foradia subscriutegrat

Compromís de la Marina i la Safor demanen el Tren de la Costa

El Mercat d'Oliva ha acollit un acte en el qual han estat presents representants de la plataforma valencianista d'aquestes comarques, i en el qual s'ha exigit un "transport públic i col·lectiu segur com a lluita contra l'emergència climàtica que vivim"

Diferents representants de Compromís de les comarques de la Marina i la Safor han estat presents en Oliva en un acte on s’ha exigit el Tren de la Costa, un transport que tindria l’objectiu de vertebrar el territori per a les comarques de la Marina i la Safor, i de tal manera, fer possible una connectivitat ràpida i amb estàndards europeus, entre les principals capitals i ciutats valencianes.

Aquest encontre s’ha fet al Mercat Municipal d’Oliva, i allí s’ha reclamat que el projecte no caiga en l’oblit i que el “globus sonda com el d’un tramvia promogut per l’administració valenciana no distraga de l’objectiu prioritari, que és el de tornar a tindre tren a les nostres comarques”. Per als assistents aquest seria “tot un revulsiu per a l’economia de la zona i els usuaris, orientada cap a l’exportació i receptora de turisme en molts dels municipis pels quals discorre”. Per la seua part, Yolanda Balaguer, alcaldessa d’Oliva, ha recordat que la seua localitat ha sigut l’escenari de moltes mobilitzacions que han deixat clara la voluntat de les comarques de tornar a tindre tren: “Sense subterfugis, volem i mereixem el tren”, ha comentat. També va aprofitar l’ocasió per a destacar que: “Des de l’any 1974, les comarques de la Safor i la Marina Alta pateixen un greu dèficit de comunicacions que, més de quatre dècades després, encara no s’ha resolt. La falta d’un eix comunicatiu com la línia ferroviària Gandia-Oliva-Dènia, ha comportat al llarg d’aquests anys importants perjudicis a tots els veïns de la Safor i la Marina. Aquesta connexió és un element essencial per a la vertebració del nostre territori, un dinamitzador de l’activitat econòmica i un pas més cap a un model econòmic més sostenible”.

Allí també va estar el senador, Carles Mulet, que va definir com a “inexplicable” que actualment aquest projecte “encara continua suspés a petició del mateix Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a poder esmenar uns documents que va requerir l’òrgan ambiental al juny de 2020 i els avanços administratius del qual es desconeixen, cosa que ens preocupa en gran manera en l’actual context d’emergència climàtica”. A més a més, Mulet ha explicat que un tram com és el de Gandia-Oliva-Dénia, s’està incomplint el mateix Pla de Rodalia de València del Ministeri de Transports: “Els valencians hem perdut un temps preciós amb el nou Govern en el qual hi havia moltes esperances després d’uns anys de PP, i esperàvem un millor tracte, més digne, però, tan sols hem percebut indiferència i incomprensió en actuacions que, per a nosaltres, són clau. Han d’explicar perquè s’està privant al nostre territori d’una infraestructura així“.

En aquesta mobilització també es va informar que al mes de desembre de 2022 es va rebre una resposta, que segons ha qualificat és un “còpia i pega” de la que es va rebre fa cinc anys, i que reitera que: “En l’actualitat es continua avaluant ambientalment els dos trams que es consideren com a prioritaris d’aqueix projecte: Cullera-Gandia, i Gandia-Oliva-Dènia. Aquest procediment acabarà amb l’emissió de la Declaració d’Impacte Ambiental que permetrà aprovar definitivament l’estudi informatiu i continuar amb les fases de projecte i construcció de l’alternativa finalment seleccionada”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *