foradia subscriutegrat

Jesús Mullor gaudeix de cada minut del seu any com a Capità Cristià

La Filà Creuats enguany obrirà el Dia de l'Entrada amb la seua capitania que protagonitzarà Jesús Mullor i tota la seua família i amics

Nascut a Fageca, però més alcoià que ningú, així és Jesús Mullor, el Capità Cristià de la Filà Creuats. Als anys 80 va venir a viure ací, i des d’eixe moment va començar a coquetejar amb la festa, primer vestit de Ligero i, després amb la Filà Barbarescs. En l’any 85, fent la ‘mili’ va conéixer a Octavio Molina i Òscar Miralles, i des d’eixe moment va començar el seu vincle amb els Creuats: “L’ambient que tenien, i que tenim, en els Creuats, em va enamorar. A partir de l’any 85 em vaig fer soci, i ja vaig creuar com a fester en maig del 87. És a dir, que com a fester vestit des de l’any 88. Vaig entrar com a soldat ras i ara sóc capità”, explica amb molt bon humor.

En aquests més de 35 anys de festa Jesús ha participat activament de la festa: “He fet de tot. Gloriero no, potser d’ací uns anys m’apunte, i així em talle la coleta. Vaig fer una esquadra d’en mig amb els meus amics, i va ser una experiència xulíssima. És el record més fort que tinc fins ara de les festes”.

Mai s’havia imaginat que arribaria a fer un càrrec, i ell mateix conta com es va forjar aquest projecte gràcies a la seua penya ‘els amics del Cacau’: “No tenia en la meua agenda festera fer capità. Ho veia impossible. Però, quan tens bons amics et llancen a fer locures. Tito Bordera, un dels amics del Cacau ens va citar a un sopar, i Juan Carlos Bardisa va dir que del nostre grup havia d’eixir un capità, que ho pagàvem tot a escoti. Ho vaig estar deliberant i vaig oferir-me, sempre que tinguera el permís de la meua dona i la meua filla. I com tinc als meus cunyats Piñero, vaig pensar que ells podien tirar una maneta amb els dissenys. Ho vam plantejar a la junta directiva, i en l’Assemblea del 2 de desembre de 2017 es va oficialitzar. Eixa data no la oblidaré mai”.

Des d’eixe desembre de 2017, Jesús ha estat gaudint de cada moment al costat dels seus: “Actes hi ha una ‘tafarrà’. Jo em quede amb la presentació de càrrecs, i amb la presentació de la meua filla. Les llàgrimes anaven… Va ser molt emotiu. A més, el grup que hem fet ha sigut molt bo. Salva i Miquel, són molt bones persones, i Alfonso, amb tots el respecte a la resta, és que ja no vaig a deixar-lo mai en la meua vida, és com si fora un germà. També Luis, el pare del Sant Jordiet, Nicolás. He tingut moltíssima sort amb els càrrecs”.

Deixant a un costat tot el que s’ha viscut, ara jo sols queden els dies grans, on el poble d’Alcoi podrà veure tot el que ha estat preparant el Capità dels Creuats: “La creativitat és tota de Jose i Toni Piñero. Nosaltres contarem la història d’eixos herois anònims que posen nom a la nostra filà, la Filà Creuats. Contem quan apleguem a Jerusalem en la primera croada i descobreixen el Sant Sepulcre, i el reconstrueixen i reparteixen la fé de Jesucrist per tot el món. La idea és reconstruir eixa catedral que els musulmans van destruir, on estava el cos de Jesucrist”.

A banda dels germans Piñero, en aquest boato també han participat Santi Carbonell i Víctor Ferrer amb els dissenys de trages, o la cunyada del capità, Mª José Cabanes, que s’ha encarregat d’esbossar els dissenys de Irene i Cesi, filla i dona de Jesus, que seran en aquesta entrada la Favorita, i la Senyora d’Alcoi.

Un altre dels punts importants dins d’un seguici és la música que ambientarà tota la posada en escena. En aquest cas, Jesus Mullor ha comptat amb l’assessorament de Francisco Valor Llorens, i en el seu cas, el capità estrenarà una marxa, Crucis Petra, que s’ha convertit en un dels elements més especials de tota aquesta capitania: “Aquesta marxa està feta a la memòria de la meua sogra, Doña Cesàrea Àlvarez, que va faltar el 24 de desembre. Quan sone allí dalt miraré al cel i diré: “Sogra, va per tu!”. Estarà al meu costat. Per a mi ella era una segona mare”. Altres de les marxes que sonaran seran Llegenda, Templaria, i Contestanes, marxa amb la qual vol fer una picada d’ull al poble de Cocentaina, lloc on treballa habitualment.

Inma Cortés, el ballet de Mapi Moltó, las Gawazi, i un grup d’espectacles de Toledo, donaran encara més dinamisme a l’entrada que ha preparat la Filà Creuats.

“El primer que espere és que no ploga. M’agraden tots els actes, però sí que és cert que estic esperant el moment d’eixir de l’aula amb la meua filla i la meua dona, i veure a tot l’exercit creuat. També arribar a la plaça i arreplegar les claus. Els tres dies són xulos. També tinc moltes ganes de l’Ambaixada. Hem estat assajant, el quadre artístic ens ha ajudat moltíssim, I ens diuen que ho passem bé, i això és el que estic fent”, assegura Mullor, que confessa que: “Serà un abans i un després. Fer un càrrec a Alcoi és com passar a la història. Cada minut l’estic gaudint, i després quedarà el record”.

Jesús no vol deixar escapar l’ocasió per a doner les gràcies a tota la seua família, la filà, i tots els que han treballar per dur endavant aquest càrrec.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *