foradia pressupostparticipatiualcoi

Manuel Boix arriba a Xàtiva, amb una exposició pictòrica i escultòrica

'La llum de l'art' està formada per un total de 85 obres, una vintena d'elles inèdites, i es podrà veure en cinc espais expositius de la ciutat

L’art de Manuel Boix arriba a Xàtiva gràcies a l’exposició antològica ‘La llum de l’art’, que es podrà visitar des del dia 1 d’abril fins al 30 d’agost. L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va comentar en l’acte d’inauguració que: “No es pot entendre la història de l’art valencià de la segona meitat del segle XX i principis del XXI sense Manolo Boix, un d’aquells artistes de referència dins del territori valencià. Per això mereixia tancar aquest cicle d’exposicions als espais escènics de la nostra ciutat”.

Aquesta mostra ocuparà cinc espais de Xàtiva: l’ex convent de Sant Domènec, l’església de Sant Agustí, els museus de l’Almodí i la Casa de l’Ensenyança i la plaça de la Seu. En total es podran veure 85 obres, combinant la pintura i l’escultura, de les quals, una vintena són inèdites. Algunes de les peces han estat prestades per part d’organismes com la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Espai Joan Fuster, l’IVAM, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, la Fundació Bancaixa, el Museu de Vilafamés, i particulars.

Martí Domínguez, comissari de l’exposició, ha explicat que: “Aquesta exposició té molts elements nous, amb una retrospectiva de les distintes èpoques de Manuel Boix. A la Casa de l’Ensenyança es podran trobar algunes de les seues primeres obres, amb pintures de la dècada dels 70, les quals mostren la tristesa de la postguerra i que tenen molta força des del punt de vista simbòlic. També destacarà l’apartat dedicat a la pilota valenciana, el qual compta amb una peça inèdita, un raspall monumental que va costar un dia sencer de poder col·locar, i que suposarà una gran sorpresa per a la gent que entre a Sant Agustí”. A més a més, ha assenyalat que: “Les exposicions han de servir per recuperar coses que han quedat ja oblidades i repristinar l’obra, com ha passat amb el Tríptic Daurat, que és la icona d’aquesta exposició amb aquesta força de rebel·lia i resurrecció de la ciutat”. De fet aquesta obra, restaurada per la pròpia filla de l’artista, Ana Boix, ix per primera vegada del despatx d’alcaldia de l’Ajuntament. “Aquest quadre ens demostra la vinculació que ha tingut la ciutat de Xàtiva amb l’artista, i que se suma a l’escultura de l’Arc Daurat que es troba a Sant Josep, una de les primeres peces que es van realitzar en honor a la pilota valenciana”, ha destacat l’alcalde Roger Cerdà.

A Sant Domènec també es compta amb una visió de les forces de la vida i la mort fins la gran història de les Germanies amb el Vicent Peris que es troba a l’absis, cap per avall i decapitat, representant la història de vida i de lluita per mantenir la identitat com a valencians. “Hi ha un cert discurs amb el qual Manolo sempre ha treballat, perquè darrere l’obra sempre hi ha una intencionalitat. Boix transcendeix perquè, més que un pintor, ha sigut un home de cultura”, ha indicat Domínguez.

La regidora de Cultura Raquel Caballero, per la seua part, ha destacat que “amb Manuel tanquem el cicle d’artistes valencianes que, a més de ser les figures més representatives del segle XX, han sigut grans amics com són Artur Heras, Andreu Alfaro, Rafael Armengol i el mateix Manuel Boix”. També ha anunciat que s’organitzaran visites guiades des d’abril fins al mes de juny, i ha destacat la inclusió de l’església de Sant Agustí entre els espais culturals del centre històric que alberguen mostres d’art com aquesta: “Això suposa una aposta molt decidida per posar a Xàtiva al mapa com a ciutat cultural i turística”.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *