foradia barnasants

Col·lectiu #Revolta1873: Reivindicar la Revolució del Petroli durant el 150 aniversari

Diego Fernández, un dels membres del Col·lectiu #Revolta1873, ha fet valdre la importància d'aquests fets que van canviar la història d'Alcoi. Per a commemorar aquesta efemèride, s'han estat fent una sèrie d'accions, i durant l'any 2023, s'estan preparant diverses activitats perquè tot el món tinga l'oportunitat de conéixer la verdadera història d'aquesta revolució obrera

Alcoi és una ciutat amb molta història, i durant aquest 2023 que comencem se celebrarà el 150 aniversari de la Revolució del Petroli. Diego Fernández, professor a l’IES Andreu Sempere, i un dels membres del Col·lectiu #Revolta1873 recorda perquè és important recordar-ho i saber que és el que va passar realment: “Independentment que siga el 150 aniversari, la Revolució del Petroli, és un fet transcendental en la història d’Alcoi, i en la resta de l’estat espanyol. La historiadora Clara Lida, diu que és “la insurrecció més important a Espanya en el segle XIX, i després de la Comuna de París, el fet més significatiu”. I és important perquè els protagonistes són el moviment obrer, que fins a eixe moment no existia com a tal, i també per la posterior repressió, que va ser indiscriminada i va portar a la presó a unes 300 persones, i processades unes 700. I no es va mirar qui eres, si homes, dones, xiquets o iaios, i això va ser la primera vegada que es va donar de manera tan bestial. El procés judicial va durar 14 anys, i va haver-hi una sentència absolutòria, és a dir, que va haver-hi gent que va passar anys en presó, fins que aconseguiren la llibertat sota fiança, i que després van dir que eren innocents, que tots eren innocents, perquè els jutges van dir que no s’havien demostrat les acusacions”, i afegeix que “es parla molt, però en realitat es coneix poc del que va passar. Sempre ha sigut un objecte d’utilització política, i no parle de l’actualitat. Aquest fet va suposar el trencament entre el moviment obrer i el republicanisme, que després va costar molt de cosir. Eixa disputa va continuar present durant dècades, així que cada vegada que eixia una obra historiogràfica que venia a recuperar i recordar aquests fets, continuava estant present aquesta disputa, que va anar més enllà, perquè és una lluita que s’anomena, lluita de classes, que és entre la burgesia, que ja estava posicionada d’una forma molt còmoda, i pel moviment obrer, que continuava reclamant millores en les seues condicions de vida. Eixa lluita no va acabar en 1873, sinó que la podem seguir al llarg de la història contemporània. Quan llegim textos de temps passats, estan fets en funció dels interessos de qui fa eixes lectures, i qui fa les lectures normalment, són els vencedors, i en aquest cas, la burgesia industrial, que al llarg dels anys van estar recordant la “barbaritat” que va passar. I així va ser en el 50 i 75 aniversari, però ja en el 100 afortunadament comencen a aparéixer altres obres historiogràfiques, com les de Clara Lida, o Manolo Cerdà, un historiador de Muro. Sols fa 50 anys que tenim aquests treballs, i a pesar de la historiografia, de la difusió, i del treball que fan des del CAEHA o el Club Unesco, continua molt vigent en l’imaginari col·lectiu haver arrossegat a Pelletes, o el que van fer els petrollers”.

Per a traure aquests fets a la llum, durant l’any passat va veure la llum el col·lectiu #Revolta1873, que va nàixer gràcies a tres professors. Per una part Diego Fernández, i a més, una mestra d’infantil, i un professor de la Universitat d’Alacant. “El col·lectiu no va nàixer durant el 2022. Feia molt de temps que estàvem pensant-ho, però com a tots, ens va agafar la pandèmia, i hem estat fins a les portes del 150 aniversari per a poder traure el material. Un material en el qual ha col·laborat l’alumnat i professorat de l’IES Andreu Sempere, i hem pogut fer una exposició, un llibret, i un curtmetratge documental. Ara tenim la idea d’anar als centres educatius, però no sols allí, perquè pensem que hi ha molta desinformació sobre aquests fets, ja que han sigut mitificats, falsejats, i hem anat arrossegant totes eixes mentides que ens van contar, i ara per fi, la història, la ciència social, ha de substituir la llegenda que continua molt present”.

Aquests materials dels quals parla Fernández es van presentar el dia 15 de febrer a l’IVAM CADA Alcoi. Alumnat d’aquest centre alcoià s’ha encarregat de fer les il·lustracions i preparar-ho tot, i de fet, el seu treball ha sigut reconegut per Caixabank Dualiza i per FPEmpresa, que donen premis als projectes més innovadors de la Formació Professional de tota Espanya. L’IES Andreu Sempere va aconseguir 6.000 euros per a material, i segons assegura el professor: “Crec que va ser l’únic que es va donar a l’FP Bàsica”. L’alumnat d’aquest nivell a més d’adquirir nous coneixements, van ser ells mateixos, a través de les seues pràctiques d’empresa, els que van maquetar i imprimir el llibre. Pel que fa al curtmetratge s’ha pogut dur a terme gràcies al mecenatge de 140 persones que han posat el seu granet de sorra.

El treball de tot un curs ha tingut una molt bona acollida, tal com comenta Diego Fernández: “Hi havia molta gent en la presentació que estava molt interessada en el tema. Vam rebre moltes felicitacions, i ens pregunten si continuarem fent activitats”. I sí, concretament des del col·lectiu s’està preparant un 2023 amb molts actes per reivindicar aquests fets, i que ha avançat el seu membre: “Primer farem una ruta en gener, i tenim pensat fer més endavant i que puguen ser teatralitzades. En febrer tenim programada una trobada amb els artistes, on també estarà present l’IES Andreu Sempere, que es farà a Detroit Llibres. I per al mes de maig ens han convidat a la Fira del Llibre Anarquista de València. A més, molta gent ens estan dient que vol que anem a explicar el projecte, com l’Institut de Muro i d’altres localitats. Volem fer també per al dia 8 de juliol, dia de l’aniversari, una representació més important, i a banda, estem intentant organitzar unes jornades juntament amb la Universitat d’Alacant, que seran a nivell internacional, és a dir, que vindran historiadors d’altres països perquè ens expliquen processos semblants i paral·lels, per a posar en context el que va passar en Alcoi, perquè de vegades sols ens mirem a nosaltres, i parlem de Pelletes, però això forma part d’un moment de la història determinat”.

Totes aquelles persones interessades a col·laborar amb el col·lectiu ho podran fer, ja que s’ha posat a l’abast de tot el món un canal de Telegram, i animen a la gent a participar.

Font: Belén Rivas./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *