit torres.

Altres llocs d’interés de la localitat són l’Església de Santa Maria, l’Ermita del Sant Crist de Planes o els Molins.

A més, Planes, gràcies a la seua ubicació, ofereix diferents rutes per a poder fer a peu o en bicicleta. Per exemple, es pot passejar de ‘Creu a Creueta’, que són les dos creus que marquen l’entrada a Planes.

Però, sens dubte, la ruta obligada en la visita a Planes de la Baronia, és anar al Barranc de l’Encantà, que segons explica la llegenda, una donzella encantada custodia un tresor, que serà per a la persona que la trobe en cadascuna de les seues aparicions que es duen a terme una vegada cada 100 anys. En aquest misteriós paratge hi ha diferents Salts d’aigua, com el Gorg del Salt. Per tal d’accedir a aquest punt hi ha diverses rutes a seguir.

Font: Belén Rivas./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *