foradia subscriutegrat

Toni Francés: “Fan falta governs amb lideratges clars, oberts, amb experiència i amb solvència”

Toni Francés encara amb il·lusió i ganes de treballar els últims mesos de legislatura i la seua candidatura a l’alcaldia de la ciutat. El que és actualment alcalde d’Alcoi, ha comentat alguns dels projectes més importants que s’han dut a terme durant aquests quatre anys, i ha explicat tot el que voldria continuar fent per a millorar la localitat. A més, també ha donat un xicotet repàs a temes d’actualitat i ha aprofitat per a felicitar a El Grat

 • Quin és el balanç d’aquesta nova edició de Fira Modernista en plena normalitat?

Crec que ha sigut extraordinari el que vam viure al llarg de la setmana, però en especial, divendres, dissabte i diumenge, que ha sigut un èxit absolut. Un èxit que és col·lectiu perquè la implicació i el treball i l’afecte, que tant les entitats, empreses com particulars han mostrat en el modernisme, que l’ha convertit en un èxit absolut. Ens va sorprendre molt el dissabte la quantitat de gent de fora que va vindre a veure eixa transformació de la nostra ciutat i l’ambient que hi havia. Activitats en nous espais com el mercat de la plaça d’Espanya, va ser un èxit absolut, o totes les activitats que s’han fet en Cervantes, o en el Conservatori, en els diferents llocs de la ciutat, s’han omplit de gent. Estem molt contents.

 • El periòdic El Grat ha celebrat els premis Palmells, Mà del Futur. Quina valoració fa sobre aquests premis que reconeixen la cultura valenciana?

És un fet molt important per a tots els alcoians perquè suposa un reconeixement a diferents entitats i persones que treballen per la nostra cultura i per la nostra llengua i la veritat és que molt contents perquè es puguen recuperar i tornar a celebrar.

 • Jordi Gil i el CAEHA són els dos premiats d’aquesta edició. Quines paraules dedicaria a cadascú d’ells?

Donar-los les gràcies i l’enhorabona per la trajectòria, tant del CAEHA, per tot el que fa pel nostre patrimoni històric. És una entitat que l’Ajuntament d’Alcoi col·labora molt estretament, compartim molts projectes, impulsem moltes iniciatives, i és una entitat de referència sempre que fem qualsevol actuació vinculada al patrimoni històric.

Gil també l’enhorabona per tota la seua trajectòria, per tot el que representa, el que aporta, per la seua integritat. Crec que és una persona molt volguda per tots.

 • A banda de celebrar els Palmells, en El Grat estem d’aniversari perquè celebrem els 35 anys de fundació del periòdic. També ens agradaria una felicitació, unes paraules…

(Riures) Felicitats per eixos 35 anys, que sabem que en món de la comunicació no és fàcil, i vosaltres, com tots els mitjans de comunicació heu passat per èpoques molt complicades, però, sempre heu tirat avant i sobretot també, eixa vocació d’anar ampliant territori, englobar les comarques centrals i ajudar a eixa vertebració. No hi ha altre mitjà de comunicació que puga donar cobertura a eixe territori, que ens permet tindre més informació sobre les iniciatives i projectes que s’estan desenvolupant en uns territoris tan germans com són les comarques centrals.

 • Ara passem més als temes polítics. En 2023 farà 12 anys que estàs com a alcalde d’Alcoi, i recentment vas anunciar la candidatura per a tornar a ser-ho. Que t’ha animat a prendre eixa decisió?

El mateix que em va animar la primera vegada que em vaig presentar. Les ganes per treballar en Alcoi, tindre un projecte de ciutat que va consolidant-se. S’està demostrant que és un projecte que està beneficiant a tots els alcoians i alcoianes, i tenim uns projectes de futur apassionants. Vull continuar treballant per a fer-los realitat, i per aprofitar també aquesta situació històrica amb els Fons Europeus que Alcoi està aprofitant molt bé, i a més, perquè vivim una situació molt complicada i els pròxims anys seran difícils, ho estem patint ja a conseqüència de totes les crisis, i ara la que s’ha sumat de preus i energètica, i fan falta governs amb lideratges clars, oberts, amb experiència de govern, amb solvència, que puguen tirar endavant i superar els reptes que tenim.

 • Des de fa uns anys estan calant els discursos d’odi entre la població. Creus que pot afectar a les pròximes eleccions en Alcoi?

És cert que hi ha hagut un increment com en tots els llocs, però també que hi ha un increment de les tensions. Afortunadament no com en altres territoris, o zones. Alcoi sempre ha sigut i és una ciutat tolerant i molt oberta. Evidentment eixe increment s’ha produït. Jo no haguera imaginat mai que Vox poguera tindre representació a la ciutat d’Alcoi i té un regidor. Crec que això ha dividit la dreta, eixe vot de Vox, no crec que vinga d’una disgregació que no siga del vot que abans tenia el Partit Popular. Eixe votant, eixe pensament extremista que moltes voltes se li veu la poteta al PP, i que representa el PP, perquè el té dins, té eixe vot d’extrema dreta i al final el que ha fet és representar-se en un partit a banda del Partit Popular, i per això va sorgir Vox. Però, Alcoi és en general una ciutat extremadament tolerant, una ciutat sociològicament d’esquerres i crec que això es va demostrar a les últimes eleccions, que vora al 70% dels vots va anar a forces d’esquerra com el PSOE, Compromís, Guanyar i Podem, i a més, som de les ciutats de més de 50.000 habitants en la qual la dreta té una representació més baixa. Ciudadanos, Vox i el PP, no van arribar i sols els van votar el 30%, i això demostra quin és el sentit del conjunt de la societat alcoiana.

 • Parlant un poc de projectes, aquesta legislatura ha tingut grans projectes, que s’estan executant com l’Illa de Rodes, la rehabilitació del Molinar, o la peatonalització, que recentment ha rebut un premi. Però, quin és l’estat ara mateix de tots ells?

La peatonalització, està ja consolidada i continuarà avançant, jo crec que gran part d’eixa ciutadania que no ho veia amb bons ulls, o veia que això no ajudava a revitalitzar el centre, ha vist per la via dels fets, que era absolutament necessari i que està sent molt positiu per al Centre, i, per tant, estem molt satisfets.

Projectes com el de Rodes, que les obres estan en marxa i prompte veurem la llum i serà un element de dinamització econòmica, de creació d’ocupació i d’atracció de talent, és extraordinari per a la ciutat d’Alcoi, com tots els projectes en els quals estem treballant i que impulsarem en els següents mesos, que seran una realitat, molts ells en la següent legislatura perquè venen també amb Fons Europeus i tenen una gestió i un procés d’implementació que no és immediat, però hem demostrat que tenim grans projectes recolzats per totes les administracions perquè són positius per a la ciutat d’Alcoi. Rodes té finançament d’Europa, de la Generalitat Valenciana i de la Diputació, igual que el projecte de la peatonalització, que no sols té eixe premi que ha donat la Conselleria, sinó també el finançament del Ministeri per a fer-ho realitat, i això demostra que anem per bon camí i per això tenim el suport de la resta d’administracions.

 • Pel que fa a la peatonalització, es van anunciar una sèrie de fases, en les quals es tancava Sant Nicolau. Això va a fer-se?

Si, el compromís era continuar avançant en la peatonalització en el moment en el qual poguérem oferir més places d’aparcament amb pàrquings dissuasius, concretament el de la Riba, que s’ha retardat perquè requereix d’informes de Cultura i Patrimoni, i això està dins d’un procés, però el full de ruta està marcat, i ho farem com des del primer moment, amb diàleg i acordant amb veïns i comerciants tots els processos per a poder executar-ho, i el compromís que teníem és que Sant Nicolau no anava a fer-se peatonal fins que no estiguera el pàrquing de la Riba, i encara no està.

 • És a dir, que encara no hi ha unes dates fixes no?

Ho tenim tot preparat, però falten eixos informes per a poder dur-ho a terme.

 • D’ací a maig, a què termine la legislatura, falta anunciar algun projecte important que vaja a fer-se?

Anunciarem molts, perquè d’ací a finals d’any vindran molts projectes importants que encara no podem anunciar fins que no estiguen concretats, però per exemple les obres del Museu Camilo Sesto començaran a mitjan octubre, que és un projecte que atraurà molts turistes i ajudarà molt a la difusió i projecció d’Alcoi. També està la rotonda d’accés a Cotes Baixes, l’accés Nord ha de licitar-se per part del Ministeri d’ací a poc. Tenim projectes com fer una cosa tan necessària en Alcoi com és una Pinacoteca dedicada a la pintura alcoiana, que anirà també en El Camí, que estem esperant també a través dels Fons Europeus si podem fer-la realitat. O la rehabilitació i museïtzació, de les primeres fàbriques del Molinar perquè siguen un gran centre d’interpretació dels orígens de la indústria alcoiana.

 • Ja per a acabar, si el poble torna a triar-te com a alcalde d’Alcoi. Quins projectes de futur, de cara a la pròxima legislatura té pensats Toni Francés per a poder millorar encara més la ciutat?

Tenim projectes en cartera com el de la renaturalització de la ciutat per fer Alcoi una ciutat molt més sostenible, més amable. Altres projectes per a continuar avançant en la recuperació d’espais per a la convivència, per a la ciutadania, el vehicle ha d’anar passant a un segon plànol, i el protagonisme l’ha de tindre la ciutadania. L’aposta per la rehabilitació i construcció d’habitatge públic, i donar oportunitats als nostres joves en l’accés a l’habitatge, i també en l’accés a l’ocupació amb projectes que seran una realitat, que estan plenament en funcionament, com és el projecte de Rodes.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *