foradia pressupostparticipatiualcoi

Virginia Soler Alberola, protagonista de la sisena edició de la Fira Modernista

En aquesta ocasió s'ha triat la figura d'aquesta dona que va exercir la medicina a la nostra ciutat a principis del segle XX, i que va guanyar-se l'estima de tota la població de l'època sense tenir en compte les classes socials

La Fira Modernista d’Alcoi arriba a la seua sisena edició, convertint-se en un dels esdeveniments més consolidats que es fan actualment a la ciutat. Enguany s’ha decidit retre homenatge a Virginia Soler Alberola, persona que va dedicar la seua vida a la medicina a la nostra ciutat. L’historiador Àngel Beneito ja va escriure sobre ella a la revista de Festes de Moros i Cristians en 2012, explicant com va ser la seua vida.

En 1883 Virginia va nàixer en una família formada per Francisco Soler Jover, fuster, Consuelo Alberola Planelles, ama de casa, i Consuelo, la germana de Virginia, tots ells vivien al carrer Santa Isabel (La Sardina). A Virginia sempre li va agradar estudiar, i per això, quan va finalitzar els seus estudis en l’escola primària amb molt bones notes, l’Ajuntament li va concedir un premi de 200 pessetes anuals per a realitzar estudis de batxillerat, i la carrera de Magisteri, a condició que en cada curs tinguera una nota mitjana de notable en totes les assignatures, però, ella tenia clar que no volia estudiar Magisteri, sinó Medicina, i per això, va cursar el batxillerat d’Arts a l’Institut d’Alacant. En eixa època va estudiar idiomes com l’alemany, francés, en l’Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi, on va superar la qualificació d’excel·lent en 12 de les 20 assignatures. Una vegada va finalitzar aquests estudis, sols hi havia d’esperar la seua admissió a la Facultat de Medicina de Barcelona, cosa que tampoc resultava fàcil simplement per ser dona, ja que necessitava l’autorització del seu pare, del ministre d’Instrucció Pública. El pare de Virginia va escriure a Álvaro Figueroa, ministre d’eixe moment, per tal de comunicar-li que per la seua part sí que es donava aquest consentiment. Al mateix temps, Virginia va entregar-li una súplica al ministre demanant-li que la deixara entrar a la universitat. Al cap de poc temps, Figueroa va contestar positivament aquesta súplica, i Virginia va poder començar els seus estudis en l’any 1901.

En el curs de 1907 i 1908, la protagonista d’aquesta Fira Modernista va finalitzar els seus estudis amb expedient acadèmic immillorable, amb nombroses matrícules d’honor. Finalment, Soler Alberola va llicenciar-se el dia 26 de juny de 1908, convertint-se en la primera metgessa d’Alcoi, i la primera dona inscrita al Col·legi de Metges de la Província d’Alacant.

L’11 de desembre de 1909 va obrir la seua consulta de medicina general i tocologia, amb l’ajuda de la seua germana Consuelo que era comare. La seua consulta va anar canviant d’ubicació: primer al carrer Sant Josep, i seguidament al carrer Sant Blas. També va exercir la medicina el Círculo Católico de Obreros, i va ser professora al grup de Dames Infermeres de la Creu Roja d’Alcoi.

El dia 3 de març de 1965, als 82 anys, Virginia Soler Alberola va morir i segons es va poder llegir a la seua necrològica, aquesta metgessa, pionera en la ciutat, va ser “estimada per totes les classes socials d’Alcoi, pel seu continu contacte amb elles”.

A la programació d’aquesta sisena edició de la Setmana Modernista hi haurà diferents activitats dedicades a recordar la seua figura i parlar sobre el seu gremi, com per exemple la exposició en la qual es podrà descobrir tots els detalls de la seua vida, que estarà ubicada a l’antiga Escola Industria, i que es podrà gaudir a través de diferents visites guiades; la conferència sobre ‘Les ciències mèdiques al període modernista’, a càrrec de Rosa Ballester Añón, Doctora en Medicina, Catedràtica Emérita d’Història de la Ciència, i vicepresidenta de la Real Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana; o l’actuació teatralitzada de la mà del Grup de Danses Sant Jordi ‘Que em passa doctora? La malaltia de l’amor’ a la plaça d’Espanya durant el dissabte 23 de setembre a la vesprada.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *