foradia subscriutegrat

Sergi Rodríguez: “Si vols canviar la societat s’ha de fer de forma àmplia i plural”

Després de molts anys de militància a Esquerra Unida, ara Sergi Rodríguez dona el pas de presentar-se a l’alcaldia d’Alcoi amb Guanyar Alcoi, presentant un projecte pensat des de la ciutadania

 • Què t’ha fet fer el pas per a presentar-te a l’alcaldia de Guanyar Alcoi?

El pas que he donat fonamentalment està basat en què així m’ho han demanat els companys. Són molts anys els que porte en la política, però sempre he estat en la línia orgànica, però mai he estat en la part institucional. Sempre he estat col·laborant en totes les causes justes, i ara, els companys s’estimaven que jo era la persona adequada per a portar endavant Guanyar Alcoi en una nova etapa. Jo he posat la meua experiència, i les meues ganes perquè soc una persona molt preocupada pel meu poble, per a tirar endavant el projecte de Guanyar.

 • Com s’ha preparat el programa de Guanyar?

El programa l’hem definit des de l’experiència. Aquesta és la tercera legislatura que ens presentem i portem darrere més de 300 projectes. L’hem preparat amb les entitats socials alcoianes: associacions de veïns, entitats reivindicatives, gent que es dedica a temes socials, i altres. Hem tingut contactes per a escoltar, que és una de les coses més importants que ha de fer un Ajuntament, escoltar a la ciutadania i veure les seues reivindicacions i incorporar-ho al seu projecte. Les prioritats han de ser l’assistència social, per a la gent més vulnerable; adequar la ciutat en manteniment, però no sols l’espai urbà, també els jardins i l’entorn natural que tenim. És a dir, coses que facen que la gent estiga orgullosa del seu poble. Que siga un poble net, no contaminant, verd, ecològic, amb projectes que puguen aprofitar a la ciutadania per a sentir-se com un poble amb oportunitats laborals, i que la gent jove no haja d’anar-se i trobe la possibilitat de desenvolupar eixa vida pròpia. Un altre problema és que no hi ha hagut cap projecte als últims anys per a injectar habitatge social perquè la gent jove puga llogar amb preus assequibles. No s’ha fet cap intervenció al centre de la ciutat, i volem un pla estratègic de manteniment i d’injecció d’habitatge, i un pla director en cada barri per a compensar les deficiències que tenen, perquè en cadascú té una realitat diferent.

 • A banda, quines són les propostes que penseu que són més urgents per a la ciutat?

La promoció econòmica. Hem estat defensant la protecció del medi ambient, és a dir, un desenvolupament econòmic sostenible. Serem enèrgics davant qualsevol proposta de fer un polígon en la partida de La Canal. Aquesta batalla ve des de fa 30 anys, i s’ha desestimat perquè és un espai d’especial protecció que així ho ha declarat la Conselleria, perquè damunt està dalt d’un aqüífer que és el futur de la ciutadania. L’aigua serà un tresor davant la sequia que estem patint, i és un tresor que hem de protegir. Aleshores en promoció econòmica s’ha de donar alternatives, i proposem l’economia social, que consisteix a potenciar les cooperatives, les societats anònimes laborals, la petita i mitjana empresa, i ací hi ha possibilitats d’ubicació perfectes en tota la ciutat per a poder-les desenvolupar, junt amb la universitat, que són els que donen el coneixement, de la mà dels sindicats i dels empresaris, per fer una indústria d’alta tecnologia que no és la tradicional d’Alcoi, i s’ha d’ubicar a les naus que hi ha buides als polígons.

A més hi ha dos camps socials que donaran molta ocupació si ho sabem aprofitar. Un és l’assistència als nostres majors i a la gent necessitada, ja que tenim una població molt envellida; i una altra la conservació de la natura perquè tenim un entorn privilegiat, i hem de fer una dedicació a les brigades i equips de manteniment. 

 • Què més projectes voldríeu fer en cas d’arribar al govern?

Hi ha coses que no depenen de l’Ajuntament, però en Alcoi hi ha hagut una plataforma, que s’ha encarregat que la línia de tren no estiga anul·lada. Gràcies al moviment cívic s’està reconduint el tema, perquè evidentment, per aturar el canvi climàtic, ja hi ha propostes europees que potencien el tren. Per tant, un govern local ha d’estar fent força constantment i traslladant les necessitats a les conselleries i ministeris perquè això siga una realitat.

A banda, en Alcoi falta planificació. Si hi ha subvencions del que siga les agafem. S’ha fet un carril bici per la Zona Nord que no està gastant ningú, i ara fem aquest de l’Alameda. Nosaltres estem d’acord en fer carrils bici i fer ús de la bicicleta enfront del cotxe, però clar, si ho fas llevant un carril bus no ho estàs fent bé. Si el que s’ha de fer és potenciar el transport públic respecte al privat, el bus és fonamental en la ciutat. Amb la peatonalització ha passat el mateix. S’ha llevat el trànsit pels carrers principals per a desviar-lo a carrers estrets, és a dir, hem canviat la contaminació de carrers. 

En les dos últimes setmanes s’han convocat tres plens. Un ordinari, i dos extraordinaris, i fa unes setmanes el govern va explicar que hi havia un superhàbit, que els comptes de l’Ajuntament estaven perfectament, i ara es convoca un ple extraordinari perquè necessiten demanar un préstec bancari de 8 milions d’euros per a poder pagar coses que tenen pendents. Ahí, a banda de la falta de planificació, hi ha un ús de les dades enganyós. A més, sense aprovar els pressupostos de 2023. És un desastre que s’ha de canviar.

 • Un dels inconvenients que té l’esquerra és la seua divisió. Com pot afectar a la vostra formació?

Una de les coses que tenia molt clares, és que feia el pas perquè sols hi haguera una sola candidatura a l’esquerra del PSOE. Vaig promoure una plataforma que es deia ‘Parlem clar’, on estava Compromís, Podem i nosaltres, i compartíem opinions conjuntes. De fet, es va fer un acte públic on estàvem les tres formacions, i jo convençut que això anava a propiciar una candidatura única. Al cap de poc temps, Compromís va decidir que no, que ells presentaven la seua candidatura. Després d’haver fet un document que marcava les línies d’acord amb Podem, també van decidir en assemblea no anar en una candidatura conjunta. Nosaltres vam ser els únics que vam apostar per la unitat.

 • Parles molt de Yolanda Díaz i de Sumar. Quins són els punts en comú que té Sumar i Guanyar Alcoi?

Yolanda diu que no va de partits, sinó de ciutadania organitzada. Doncs, precisament això és Guanyar Alcoi, i jo soc militant d’Esquerra Unida de tota la vida, reivindique la meua militància, però Esquerra Unida va entendre que la política es fa des de la ciutadania, sense quotes de partits. Si vols canviar la societat s’ha de fer de forma àmplia i plural, i això és el que diu Yolanda Díaz al seu projecte que tindrà el nostre suport. La similitud és que nosaltres defensem lo públic i l’economia social, com defensa ella, per tal de defensar a la gent treballadora. Em fa molta gràcia quan diuen que s’ha disminuït l’atur en la ciutat, però eixa política l’ha fet la ministra. Les polítiques de la reforma laboral que obliga que s’acaben els contractes precaris, i que siguen fixes, això no ho ha fet l’Ajuntament.

 • Un últim missatge perquè la gent tinga en compte a Guanyar en les pròximes eleccions.

Fa falta canviar la dinàmica en la ciutat. Hem d’acabar amb els governs del PP i del PSOE que repeteixen de la mateixa forma les dinàmiques socials, s’han d’injectar nous projectes i expectatives i això fa falta que l’esquerra siga forta per a canviar-ho. Necessitem tindre força per a canviar les dinàmiques de la ciutat i que el ciutadà tinga una situació més còmoda.

Qüestionari personal 

 • Pel·lícula favorita: La lengua de las mariposas
 • Llibre que t’estàs llegint: Un d’Esther López Castelló, una companya, ‘Cuando ya no quede nadie’.
 • Grup o cantant favorit: M’agrada molt Zoo.
 • Referent Polític: José Mujica, Yolanda Díaz, i el Ché Guevara.
 • Primer treball: En l’hostaleria, combinant treball i estudis.
 • Una cosa que faces molt bé: Cuine bé, faig bona olla, i també que quan tinc una idea sé com portar-la a la pràctica.
 • I una mal: Em deixe les coses per tots els llocs, i la compra de roba la duc fatal.
 • Una mania: No sé si és mania, però sempre comence a vestir-me per l’esquerra. I una cosa molt curiosa és que sóc esquerrà, però per a tot el que siga horitzontal, escriure, jugar a futbol… però en vertical, com per exemple, escriure en una pissarra, jugar a tenis, ho faig amb la dreta… És molt curiós.
 • Un desig: A curt termini, tindre la possibilitat de desenvolupar tot el que jo pense que pot millorar la ciutat. A llarg, canviar aquesta merda de capitalisme per una societat més justa.
Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *