Muro ret homenatge als seus paisans víctimes dels camps de concentració del nazisme
Aquest acte va realitzar-se el divendres 21 d'octubre i va estar organitzat pel Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina

El divendres 21 d’octubre Muro d’Alcoi va retre homenatge als seus veïns i veïnes que van ser víctimes de camps de concentració del nazisme. L’acte va començar amb les paraules de Salomé Pasqual, i seguidament es va descobrir al corredor i entrada de l’Ajuntament les Rajoletes de Construint Memòria, que recordaven a les tres víctimes de Muro.
Vicent Pasqual, amb la seua tuba, va posar la part musical de l’homenatge. Seguidament, Kike Pasqual, regidor de Participació Ciutadana, va ressaltar la necessitat de fer aquests tipus d’actes.
Adrian Blas, d’Amical Mauthausen, va parlar sobre les víctimes i d’una de les cartes que va escriure fa 82 anys, Joaquin Calatayud i altres, demanant el permís per a exiliar-se a Mèxic, però sense resposta. Segons les investigacions d’Adrian, Vicente Montagut Ferrer, també va nàixer a Muro, encara que la seua partida de naixement i els arxius diuen que era d’Alcoi, però per això es col·locarà una quarta Rajoleta, en el seu nom.
Seguidament, al saló de plens, va continuar la segona part d’aquest acte, amb la presentació de la unitat didàctica ‘No Oblidem’. Rafa Enguix i Àlex Barber, professors que formen part d’aquest projecte van informar dels seus continguts i les experiències en implantar-ho als centres educatius. Per la seua part, Rafa, ha assenyalat el perquè i com s’ha creat ‘No Oblidem’ i l’interés que ha generat entre l’alumnat, que a partir d’aquestes classes, han estat fent preguntes als seus pares i avis. Àlex va comentar el contingut de la unitat didàctica, que es divideix en dos parts, la primera explica la República, la dictadura, la guerra, la repressió i l’exili, i després són històries sobre víctimes de les nostres comarques. “Els causa molt d’interés que en la dictadura es van canviar els noms que a la República els pares van inscriure els seus fills, a les actes de naixement, ‘Friné’ era il·legal, per no ser del santuari cristià que era obligatori a ‘Josefina’. Els alumnes s’adonen que en aquests moments serien il·legals la majoria dels seus noms com Eric, Aaron, Abril…”.
En nom del Fòrum, Ivan Torregrossa va donar les gràcies a tots els assistents i participants per fer possible aquest acte, i va comentar que gràcies a tots ells s’havia donat “més rellevància i dignitat als oblidats en aquestes vuit dècades”.
L’acte es va tancar amb el poema ‘Memòria Viva’ que Joan Jordà i Sanchis va compondre per al futur monument a les víctimes del franquisme i la guerra civil que es col·loqués a Cocentaina.
Comenta i participa-hi