foradia subscriutegrat

‘Trauma’, un cant a l’esperança de la mà d’Anne Torres

Anne Torres, nascuda a Muro d'Alcoi, ha aprofitat les seues experiències personals i tots els seus viatges pel món per a poder encontrar-se a sí mateixa i ho ha deixat plasmat a aquest poemari

Anne Torres, va estudiar Filosofia, Literatura, i Història, i actualment es dedica a la docència i la investigació per tot el món, ara mateix resideix a França, però també ha viscut en països d’Amèrica Llatina, Europa i Àsia. Haver estat en tants llocs arreu del món li ha fet conéixer molt més la seua identitat, i poder plasmar-ho en el seu primer llibre, un poemari titulat ‘Trauma’, que segons explicat la seua autora: “Parla del meu dolor intern, i he volgut parlar de la història individua i col·lectiva. Parla de la repressió contra a dona, i també, un poc des de la meua experiència de la història d’Espanya”.

La seua passió per la literatura, a més, ve des de molt abans: “Aquesta passió ve des de xicoteta. La meua iaia em contava històries, contes antics, i un dia em vaig adonar que jo també podia contar les meues històries”, assenyala Torres. ‘Trauma’ inicialment va començar sense cap intenció de convertir-se en un llibre, però “quan vaig tindre prous poemes i vaig conéixer aquesta editorial que és molt jove i independent, i que a més, dona espai perquè les dones conten les seues històries, vaig decidir intentar-ho, i em van agafar el llibre”.

Per a Anne escriure ha sigut una mena de teràpia: “Porte molts anys escrivint, i era una cosa que em servia per a trobar-me a mi mateixa, i veure com em sentia i aclarir els meus sentiments. A poc a poc, es va convertir en un gran trencaclosques, i m’ha servit per a explicar-me a mi mateixa. Escrivint he entés el que em passava, i m’ha ajudat a crear un futur millor”. Però encara que ‘Trauma’ parle d’experiències personals, aquesta escriptora pensa que qualsevol persona pot sentir-se identificada: “Em sembla que tots en algun moment de les nostres vides hem passat per moments difícils i crec que com més específic és un personatge o una situació, de sobte es torna més universal”.

El poemari està dividit en quatre parts i cadascuna d’elles està dedicada a un punt diferent de la vida de l’autora: “La primera parla de quan he tornat al meu poble després d’estar fora, quan m’he retrobat amb les meues arrels, la meua família… La segona parla del dolor i de com gastes la fantasia per a protegir-te del que fa mal. La tercera parla de l’amor, i la quarta de la història d’Espanya. Pense que per a sobreviure en aquest món caòtic, i en aquesta societat que cada vegada és més exigent, sols hi ha dos camins: un és el de la literatura, i l’altre el de l’amor”.

I així ho farà Anne Torres, continuarà en eixe camí de la literatura, i continuarà escrivint com ella mateixa avança: “Ja tinc un altre llibre de poemes de quan vaig estar a Filipines. Explique com em vaig sentir d’identificada amb la gent més pobra. Allí la societat és molt desigual, la gent pobra pateix moltíssim. En Filipines a més, vaig passar la pandèmia, i també parle de tot això”.

Es podria dir que la literatura i els viatges són algunes de les coses que més han ajudat a l’autora a trobar-se, i a més, amb una visió molt feminista: “Ha significat una recerca constant de la meua identitat, de qui soc jo. Des del meu punt de vista, les dones encara no tenim un espai definit en l’esfera pública. Pense que l’hem de trencar a cabotades. I tots eixos viatges i la literatura han sigut els que m’han ajudat a fer aquesta recerca”.

‘Trauma’ es podrà adquirir a la llibreria Llorens d’Alcoi, i a més, també es podrà demanar a través de La Casa del    Libro. “Trauma parla de coses tristes, però és un cant a l’esperança, i pense que això pot ajudar a la gent” convida  l’escriptora a gaudir d’aquest poemari.

Font: Belén Rivas./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *