foradia ivace

Juli Mira, La Degollà i Alejandro Soler, premiats en aquest 9 d’octubre

El Consell de Cultura va votar les candidatures presentades per Comissions i Grups Polítics Municipals per a aquests premis. La gala se celebrarà el 9 d'octubre i comptarà amb un concert de la Societat Unió Musical d'Alcoi, la lectura del manifest a càrrec de Natàlia Gisbert, i estarà presentat per Neus Úbeda

Ja coneixíem a les encarregades de llegir el manifest i presentar la gala amb motiu del 9 d’octubre, Natàlia Gisbert i Neus Úbeda. Ara ha sigut moment de què l’Ajuntament anuncie qui seran els guardonats en aquest dia de festa per als valencians i valencianes. Segons han comunicat, en la nit del dilluns 3 d’octubre el Consell de Cultura va votar les candidatures presentades per les Comissions i Grups Polítiques Municipals. Finalment, després d’aquestes votacions, enguany Alcoi premiarà a Juli Mira a títol individual, La Degollà, a títol col·lectiu, i Alejandro Soler, a títol pòstum. Aquesta última categoria es va instaurar l’any passat.

A la dita reunió van acudir un representant de cada grup polític de la corporació municipal, i un de cadascuna de les comissions del Consell: Arts Escèniques, Arts Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni i Música, i Audiovisuals. També estava present el regidor de Cultura, Raül Llopis. Cada membre va poder votar fins a un màxim de tres candidatures de cada modalitat.

L’edil de Cultura ha explicat que: “Hi havia diferents propostes, i és que tenim la sort de viure a una ciutat amb rellevants figures culturals, però, és evident que els elegits són clars mereixedors d’aquests premis. Els últims anys hem vist que els Premis Nou d’Octubre de l’Ajuntament d’Alcoi són molt apreciats pels guardonats, a tots ens agrada que la nostra gent reconega el nostre treball per promocionar la cultura pròpia i com no, hem de destacar que aquests premis són decidits amb la participació del Consell de Cultura, on es proposen i es voten les candidatures”.

Pel que fa als premiats, Juli Mira Moya, nascut a Alcoi en 1949, és un dels actors més sòlids del panorama interpretatiu valencià, i l’hem pogut veure a diferents papers a televisió, cinema i teatre. La seua passió per la interpretació va nàixer a la seua etapa estudiantil, quan va fer els seus primers personatges com a actor aficionat al grup de teatre Assalla. Més tard va formar part del grup La Cazuela, una entitat important a les arts escèniques d’Alcoi, amb la qual va debutar en 1972. A partir d’eixe moment l’hem pogut veure en treballs com Héctor (1982), on compartia protagonisme amb Ovidi Montllor, o en la carrera cinematogràfica cintes com Gràcies per la propina (1997), Los años bárbaros (1998), o Juegos de familia (2016). En televisió ha aparegut en sèries mítiques com Hospital Central, La Riera, Velvet o Cuéntame cómo pasó. Durant tota la seua trajectòria ha rebut premis com el Premi Turia, la Ninfa d’Or, o el Premi Berlanga. Ara serà el torn de rebre el premi 9 d’octubre de la seua ciutat natal.

El grup de Dolçainer i Tabaleters La Degollà, arreplegarà el premi col·lectiu d’aquesta edició. L’agrupació va nàixer en 1989 amb una estreta relació amb la música de Moros i Cristians, gràcies a festers de la Filà Realistes amb inquietuds musicals. D’aquesta manera va apareixer el primer grup de dolçainers d’Alcoi, que van anar consolidant-se i van incorporant altres instruments com les tarotes o el sac de gemecs. Actualment, La Degollà està formada per unes 60 persones. Al llarg de la seua història aquest grup ha oferit 5.300 actuacions.

Finalment, el premi pòstum serà per a Alejandro Soler (1946-2013). Va iniciar els seus estudis a l’Escola de Belles Arts d’Alcoi, i després va passar per l’Escola de San Carlos de València i pel Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona. Tota la seua carrera la va desenvolupar íntegrament a Alcoi. Dins del món del teatre, va col·laborar amb La Cassola amb el disseny de decorats i vestuaris, després va ser director artístic d’una desena de pel·lícules d’autors com Carlos Pérez i Carles Mira. També va ser l’encarregat de renovar l’escenografia del Betlem de Tirisiti a la dècada dels 80. Aquest treball va influir de manera decisiva en el renaixement d’una manifestació nadalenca típicament alcoiana, que més tard va obtenir la declaració de Bé d’Interés Cultural. De la carrera de Soler, no es pot deixar de destacar la seua relació amb el món dels Moros i Cristians, i és que ell va ser creador del Cartell de Festes d’Alcoi de 1991, i en el món del disseny va marcar un abans i un després. En 1976 va fer el seu primer càrrec, a Pedro Luis Riaza, Sant Jordiet de la Filà Ligeros, i després d’això van ser molts els càrrecs, boatos i esquadres especials que van portar la seua signatura. Tampoc s’ha d’oblidar que els actuals vestits dels Reis Mags, i de la carrossa de l’Ambaixador Reial també són un disseny d’Alejandro Soler. Aquests vestits es van estrenar en 2014 en un homenatge pòstum un any després de la seua mort.

La gala, que tindrà lloc el dia 9 d’octubre, estarà presentada per Neus Úbeda i a més d’entregar aquests premis, també hi haurà un concert oferit per la Societat Unió Musical d’Alcoi. El manifest d’aquesta edició estarà de la mà de l’escriptora Natàlia Gisbert.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *