foradia pressupostparticipatiualcoi

Investigadors del Campus d’Alcoi de la UPV treballen en com millorar la salut a través del calçat

S'ha creat una sabatilla intel·ligent que ajudarà a previndre lesions musculoesquelètiques i neurològiques en la població de 50 anys

L’equip especialista en neuromarketing de la Universitat Politècnica de València (MACOM UPV), a través del projecte Neurocalçat, ha estat elaborant una nova sabatilla intel·ligent que ajudarà a previndre lesions musculoesquelètiques i neurològiques en gent a partir dels 50 anys. Per a fer-ho s’ha utilitzat el neuromarketing per a optimitzar el disseny d’un calçat amb sensors, s’ha validat la funcionalitat de la interfaç d’usuari per biofeedback, i s’ha optimitzat l’experiència de l’usuari durant l’ús del sistema integrat.

El projecte té com a objectiu fomentar un estil de vida saludable i millorar el futur entrenament de corredors professionals i amateurs.

Aquest sistema està integrat per disciplines de salut (podologia), intel·ligència artificial, electrònica, neuromarketing, disseny i fabricació de calçat confortable. Tots aquests elements han sigut clau per a l’optimització del disseny integral que suposa el calçat intel·ligent.

Els investigadors van començar a treballar en aquest projecte en l’any 2021. A més dels investigadors de la UPV que lideren l’estudi, també està treballant conjuntament l’empresa Socerfab, especialitzada en la salut del peu, INESCOP, com a centre d’innovació de referència nacional i europeu en calçat; i l’empresa de calçat, Oca-Loca.

Per a fer el disseny d’aquesta sabatilla s’ha treballat des de la fase digital, fent una simulació realista d’elements i textures, així com la caracterització de components i calçat per a aconseguir els prototips definitius. També s’han desenvolupat el hardware i software per a l’anàlisi de la trepitjada de l’usuari amb emissió de biofeedback.

David Juárez, investigador especialista en neuromarketing, ha explicat que: “El projecte Neurocalçat optimitza el disseny en totes les seues etapes, perquè són els mateixos usuaris els que han indicat mitjançant registres neurològics d’experiència, el disseny òptim del calçat, de l’aplicació mòbil (interface) i del mateix ús de l’equip (experiència d’usuari)”.

En la primera fase s’ha treballat en el disseny de la sabatilla, i al mateix temps, s’ha desenvolupat una plantilla intel·ligent amb sensors, amb intel·ligència artificial, per a oferir resultats als professionals del sector sanitari-esportiu i, finalment, s’ha completat el sistema amb una aplicació que integra el coneixement de podòlegs, fisioterapeutes i preparadors físics.

El resultat de tota aquesta feina ha sigut el disseny d’un calçat intel·ligent que permet un millor control de la marxa i prevenció de lesions, avisant acústicament i visualment d’anomalies en la trepitjada, que puguen posar en risc a curt i mitjà termini la salut de l’usuari.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *