foradia subscriutegrat

Un tomb pels pobles de les nostres comarques. (II)

La zona de les comarques interiors del nord de la província d'Alacant són la destinació perfecta per a poder gaudir de la natura i de la bona gastronomia de la zona. Ens endinsem als pobles d’El Comtat i l’Alcoià

Almudaina

Aquesta menuda localitat d’El Comtat, amb d’un centenar d’habitats, està dins de la serra que porta el seu mateix nom, Almudaina, i justament a la dreta del pas del riu Serpis, i, encara que siga tan xicoteta, és una localitat perfecta per a poder gaudir de la natura, ja que hi podem trobar diverses rutes que recorren tota la comarca, i concretament, per a poder gaudir del paisatge de la zona i d’unes vistes espectaculars, és recomanable anar fins a ‘El Calvari’.

Un altre dels seus atractius és la Torre d’Almudaina, declarada Bé d’Interés Cultural, i a més a més, dins del Catàleg de Monuments de la Comunitat Valenciana. Aquest no és l’única edificació d’interés en el poble, i és que la parada a l’ermita del Santíssim Crist dels Socors, i a l’Església de Sant Bartomeu són imprescindibles. Per a poder gaudir del paisatge i de les vistes s’ha d’anar fins a ‘El Calvari’.

Alcoleja

Per a gaudir de la Serra d’Aitana i poder fer rutes per aquest paratge, Alcoleja és el municipi perfecte, ja que des d’ací comencen moltes de les rutes que es dirigeixen al cim de l’Aitana. A més a més, també es poden visitar altres ubicacions com la Font de la Forata, o els cims del Partagat o el Port de Tagarina. El riu Frainós, que està molt a prop de la localitat, també és una altra opció per a poder fer senderisme. Seguint aquest camí es podrà anar fins al Salt d’Alcoleja, on es pot gaudir d’una cascada que prové de la Serra d’Aitana, el punt més alt de tota la província d’Alacant. Però a banda de poder passar un dia rodejat de natura, el nucli urbà d’aquest acollidor poble d’El Comtat, de menys de 200 habitants, té altres atractius per a visitar, com per exemple, el Palau del Marqués de Malferit, d’estil medieval, on es poden contemplar unes vistes meravelloses d’aquesta zona.

Una vegada a l’any es fa una de les activitats més volgudes pels alcolejans i alcolejanes, la romeria a la pedania de Beniafe, i durant el mes d’agost el poble celebra les seues festes patronals, en la qual es treballa per barrejar les tradicions amb les noves propostes per als més joves. 

Planes

Planes, i les seues pedanies, Benialfaqui, Catamarruc i Margarida, formen aquest poble amb titulació senyorial Planes de la Baronia, que està situat als peus d’un castell musulmà dels segles XII i XIII. Allí poden presumir de tindre al seu terme municipal, a la comarca d’El Comtat, nombroses joies de l’arqueologia, com per exemple, la Cova del Barranc de l’Encantada, o el Barranc dels Garrofers. La primera d’elles és una experiència entre cascades, pous, i una llegenda màgica sobre una donzella que custòdia un tresor. Per a trobar-ho la persona s’haurà de trobar amb ella durant la seua aparició, cada 100 anys. Pel que fa al Barranc dels Garrofers, és un lloc important per a poder contemplar pintures rupestres. Altres dels llocs per visitar a Planes és la serra de El Xarpolar, on està un antic poblat iber. Dins del poble hi ha altres punts d’interés com les restes dels aqüeductes àrabs més antics d’Europa.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *