foradia pressupostparticipatiualcoi

Aitana Belda representa al CLIAlcoi en una trobada amb Pedro Sánchez

L'acte ha estat organitzat per UNICEF i allí juntament amb altres representants d'Espanya, ha pogut dialogar amb el president del govern sobre educació, salut mental, medi ambient, pobresa i desigualtat

Aitana Belda Pérez, ha sigut la representant del Consell Local d’Infància i Adolescència d’Alcoi, en una trobada amb Pedro Sánchez, president del govern, que ha estat organitzada per UNICEF Espanya. Allí també han estat representants de Càceres (Extremadura), Port del Rosari (Canàries), Mollerussa (Catalunya), Rinconada (Andalusia), i de Castrillón (Astúries). També han estat presents el president d’UNICEF Espanya, Gustavo Suárez Pertierra, i el director executiu de l’organització, José María Vera. En aquesta reunió els adolescents han pogut exposar les seues preocupacions i opinions a Sánchez, sobre temes que els afecten directament com l’educació, la salut mental, el medi ambient, la pobresa o la desigualtat.

Concretament, la representant alcoiana va parlar sobre salut mental i va explicar que: “Quan parlem d’ella sentimque hi ha persones que pensen que ho fem per a cridar l’atenció i no li donem importància”. Tots els representants van coincidir en que s’ha de parlar de forma més oberta sobre la salut mental, i que és important que existeixen mitjans d’ajuda i persones a les quals acudir quan senten preocupacions i malestar que puguen posar en perill la seua salut mental, per exemple, en l’entorn educatiu.

L’educació va ser altra de les preocupacions dels assistents, i van destacar els freqüents canvis legislatius sobre professors i alumnat, així com la necessitat d’eliminar les barreres arquitectòniques en els centres i educar en els principis d’igualtat i diversitat. Arran d’això, va eixir el tema de la desigualtat i la pobresa, i han advertit al president que “la igualtat d’oportunitats impacta de manera directa en el seu present i futur”.

Respecte al medi ambient, es va incidir en la idea que s’ha de cuidar el planeta davant la crisi climàtica.

També s’han referit a les zones rurals, hi han expressat la necessitat de reforçar els recursos d’aquests llocs, argumentant que, sovint estan mal comunicades o presenten problemes d’accés a internet.

El grup ha aportat una bateria de propostes i compromisos com a part activa de la solució als problemes que els afecten. Aquest Manifest va eixir de la 7a Trobada Estatal de Consell Locals de participació d’infància i adolescència, que es va celebrar a Càceres l’any passat i en el qual van participar uns 200 xics i xiques.

Gustavo Suárez, ha assenyalat que “la participació infantil és una eina fonamental perquè els xiquets, xiquetes i adolescents expressen les seues opinions i aquestes siguen tingudes en compte per les administracions locals, autonòmiques i estatal, a l’hora d’elaborar les seues polítiques d’infància. Aquesta trobada és la prova que el treball d’aquests xics i xiques, que són molt actius en diverses activitats durant tot l’any, dona els seus fruits i pot traduir-se en canvis reals per a la infància i l’adolescència”.

La trobada s’ha dut a terme en la vespra de la presentació el tercer Baròmetre d’Opinió de la Infància i l’Adolescència, que ha elaborat UNICEF Espanya i la Universitat de Sevilla. En aquest document s’ha arreplegat les opinions de 9.500 xiquets, xiquetes i adolescents, i en ell es veuen reflectits els efectes de la pandèmia, la guerra a Ucraïna, i l’economia, que són els temes que més preocupen actualment.

Pel que fa a Alcoi en aquest tipus d’acte, la ciutat és ‘Ciutat Amiga de la Infància’ un reconeixement que va atorgar UNICEF en 2018, i, per tant, participa en tots aquests encontres. Els pilars fonamentals d’aquest programa són el disseny de polítiques públiques eficaces que es basen en la Convenció sobre els drets de la Infància; la promoció de la participació infantil i adolescent, i l’impuls d’aliances entre tots els actors relacionats amb la infància a nivell municipal.

Aranza de Gràcia, regidora d’Infància i Adolescència a l’Ajuntament d’Alcoi, ha comentat que: “La veu de la infància i l’adolescència d’Alcoi va estar en Moncloa amb la presència d’Aitana gràcies a aquesta experiència que ens va donar l’oportunitat UNICEF. La visió, la mirada de la infància, és present en les polítiques locals, sobretot a la nostra ciutat, ja que el CLIAlcoi amb les seues propostes posen al capdavant els drets de la infància”.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *