foradia subscriutegrat

Les millors festes del món

Mirada al món per Ester Jordà

Les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi no pertanyen a la Unión Nacional de Entidades Festeras de Moros y Cristianos (UNDEF) que és una federació d’associacions en la que estan integrades la majoria de les localitats que celebren estes festes. També ha tingut els seues escàndols amb el consum de drogues i el maltractament animal per part d’algun ‘cabo batidor’ borratxo i cruel.

 Sí que estan declarades d’Interés Turístic Internacional i, per a no enganyar-nos, quan portes gent forastera a vore l’Entrà es queden bocabadats davant l’explosió de colors i fantasia. També és certa la dita dels músics ‘a València es va tocar fort, a Alcoi a tocar bé’ i tenim fama de ser dels pobles que millor tracta al col·lectiu musical. I, per suposat, quan ve gent d’altres pobles i ha tingut l’oportunitat de desfilar es queden al·lucinats amb la resposta del públic: aguanta més de 6 hores a la cadira sense parar d’aplaudir i ploent!!

Ara bé, si ens quedem amb l’accepció de ‘fiesta’ segons el diccionari de la RAE com“acto o conjunto de actos organizados para la diversión o disfrute de una colectividad” les festes d’Alcoi no eixen tan ben parades. La persona que estiga llegint ara mateixa estes paraules tindrà una opinió o una altra depenent de si és o no festera. Perquè, siguem honestos, jo he portat gent estrangera a l’Entrà per a que fliparen amb el boato però després, el que és anar-se’n de festa, en qualsevol poble de la contornà s’ho munten moltíssim millor que a Alcoi.

A les festes del poble pots entrar i eixir de la filà, maset o comparsa sense tindre que passar ‘controls’ i tens berbenes i actuacions de grups musicals obertes a qualsevol visitant.

No acabe d’entendre perquè Alcoi continua amb el model ‘Feria de Abril’ en la que el senyoret de torn es passeja lluint i que la resta el mire. Què no tenim dret la resta de la ciutadania de tindre una Festa per a tots? Perquè tots la paguem. 

Alcoi es bressol d’importantíssims grups de música en valencià i també molts components d’altres grups de primera fila són d’Alcoi. ¿Perquè no lluir-los al millor aparador que podríem donar-los? ¿Perquè no lluir de grups aprofitant les Festes? ¿Perquè no donar un oci alternatiu a la gent no festera?

La pandèmia ens ha tornat egoistes i individualistes. Ara en Setmana Santa es queixaven moltes confraries perquè que no trobaven ‘costaleros’ perquè la gent no volia compromisos. ¿Molt penseu que aguantarà el públic pagant i aplaudint en les cadiretes de fusta dels carrers? O la Festa es fa participativa o la Festa anirà reduint-se i perdent lluentor.

Font: Ester Jordà./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *