foradia pressupostparticipatiualcoi

Lorena Zamorano: “No sols representem una època en el vestuari, sinó que volem aprendre d’ella”

Una de les grans apostes de la Regidoria de Turisme, i a sols uns dies de començar aquest viatge al passat, Lorena Zamorano, regidora d'aquesta àrea, explica com s'ha estat treballant en l'edició del 2023, i que significa aquest esdeveniment per a la ciutat d'Alcoi

  • Falten pocs dies per poder gaudir de la sisena edició de la Fira Modernista. Després de sis anys, que no són molts, pot dir-se que des de fa diverses edicions l’esdeveniment està totalment consolidat. A què creus que es deu aquest èxit?

Crec que hi ha diversos factors que han confluït. Tot ha passat en un moment determinat, potser ho haguérem fet en altre moment i no haguera sigut així, però el moment va ser l’idoni. A més, la importància és que les entitats socials i culturals, ho han acollit des del primer moment amb molt bona gana. En cap moment s’ha vist com un carnestoltes, sinó que hi ha hagut una voluntat de recreació de la indumentària, amb les activitats, i això ha afavorit que la gent es prenga aquesta festa com un espectacle. No pot comparar-se amb les festes de Moros i Cristians, però si que és cert que la gent s’ho ha pres amb certa solemnitat, i crec que la motiva a participar, que siga una cosa seriosa. I el tercer factor són les circumstàncies turístiques que estan donant-se aquests últims anys. En la crisi vam patir molt, i vam veure un descens notable del turisme, i des de l’any 2017 fins ara, el país complet, i ací, ha fet una tasca de promoció molt encertada i una crida a la gent de fora que ha contribuït a què aquest esdeveniment tinga eixa grandiositat i eixa envergadura. Crec que s’han fet moltíssimes coses per part de l’administració. La Fira Modernista ha eixit de turisme, però molts departaments estan remant perquè açò siga un èxit. Tots els serveis municipals han apostat per aquesta festa, i al final és un cúmul de societat, administració, que han fet que açò es consolide, i esperem que vaja a més.

  • De fet, des de fa un parell d’anys, la programació dura unes dos setmanes…

Correcte. Això el que vol dir és que tenim una Fira de cap de setmana, que és quan es fan les activitats més lúdiques, quan ens vestim, però crec que s’ha entés perfectament per part de les entitats i de la societat que no sols estem representant una època en el vestuari, sinó que volem aprendre d’ella, i de tot el que és relatiu de la nostra ciutat: com es vivia, el context històric, socioeconòmic, polític o laboral d’eixe moment. Ha transcendit el que és el fil artístic, perquè al final el Modernisme és un moviment artístic, però, més enllà d’això, la societat i les entitats han entés que el que s’ha d’explicar és un context, com era Alcoi i el món en eixe moment. Cada vegada sorgeixen més activitats, més exposicions, i més conferències perquè la investigació cada vegada és més extensa. Quan programem des de Turisme no ho fem pensant en el turista, sinó que ho fem pensant en la gent d’Alcoi, perquè si ens agrada als d’ací i ens sentim reconeguts en eixa festivitat, evidentment al que ve de fora li agradarà. Per això, primer s’ha de fer per a nosaltres, i després, al que vinga de fora ja li agradarà. Crec que eixa també és la clau, que nosaltres ens sentim bé amb aquesta Fira, per això el turista quan ve, veu una cosa genuïna, no veu una cosa impostada, sinó que com ho fem tan nostre, la gent veu una certa tradició.

  • Pel que fa a la programació, alguna novetat a destacar enguany?

Sobretot les incorporacions, que és el que més il·lusió fa sempre, perquè jo sempre dic que la Fira és de tots i que va fent-se gran per la incorporació d’altres entitats. Avanzar s’ha incorporat enguany. Ells ja es vestien i venien, però com a entitat s’han incorporat enguany amb activitat. També ha transcendit fora d’Alcoi, i el Col·legi de Metges d’Alacant, com que la protagonista és Virginia Soler, que va ser la primera metgessa del País Valencià i d’Alcoi, han volgut sumar-se. Novetats? Doncs hi ha espectacles, que cada vegada els fem amb més nivell, i que estan organitzats per entitats d’Alcoi, com el que es farà en el Calderón. Estan eixint projectes molt ambiciosos i fàcilment exportables culturalment a altres poblacions. Estan eixint coses molt vistoses, i sinergies entre entitats molt boniques.

