foradia subscriutegrat

Més de 1.000 persones utilitzen el contenidor de recollida orgànica

Des del Consorci de Residus es fa una bonificació del 20% per la bona qualitat i la baixa fracció d'impropi

Ja hi ha més de 1.000 persones a Alcoi que s’han registrat per tal d’utilitzar el contenidor marró de recollida orgànica, és a dir, que més de 1.000 llars separen aquests bioresidus.

L’Ajuntament d’Alcoi va implantar el contenidor marró durant l’any 2020, cosa que va suposar un pas important per al reciclatge, ja que aquestes deixalles es reconverteixen en compost industrial i, per tant, es col·labora en l’Economia Circular i el reciclatge de la matèria.

Aquest contenidor marró funciona amb clau per tal de garantir una correcta utilització, i evitar que es dipositen altre tipus de residus. Per aquest motiu, s’ha aconseguit que des del Consorci de Residus es faça una bonificació del 20% per la bona qualitat dels residus orgànics d’Alcoi, i la baixa fracció d’altre tipus de residus dipositats en aquest contenidor. Així i tot, amb aquesta compensació que obté l’Ajuntament d’Alcoi, no és suficient per a cobrir tot el servei, per aquest motiu, encara que cada any són més les persones que reciclen, no es pot baixar l’import de rebut, perquè el cost del servei és molt superior al que paga la ciutadania. A més a més, l’ús d’aquest contenidor marró està ajudant a reduir el que s’aboca als contenidors grisos, on van les restes que no es poden reciclar.

La Regidoria de Transició Ecològica ha dut a terme diferents campanyes per informar sobre aquest sistema, i s’han fet programes d’Educació Ambiental en els tres mercats de la ciutat, així com en el Centre Comercial, i altres entitats veïnals. A banda, també s’arrepleguen les restes dels que són considerats com a grans productors que són les residències, els mercats, bars i restaurants, establiments de venda d’alimentació, o menjadors escolars, i a tots ells se’ls ha oferit un contenidor molt a prop o el servei porta a porta per a poder deixar les seues restes. Actualment, són 45 els usuaris que participen d’aquesta forma, però es vol arribar als 245 establiments que facen la recollida separativa de la fracció de bioresidu.

Amb els residus es fa el compostatge, que aporta nutrients al sòl, atrau i reté l’aigua de pluja i redueix la producció de gasos en els abocadors que són gasos d’efecte hivernacle molt potents. Aquestes restes es dipositen en el contenidor marró i després van a una planta de compostatge.

Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica, ha indicat que: “Gestionar bé els residus és molt important en la lluita contra el canvi climàtic a més de l’estalvi econòmic que comporta. La necessitat de reduir, reciclar i reutilitzar és un dels grans reptes al que ens enfrontem les ciutats. La conscienciació cada vegada és major, sobretot, en les noves generacions, però hem de continuar posant tots els nostres recursos per a facilitat la recollida selectiva. També utilitzar productes respectuosos amb el medi ambient i reutilitzant al màxim. D’aquesta manera, apostem per una ciutat i un planeta amb futur. Treballant en línia amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11, i el 12. L’11 és aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles, i el 12, el consum i producció sostenibles”.

De cara al futur, s’espera que l’entrada en vigor del pròxim contracte de recollida de residus siga en maig de 2024, una vegada finalitze l’actual (sis anys). Per tant, amb un període d’implantació de 2 o 3 mesos, es posaran en marxa els nous sistemes de recollida. El nou contracte dividirà la ciutat en dos parts, la primera amb els barris amb menys densitat, on es destinarà el servei de recollida porta a porta, i en les zones amb més densitat, serà objecte de recollida amb contenidor amb les cinc fraccions, incloent-hi el contenidor marró.
El servei porta a porta s’espera que s’utilitze per a les principals urbanitzacions, el barri del centre d’Alcoi, la Zona Alta, el Viaducte, Batoi, i Els Clots, així com la zona de l’Horta Major, els adossats ‘Vaguada’, el Xorrador del barri de l’Eixample, Serelles, Solycamp i la Font Dolça. Per a aquestes zones està previst la retirada de contenidors en illa i la introducció del servei de recollida Porta a Porta per fraccions amb dies diferenciats, incloent-hi la recollida de tèxtil sanitari cada dia. Tots els usuaris tindran un poal per a dipositar els residus orgànics a cosa, les bosses compostables, una guia per a una correcta separació, la targeta ciutadana i el calendari de recollida i la formació pertinent. Els poals portaran una identificació personalitzada, i els operaris de recollida faran una lectura de l’entrega de la fracció bioresidus i, si és el cas, la no recollida i marcatge d’incidència.

Cal destacar que per a portar a terme la recollida selectiva s’incorporarà un vehicle elèctric sense compactador i amb volteig a contenidor a posterior recollida lateral. Els vehicles i les persones que treballen en aquest servei, portaran lector dels dispositius adherits als poals dels usuaris. Les dades que s’obtinguen seran processades per aportar informació i poder establir la taxa de residus per generació. A més, hi haurà un contenidor marró amb accés per targeta ciutadana a la resta de la ciutat que no és objecte del sistema porta a porta.

Totes les persones que vulguen separar els seus residus orgànics, podran sol·licitar la clau al telèfon 965537127 o al correu electrònic organic@alcoi.org.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *