foradia subscriutegrat

Les herbes remeieres al País Valencià: Fleix, Fraxinus Oxicarpa

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes del País Valencià en herbes remeieres, hui ens parla del Fleix amb el nom científic Fraxinus Oxicarpa

FLEIX (Fraxinus Oxicarpa) (Freix, Fleix, fresno) 

Floració a la primavera. Es recol·lecta als mesos de maig i juny.

Les virtuts més importants d’aquesta planta són les antireumàtiques i les antiartrítiques

El meu company de marxes, Paquito Campaneta, em deia que quan estava a la serra amb el bestiar, doblegava les vares rectes de fleix per la punta i les lligava amb un pot per a fer-los la corba. Les deixava durant bastant temps perquè agafaren la forma del mànec del bastó, i després els tallava de llarg per a donar-li la forma definitiva.

També els llenyataires que anaven per la serra, per a arreplegar la llenya per al foc del forn, usaven vares de fleix per a conduir els animals de càrrega, perquè anaren més lleugers i no es retardaren pel camí.

Des d’ací els done el meu reconeixement sincer i una gran admiració a aquells llenyataires que sempre han estat lluitant en aquest treball difícil que ha sigut mantenir les serres netes i ajudar a la sostenibilitat del medi natural.

REMEI CASOLÀ:

Es prenen infusions de les fulles per al mal de reuma i l’artritis.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *