foradia cdturisme

Respecte del Debat de l’Estat de la Ciutat

Columna per Sergi Rodríguez

Vaig assistir com a oient al debat de l’Estat de la Ciutat que va organitzar l’Ajuntament d’Alcoi al IVAM-CADA els darrers dies 13 i 14 d’octubre. El primer dia fou el torn d’exposició dels Consells Locals oficialment constituïts (Benestar Social, Esports, Infància i Adolescència, Cultura, l’Econòmic i Social, i un representant de les Associacions Veïnals). Després d’una introducció de més de mitja hora de l’Alcalde, intervingueren els representants dels Consells. Hi va haver prou punts coincidents entre els representants d’aquests Consells. Cridava l’atenció escoltar la queixa generalitzada per la manca de temps que havien tingut per preparar adequadament i de manera participada les intervencions. Des del govern els van avisar amb molt poc temps d’antelació. També coincidiren en criticar la manca d’agilitat i eficàcia de l’administració local per contestar i actuar davant les demandes reivindicades pels diferents Consells (a excepció del representant del Consell Econòmic i social que sense renunciar a les seues reivindicacions fou més condescendent amb el govern municipal que la resta). A més a més d’incidir en les diferents reivindicacions de cadascuna de les àrees, posaren en comú crítiques a la deplorable situació de manteniment de la ciutat, tant de parcs, com carrers, com infraestructures públiques; així com la tardança a resoldre reivindicacions històriques que semblen eternes, com la intervenció al Centre Històric, la urbanització de la Plaça d’Al-Azraq, la de la Colònia d’Aviació, les obres d’adequació dels Instituts, la Rosaleda, i altres moltes més. El tancament el va fer el mateix Alcalde, mitja hora més, per a valorar les diferents intervencions i, una vegada més, per a tornar a anunciar el que ve anunciant des de fa 10 anys, amb l’única novetat de la possible ubicació dels Serveis Socials a l’antic edifici dels jutjats a la plaça d’Al-Azraq.

El segon dia fou el torn dels grups polítics amb representació a l’Ajuntament. També del regidor no adscrit, el Sr. Marcos Martínez que va accedir a l’Ajuntament per la candidatura de Cs, que se’n va eixir d’aquest grup, però no va deixar l’acta de regidor, la qual cosa aprofita per a actuar amb la legitimitat que interessadament li ha lliurat el govern del PSOE. Sempre és bo tindre gent agraïda a dreta i esquerra. Totes les intervencions farcides de bones intencions, però cadascun reiterant-se en allò que al llarg de la legislatura ja han escenificat al saló de Plens de l’Ajuntament. Uns més condescendents amb el govern, altres més crítics amb la seua acció. En definitiva no va deixar de ser un plenari més dels que hem escoltat al llarg de la legislatura. Tal vegada amb un to electoralista més accentuat davant la proximitat de les pròximes eleccions municipals i autonòmiques.

No sé quina valoració farien els sis o set ciutadans més que com jo assistirem al debat-monòleg d’aquell segon dia, però pense que amb el format triat per a reflexionar respecte de l’Estat de la Ciutat no hi va haver suficient. Conclusions se’n poden treure moltes. Tot aprofita. Però debat sobre una aposta estratègica per a la ciutat no hi va haver. Per a açò caldria un altre format de debat, més temps i més col·lectius ciutadans -estiguen o no a determinants Consells oficialment constituïts-.

Està bé conéixer la idea de ciutat que tenen les diferents forces polítiques per a l’Alcoi de les dècades que venen i com construir-lo des d’ara, quines d’elles són coincidents i si hi pot haver consens en mesures amb les quals tots puguen estar d’acord. Però això no és suficient. Perquè qualsevol visió estratègica per fer una ciutat amable, acollidora, sostenible, justa, igualitària, educadora, culta, i totes les bones paraules que vulguem afegir, no podrà sortir d’una sola mirada. Totes aquestes bones paraules que estan en boca de la gran majoria, poden quedar en paper mullat si no són treballades pel conjunt de la societat i la seua estructura cívica. Malauradament, al debat li mancava una anàlisi més acurada de la realitat social alcoiana i assenyalar més apostes estratègiques, més enllà de bones intencions. L’actual govern de la ciutat no la té i va a cop d’allò que les subvencions d’altres administracions marquen -especialment de fons europeus que ja veurem si continuen en el temps o acaben sense arribar com ja està insinuant la Comissió Europea-.

L’oposició de dretes tampoc la té perquè faria el mateix o molt paregut al que fa el govern, i les esquerres totes elles dividides, ni tenint-les són capaces de visionar-se com a alternativa per la permanent fragmentació que pateixen. O canviem les pràctiques o no eixirem del cercle viciós.

Font: Sergi Rodríguez Castelló, Coordinador Comarcal d'EUPV./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *