¿Patentem una gallina?
Mirada al món per Ester Jordà
L’Oficina Europea de Patents (EPO) porta des de 2017 immersa en un caos legal sobre les patents agrícoles. Seguint els textos legals pertinents (la Convenció Europea de Patents de l’EPO i la Directiva sobre Biotecnologia de la UE 98/44), les plantes i els animals de reproducció convencionals, és a dir, no derivats de l’enginyeria genètica, haurien d’excloure’s de la patentabilitat. Al juny de 2017, sota la pressió de la Comissió de la UE, el Consell d’Administració, que inclou 38 estats contractants, va reforçar l’afirmació que no s’haurien de patentar plantes i animals convencionals. Però la decisió estava legalment plena de llacunes i va ser invalidada al desembre de 2018 per la junta d’apel·lació de la EPO. Estem parlant que la EPO està donant patents de melons, cogombres, cebes i altres verdures que ja es cultivaven convencionalment. En altres paraules, Bayer-Monsanto o Carlsberg (les grans empreses de venda de llavors) poden patentar la poma de Beneixama i després exigir que qui la plante tinga de pagar-los. Una varietat de poma que porta més de 100 anys a la comarca.
Les mobilitzacions ciutadanes porten anys en lluita perquè defensen la idea que la EPO treballa clarament per a servir als interessos de les empreses. La solució que reclamen? Que els polítics europeus reformen la llei per a evitar deixar que llacunes legals estiguen permetent continuar patentant les tomaques, el bròcoli, la soja, l’encisam, els melons o el pimentó.
Però la cosa no acaba ací, ara els toca el torn als animals. Fa un parell d’anys ja van concedir una patent per al salmó alimentat amb determinades plantes. Es diu que els aliments derivats d’aquest salmó tenen un contingut major d’àcids grassos omega-3. Però va, que això no és una idea per a patentar, des de sempre se sap (i s’ha demostrat) que els animals que ingereixen millor menjar té carn de millor qualitat. Exemples són des del porc alimentat amb bellotes fins a la llet de vaca de pasturar.
Les patents sobre llavors poden posar en perill la seguretat alimentària. Aquestes patents poden bloquejar l’accés a la diversitat biològica que tots els agricultors necessiten per a desenvolupar noves i fins i tot millors varietats. I perquè hi ha tal allau de patents ara? Pel canvi climàtic. Una de les últimes patents és un encisam que necessita menys aigua i suporta altes temperatures. Davant la situació d’incertesa actual tindre el control de les llavors és fonamental, les situacions de fam del sud d’Àfrica o l’Índia faran col·lapsar el nostre sistema agroalimentari. Ens diuen que és Ucraïna però la perspectiva d’una fam mundial ve de molts fronts.
Comenta i participa-hi