foradia pressupostparticipatiualcoi

El Campus d’Alcoi de la UPV recrea la posada de la primera pedra de l’Edifici Viaducte

Aquesta és una activitat amb motiu de la Setmana Modernista, i a més a més, per tal de celebrar que l'edifici compleix 100 anys

En la vesprada del dissabte 23 de setembre, el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València realitzarà una activitat amb motiu de la sisena edició de la Fira Modernista. E tracta de la recreació de la posada de la primera pedra de l’Edifici Viaducte, que a més a més, enguany compleix 100 anys.

Com ha explicat el director del Campus, Pau Bernabéu, “quedava pendent dels actes del 50 aniversari de la UPV retre homenatge a les persones que van fer possible la construcció del Viaducte en 1923. Un edifici que va tardar quasi 30 anys en acabar de construir-se des de que es va cedir el solar per falta de finançament”. El director ha volgut convidar a la ciutadania i sobretot als amants del Modernisme a gaudir d’aquesta activitat que se celebrarà a les 18h del 23 de setembre. Allí amb la presència dels “protagonistes” d’aquella època com José Cort Merita, director de l’Escola del moment, i el ministre Joaquín Salvatella Gisbert, el bisbe, i l’alcalde, es posarà la primera pedra de l’edifici. Seguidament, els assistents podran gaudir una visita teatralitzada per l’interior de l’edifici.

Durant el dia de hui, un equip d’arqueòlegs i restauradors intentaran recuperar eixa primera pedra original “complint així amb el mandat que van marcar en l’acte del 23 d’abril de 1923 els nostres avantpassats, que volien que en 2023 s’extraguera. De trobar-se, s’exposarà el 23 de setembre”, ha anunciat Bernabéu.

Lorena Zamorano, regidora de Turisme, ha comentat que aquest tipus d’activitats serveixen “en gran manera per a fomentar el coneixement del nostre passat. El Modernisme a Alcoi aconsegueix que el resultat d’investigacions com la que està realitzant el Campus amb els seus orígens, arriben cada vegada a més persones”. Per la seua part, José María Gadea, subdirector de dinamització interna del Campus ha volgut convidar la ciutadania per tal de gaudir “d’un dia molt especial en el qual coneixerem la història del Viaducte així com els seus usos. Originàriament, es va construir per a albergar estudis d’enginyeria i va acabar acollint l’hospital Suec-Noruec o una presó”.

Finalment, Rosa Fraj, actriu, ha explicat com serà aquesta recreació: “Serà realment una adaptació d’aquell moment. Amb el ministre, l’alcalde, el director de l’Escola i per descomptat, la caixa en la qual es van incloure els objectes commemoratius de l’època”. Durant el posterior recorregut per l’edifici es mostrarà maquinària que forma part del patrimoni industrial, com era la presó després de la Guerra Civil, o les sales de l’Hospital Sueco-noruec.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *