foradia cdturisme

Pau Bernabeu: “Volíem que València reconeguera a Alcoi com un campus brillant, i ara ho fa”

El director del Campus d'Alcoi de la UPV ha fet un balanç sobre els seus anys al càrrec i tots els projectes que s'han aconseguit, i explica que ja s'estan preparant per a iniciar un nou curs acadèmic

Després de dos anys i mig, Pau Bernabeu, director del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, fa un balanç positiu i explica que són molts els projectes i iniciatives que s’han pogut posar en marxa. Entre ells destaca la incorporació d’un nou Grau i un nou Màster que es començarà a impartir a partir del curs 2024-2025: “Tindrem el Grau en Tecnologia en Disseny i Moda Tèxtil, que s’ha pogut fer gràcies al suport dels empresaris tèxtils de la zona, i estem tenint contactes amb el Cortes Inglés, Inditex, o Mango, és a dir, empreses importants perquè ens ajuden a configurar el pla d’estudis, perquè volem que Alcoi siga l’epicentre de la formació en disseny de moda tèxtil; i un Màster en Intel·ligència Artificial, que dirigirà un catedràtic molt potent que hem fitxat per a l’escola. La Conselleria ens ha donat el vistiplau, i ara s’està preparant tot el pla d’estudis, que l’hem de remetre a finals de juny”.

Un altre dels fets importants que s’han aconseguit durant aquesta legislatura, ha sigut l’adquisició de l’Edifici Bambú, que servirà per a poder oferir als investigadors un espai de qualitat per a poder continuar treballant: “En moltes ocasions no podíem adquirir una màquina o no podien treballar projectes per la falta d’espai, i ara amb aquests 8.000 m² que incorporarem a la investigació, donarà per a poder desenvolupar molts projectes, i tindran la capacitat d’investigació amb els mitjans adequats, ja que, encara que no els han tingut han estat reconeguts mundialment; i aconseguirem que gent més jove s’incorpore als projectes, i demanar ajudes que abans no podien per culpa dels espais. Quant temps tardarem en tenir l’edifici? Eixa és ara la preocupació. Quan Aitex se’n vaja i comence el projecte de reforma per a rehabilitar l’espai. Mentrestant tenim una aportació de 250.000 euros per al Parc Científic, i gràcies a l’autorització del rectorat s’habilitaran uns espais per a Start Ups que ja volen treballar i que s’ubicaran a l’edifici del Viaducte. Farem unes petites infraestructures perquè siga un espai per als investigadors”.

Per a Bernabeu, tot el que s’ha aconseguit ha sigut gràcies a posar al campus alcoià en el punt de mira de València: “El que volíem és que València reconeguera a Alcoi com un campus brillant, i ara ho fan. Això s’ha aconseguit fent una feina interna. Ara veuen que el nostre campus funciona molt bé, i si veuen que tot va bé, quan demanes alguna cosa et diuen que sí. Això s’ha aconseguit gràcies a una campanya que també han estat fent els empresaris, i els alcoians i alcoianes”. I és que ara, el Campus d’Alcoi ja no serà considerat com a Escola Politècnica, sinó que en la normativa interna de la Universitat de València, ja es reconeixerà a Alcoi, i també a Gandia, com a Campus, cosa que segons explica el director “significa un finançament diferent del que té una escola”.

A banda, també aprofita l’ocasió per a fer una petició al poble d’Alcoi: “S’ha de fer un esforç perquè tinguem espais per a ampliar les instal·lacions esportives. Ací hi ha terrenys, siguen de la Generalitat, o municipals, però s’han de posar damunt de la taula. Si ens cediren eixos terrenys, s’invertiria per a fer instal·lacions esportives per a l’alumnat, però també per a la ciutadania. Perquè a més a més, m’agradaria dir que la ciutat hauria de fer un espai diàfan, perquè nosaltres cedim el nostre pavelló, però ja està un poc saturat. La ciutat hauria de tenir un gran espai al centre, un espai per a congressos, activitats… Estem deixant les nostres instal·lacions i cada vegada s’ha de parar l’activitat allí, i tancar-ho per a preparar-lo… Aplegarà un moment que no el podrem deixar”.

Després de fer un repàs a tot el treball fet en el qual porta al capdavant de la direcció, avança que la seua idea és tornar a presentar-se en les pròximes eleccions per a poder acabar el seu projecte: “La normativa ha canviat i ara serà un únic mandat de sis anys. Aleshores podré estar 10 anys com a director. Ho estic pensant, perquè el projecte no està acabat, però he de veure el suport de la major part del campus. Crec que queden coses per fer i jo tinc il·lusió per fer-les. Hui dia diria que si, perquè és una obligació moral fer-ho i acabar projecte que hem començat, però evidentment, el personal de l’escola és sobirà i són els que han de decidir”.

Curs 2023-2024

El mes de juny està marcat per la prova d’accés a la universitat, que enguany se celebrarà entre els dies 6 i 8. Una vegada els estudiants tinguen les seues notes, podran fer les preinscripcions, i fins que no tinguen la nota l’alumnat que fa la selectivitat en la segona convocatòria de juliol, no es començaran a fer les matrícules. El Campus d’Alcoi, per al pròxim curs oferirà unes 700 noves places entre les seues titulacions de graus. Actualment, com comenta el director, els graus més demandats són mecànica, disseny i les informàtiques.

Segons els últims anys, podem saber que d’aquests un centenar seran alumnes procedents d’Alcoi, i que en total, dels 2.300 alumnes que estan estudiant un grau al Campus d’Alcoi de la UPV, 300 són d’ací. Cada vegada són més les persones que venen des d’altres llocs d’Espanya: “S’entén que la gent d’Alcoi vol eixir de la seua ciutat. Ací tenim estudiants que venen des de Mallorca, Galícia, Canàries… Quan ve algú d’alguna província que no teníem cap alumne, després els següents anys van venint més d’eixe territori”. Cosa que passa exactament igual amb les mobilitats Erasmus: “Tenim uns 60 alumnes d’Erasmus. La nostra escola és una de les més importants en l’intercanvi d’alumnes perquè tenim un equip molt bo treballant”.

Aquest campus, al ser menut, té l’avantatge que el professor té un tracte més proper amb l’alumnat i, a banda, hi ha molt bon ambient entre els estudiants.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *