Ovidi Montllor, el CAEHA i Jordi Gil seran ‘Palmells 2022, mà del futur’
Tornen els reconeixements a la cultura valenciana atorgats pel Periòdic El Grat. El pròxim 30 de setembre tindrà lloc la nova gala d'aquests guardons en el Centre Ovidi Montllor d’Alcoi, un acte conduit per Amàlia Garrigós i que comptarà amb actuacions musicals i es retransmetrà via 'streaming'

Els ‘Palmells 2022’ seran recordats com aquells guardons de la tornada a la normalitat. Els darrers dos anys han sigut difícils en molts aspectes, tot un parèntesi marcat per la pandèmia que també ha afectat la cultura i, és clar, a aquest reconeixement alcoià. Els ‘Palmells 2022, mà del futur’, comptaran amb la presència i participació de figures reconegudes en una tasca, la de divulgar, que han desenvolupat al llarg del temps, un temps que es compta per dècades.
La gala se celebrarà el pròxim 30 de setembre, una data ja apuntada en l’agenda cultural i social que tindrà lloc en el Centre Ovidi Montllor a les 20 hores i estarà conduida per la periodista Amàlia Garrigós. Aquest esdeveniment, organitzat per el Periòdic de l’Alcoià i les comarques centrals valencianes, EL GRAT junt la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la UA i l’Ajuntament d’Alcoi, i amb la col·laboració de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC valencians) i el COM Alcoi, també marca una fita important en aquest periòdic.
D’ençà que l’1 d’octubre de 1987 nasquera la primera edició, El Grat celebra el seu 35é aniversari. El director d’aquest rotatiu, Santiago Sempere, afirma que estan “molt il·lusionats per continuar com un mitjà proper de les comarques centrals” i afegeix que un dels objectius d’aquesta distinció és la de “celebrar i impulsar la cultura de valencians i valencianes”.
Així doncs els tres guardonats amb l’escultura mà del futur de bronze, serà per un dels artistes alcoians per excel·lència, Ovidi Montllor, el Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, CAEHA i el cantautor Jordi Gil, encara que els noms són ben coneguts, no està de més fer un breu repàs d’aquests tres guardonats de les l’Alcoià i comarques centrals valencianes en l’àmbit artístic i cultural.
En aquesta escena, és imprescindible nomenar Ovidi Montllor (Alcoi, 1942), en el seu huitanta aniversari rebrà el ‘Palmell 2022, mà del futur’ a títol pòstum. L’actor i cantautor va arribar amb les seues lletres a un nombrós públic catalanoparlant, però la seua obra i el seu nom encara ressona en altres punts de la península Ibèrica després de més de dues dècades “de vacances”, a través d’estudis i exposicions. Amic de l’escriptora Isabel Clara-Simó, i de tot un bressol intel·lectual i artístic alcoià que van desenvolupar dècades enrere, el seu repertori encara sona i ha inspirat a altres cantants i artistes per a versionar les seues lletres tan particulars i evocadores.
El Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) també compta amb el reconeixement dels ‘Palmells 2022, mà del futur’. La institució, fundada l’any 1982, que enguany complix el 40 aniversari, és tota una referent per la seua tasca dedicada a l’estudi i difusió de la història local i a la conservació del patrimoni alcoià. Amb més d’un centenar de socis, està format per historiadors, geògrafs, filòlegs i altres investigadors de tota mena. La implicació del CAEHA amb la capital de l’Alcoià va més enllà per tal d’arribar a tot el públic, és per això que s’involucra en diverses activitats que permeten difondre el ric patrimoni alcoià a tota la ciutadania. Amb eixe objectiu, també hi ha una col·laboració de diversos historiadors amb El Grat, cosa que ha permés divulgar moltes de les curiositats de la ciutat a través de les lletres.
Finalment, el cantautor alcoià Jordi Gil i Beneito (Alcoi, 1951), un d’aquells transcendents de la Nova Cançó que pujava als escenaris durant la dictadura per a formar part d’aquell fenomen que va esdevenir tot un moviment social i polític arreu dels Països Catalans serà un dels guardonats en aquests ‘Palmells 2022, má del futur’. La seua obra no ha estat relegada a aquell moment històric per reprendre la llengua i la cultura durant aquell llarg parèntesi que va ser el franquisme, on també van estar presents Raimon, Maria del Mar Bonet o l’Ovidi, sinó que ha continuat al llarg de les dècades, especialment durant les tres últimes. A més a més, la relació de Gil amb aquest periòdic ha estat ben estreta, amb una gran implicació en molts dels actes que ha celebrat El Grat.
A més en aquest dia dels ‘Palmells 2022, mà del futur’ ens acompanyaran l’escriptor Jordi Tormo, l’arqueòloga i directora del museu d’Alcoi Camilo Visedo, Palmira Torregrosa, el poeta Josep Sou, el mestre Vicent Luna i Xavier Montllor, germà d’Ovidi Montllor.
Tot un acte festiu que comptarà amb actuacions musicals i un seguiment que es podrà fer via ‘streaming’ per a aquelles persones que no hi puguen assistir.
Comenta i participa-hi