  • Abans has parlat de la promoció turística d’aquesta Fira. Com ha estat treballant la Regidoria de Turisme per a mostrar l’esdeveniment fora d’Alcoi?

Principalment, incidim en el que és Alcoi, comarca i província. Pensem que és un acte que porta sis anys, que és molt reconegut, però que primer hem de fer-ho nostre. Volem que el País Valencià el reconega com a seu, com les Falles, o els Moros i Cristians, i això crec que a poc a poc estem aconseguint-ho. La promoció enguany l’hem centrat a Catalunya per motius evidents. Allí hi ha molta tradició modernista, i és un mercat que tenim assegurat. Ací venen moltes localitats catalanes a promocionar-se. És anar al que és segur, enguany teníem menys pressupost i no volíem tirar els diners, i a escala de País Valencià, en À Punt s’ha fet promoció que es veu en tot el territori i en molts mitjans… Hem fet molta promoció i de segur que serà un èxit com ha sigut sempre, si el temps ho permet, perquè sempre parle del temps, perquè és fonamental, perquè si no no es pot fer perquè no tenim pla B.

  • Hi ha dades de visitants de l’any passat?

Les dades són sesgades, perquè, al cap i a la fi, nosaltres sols podem comptabilitzar les persones que venen a la Tourist Info a demanar informació, i qui no passa no sabem. I clar, això són moltes persones perquè hui dia tu pots accedir a la informació amb el mòbil. Evidentment, la pandèmia va suposar un baixó, però així i totes les dades són bones.

*En l’any 2022, 1.022 persones van ser ateses a l’Oficina de Turisme. En 2021, en total es van registrar 1.711 atencions. En aquest any a més a més, després de venir del confinament, va notar-se un augment de les visites gràcies al bo viatge que va llançar el Govern de la Generalitat Valenciana. Aquestes dades no són exactes, ja que són molts els visitants que no van anar a consultar a l’Oficina de Turisme i, per tant, no es va comptabilitzar la seua visita.

  • Pel que fa a l’economia local com ha estat afectant la Fira?

Pel feedback que tenim a les reunions que fem, i sobretot per la implicació que fan, sabem que els va molt bé. Al comerç li funciona, i a la restauració, sobretot, perquè està ple. Als hotels d’Alcoi també perquè és una època que no tenien molta afluència, i durant eixe cap de setmana ara ve més gent. Comparativament, un mes de setembre quan no hi havia Fira Modernista, han eixit guanyant tots. El tema d’indumentària, de complements, això ha menejat el comerç en un mes que quan tornes de vacances sols compres llibres de xiquets i material escolar. No tens el cap en altra cosa i ara es preocupa per comprar. El feedback que tenim del comerç i de l’hostaleria és molt bo i ens animen a continuar. A més a més, ells també participen com Al Centro, ACECA, els mercats de la Zona Nord i de Sant Roc que tenen activitat. Es meneja molt tot, i això fa que hi haja un volum econòmic important per la fira.

  • Per a acabar com animaries la gent d’ací que encara no ha participat en la Fira, i també a la gent de fora que vinga a visitar-nos durant eixos dies que pareix una ciutat completament diferent?

La gent d’Alcoi ja coneix el seu poble i sols s’ha d’integrar en la festa perquè no es demana res, ni tenir carnet ni afiliació a cap entitat. La gent pot vestir-se i participar de qualsevol activitat que es fa. I si eres de fora també, si volen participar en primera línia es poden vestir, i si no, poden veure tot el que es fa, perquè també es pot gaudir així. Al final és un cap de setmana que Alcoi es transforma com bé dius. Tenim un entorn modernista que ens facilita eixa transformació i jo crec que no s’ho poden perdre. Qui ha estat, torna a repetir. És una escenografia diferent i un cap de setmana que val la pena viure’l.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *