foradia subscriutegrat

La màgia del Modernisme

Des del dilluns 20 al diumenge 26 de setembre Alcoi té preparada una àmplia programació per a celebrar la quarta edició de la Fira Modernista

La Fira Modernista està a punt de celebrar la seua quarta edició, una edició molt esperada per tot el poble d’Alcoi, ja no sols perquè des de l’any 2019 no s’ha celebrat, si no també perquè és el primer esdeveniment que s’organitza a la localitat després de més d’un any de pandèmia.

Encara que no serà com les tres edicions anteriors, i que les activitats i espectacles de la programació estaran marcats per les restriccions, de segur que l’alegria i les ganes de gaudir seran iguals o més grans que la d’altres anys.

En l’any 2017 l’Ajuntament d’Alcoi van començar el que ja està convertint-se en una tradició més, la Setmana Modernista. Un dels objectius d’aquesta celebració és reconéixer una etapa que fou molt important per a la ciutat. Des de finals del segle XIX i els primers anys del XX, es va desenvolupar aquest corrent artístic per tota Europa, però en Alcoi va tindre un estil propi que el va diferenciar de la resta. A més, durant aquests anys, la nostra localitat va ser una de les més importants del país gràcies a la seua indústria, una de les més potents.

Cada edició d’aquest certament ha sigut un èxit i cada vegada més gent ha participat en aquest esdeveniment. Durant l’any 2020, a causa de la pandèmia, no es va poder celebrar, però en aquest 2021, encara que siga amb mesures, la Fira Modernista arriba amb més força que mai.

Són moltes les entitats i associacions que han decidit participar i programar activitats per a la Setmana Modernista que se celebrarà del dia 20 al 26 de setembre. Enguany el lema que s’ha escollit per a l’ocasió és ‘La màgia del passat’, i segons ha explicat la regidora de Turisme, Lorena Zamorano: “Aquest any no està dedicada a cap personatge rellevant, perquè com no es farà una fira normal, i hi haurà limitacions, no volíem fer malbé la possibilitat d’honrar a un personatge il·lustre com s’ha fet altres anys”, és per aquest motiu que la quarta edició de la Fira Modernista girarà entorn de la màgia, el cinema i l’espectacle.

La programació oficial de la Setmana Modernista començarà el dilluns 20 de setembre. A partir d’aquest dia el comerç del Centre d’Alcoi decorarà els seus aparadors amb motius modernistes, una activitat organitzada per l’Associació de Comerç ‘Alcentro’. Ja per a la vesprada, a les 19:30h, es descobrirà el cartell de la Setmana Modernista 2021 a la façana de l’Ajuntament, i es comptarà amb la participació del grup de dolçaines ‘La Cordeta’ per tal d’amenitzar l’acte. Finalment, aquest primer dia de Fira es durà a terme la conferència ‘L’Alcoi perdut’, organitzada pel CAEHA i que tindrà com a ponent a Álvaro Verdú, que parlarà sobre la transformació d’Alcoi durant el temps. Aquesta activitat tindrà lloc al Centre Cultural i s’haurà de fer inscripció en la web de ticketalcoi.

Activitats en la Setmana Modernista

Per al dimarts 21, s’inaugurarà a les 20h al Centre Cultural Mario Silvestre, l’exposició ‘Tarjetas postales y la Nueva Mujer en la Belle Epoque’, organitzada per l’Associació Cultural Alcoi Modernista.

El dimecres 22 serà el dia en el qual es farà una lectura de textos emblemàtics de l’època. La Comissió de Lletres i Literatura del Consell de Cultura ha sigut l’encarregada d’organitzar aquesta activitat que tindrà lloc a les 19:30h al Círculo Industrial.

Ja per al dijous 23, el CAEHA tornarà a oferir una conferència, en aquesta ocasió amb el títol ‘La feminització de la religió en la segona meitat del segle XIX’, a càrrec de Keren Juan Alcolea. L’Àgora acollirà aquest acte a les 19:30h, i per tal d’assistir cal fer inscripció en la web de ticketalcoi.

El divendres 24 i ja començant amb les activitats de cap de setmana, a les 19:30h gràcies a la col·laboració de Bolos Teatre, tindrà lloc la invocació del Mago Houdini a la Plaça d’Espanya. Seguidament, des de les 20h es farà una actuació de ball a càrrec dels majors de les Aules de la Tercera Edat, i de Danzas Al-Azraq. Aquesta actuació estrenarà l’escenari EPSA.

Cap de setmana per el modernisme

El cap de setmana es presenta carregat d’activitats. Començant pel dissabte 25 de setembre, de matí, a les 10:30h tindrà lloc la inauguració de la IV Fira Modernista d’Alcoi, en la qual una comitiva popular, juntament amb la corporació municipal, anirà des de la plaça d’Espanya fins a la Glorieta, acompanyats novament per ‘La Cordeta’. Durant tot el dia, el dissabte i el diumenge estarà instal·lada la Fira de Turisme i Tradició en la Glorieta. A més, durant la inauguració el Grup de Danses Carrascal realitzarà diferents balls en aquest parc. També a les 10:30h, el Ballet de Virginia Bolufer a l’escenari de l’EPSA durà a terme el seu espectacle ‘Los Fantasmas de Houdini’.

A les 11h del dissabte, l’Associació Cultural Samarita, ha organitzat una activitat que du com a nom ‘Puesto de charlatán’, en la qual es distribuirà la tercera edició de ‘Heraldo de Alcoy’, i també començaran els jocs infantils tradicionals organitzats pel grup Scout Brownsea, a la Glorieta.

A les 11:30h el Grup de Bombers de la Muntanya realitzarà una eixida d’emergència, des de la Plaça d’Espanya, fins a la Glorieta, i a aquesta mateixa hora, la Coral Polifònica Alcoiana, interpretarà la cançó protesta popular sel S.XX ‘En el barranco del lobo’, a l’escenari de l’EPSA. A continuació D*3 i el Ballet Gawazi portaran més màgia a l’escenari de l’EPSA.

També per al dissabte 25, des de l’Associació Cultural d’Amics del Modernisme d’Alcoi, han organitzat un pícnic popular, en el qual podrà assistir tot aquell que ho desitge, però amb l’única condició d’anar vestit per a l’ocasió, és a dir, de l’època.

Ja per a la vesprada, a partir de les 17h, es realitzarà un ball popular, amb repertori musical modernista. Aquesta activitat ha estat organitzada pel Grup de Danses Carrascal i la secció de ball de l’Associació Espanyola contra el Càncer, a l’escenari de l’EPSA. Però a més, també podràs anar a la Festa obrera en Ca Na Lloba, en Cerveses Lluna, o els més menuts podran gaudir del modernisme gràcies als llocs infantils organitzats per ACECA al carrer Sant Llorenç.

A les 18h, el Grup de Danses Sant Jordi durà a terme la seua actuació teatralitzada a l’escenari de l’EPSA, i finalment, per a acabar aquesta jornada, a les 20h en la plaça d’Espanya es realitzarà l’Espectacle del Mago Houdini, a càrrec d’Hugo el Mago i la col·laboració dels Bombers de la Muntanya.

Últim dia de la Setmana Modernista

Per a l’últim dia d’aquesta Setmana Modernista, el diumenge 26 de setembre, les activitats començaran al cementeri amb la ‘Ruta de les Animetes’, a càrrec de Lluís Vidal i Elisa Beneyto del CAEHA, i amb la col·laboració del Grup de Danses Sant Jordi, l’Associació Cultural Samarita, l’Associació Cultural Alcoi Modernista i la Societat Cooperativa ‘El Trabajo’.

Però, a més, durant el matí hi haurà altres activitats pel centre d’Alcoi, com els balls modernistes, organitzats per l’Associació Cultural Amics del Modernisme d’Alcoi, a l’escenari de l’EPSA; els jocs de pistes d’escoltisme, organitzats pel Grup Scout Brownsie, a la Glorieta, o la XXVII Mostra de Dolçaines i Tabals d’Alcoi, organitzat pel Grup de Danses Carrascal a l’escenari de l’EPSA.

A les 11:30h el Teatre Calderón acollirà el Concert de Música Modernista que ofereix l’Orquestra Simfònica d’Alcoi, dirigida per Gregorio Casasempere. En aquest concert a més, col·laborarà el Ballet de Virginia Bolufer. Durant l’esplai del concert es farà entrega dels premis del concurs de Fotografia, Poesia i Relats curts organitzat pel Grup de Recreació Modernista d’Alcoi. Aquest esdeveniment serà gratuït.

Altres activitats en la Setmana Modernista

A més de totes aquestes activitats també estaran les visites guiades organitzades per la regidoria de Turisme i pel MUBOMA; dos representacions teatrals, que seran ‘La Paca’ de la companyia SIQMUND, a partir del dijous a la Casa de la Cultura, i també ‘El Aliento de Houdini’ a càrrec de Hugo el Mago, al Teatre Principal durant tota la setmana.

La gastronomia també tindrà el seu protagonisme en aquesta fira, i per això, als establiments participants es podrà degustar aquesta beguda, acompanyada per una ‘tareta’. També el ‘Hotel con encanto Masía La Mota’, el Círculo Industrial, el Mercat de Sant Roc, i el Savoy realitzaran diferents activitats amb motiu modernista.

Finalment, la Fundació Mutua Levante s’ha sumat a aquesta celebració amb l’exposició ‘Méliès, el mag del cinema’, que es podrà visitar durant tot el mes de setembre.

S’ha de recordar que les actuacions a l’escenari de l’EPSA requereixen inscripció a través de la pàgina ticketalcoi, i que alguns dels actes podrien variar de lloc i hora, si la situació sanitària ho requereix.

La regidoria de Turisme oferirà un fullet informatiu amb totes les activitats de la quarta Fira Modernista 2021.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *