Entrevista a Anna Climent regidora per Compromís Alcoi
• Llicenciada en biologia i diplomada en arquitectura tècnica, amb Màster en estratègia i gestió ambiental • Anna Climent: "després de 20 anys governant el PP, el canvi de govern ha significat un canvi en les formes de fer política"
cal pal·liar paral·lelament les necessitats de tots, dels d’ací i dels d’allí”
Anna Climent i Montllor és regidora de l’Ajuntament d’Alcoi per Compromís. És llicenciada en biologia, matèria la qual imparteix com a docent en un institut, i diplomada en arquitectura tècnica, amb Màster en estratègia i gestió ambiental. També és emprenedora: té una empresa destinada a la deshidratació de fruites.
– Bon dia Anna, han passat els 100 primers dies des que les eleccions municipals, comenta’ns algunes polítiques que haja promogut Compromís fins ara.
A nivell Alcoi, per exemple, eliminar l’ORA de la zona blava: perquè aporta un percentatge molt xicotet de guanys a l’Ajuntament, els guanys els hi porta l’empresa privada, i és el ciutadà el que ix perdent. El seu objectiu és fomentar la rotació dels cotxes, però eixa rotació no es compleix. És una mesura que potser va eixir en un moment adequat, però ara està fora de lloc. En l’àmbit de la Comunitat Valenciana, una mesura molt important que hem dut a terme és la gratuïtat dels llibres de text. Si l’educació és pública, ha de ser de forma integral, tant els professors i les infraestructures com el material escolar. Pensem que està molt bé donar 100 € al principi de curs i altres 100 al final, si has cuidat i tornes el material. Això ens permet crear també un banc de llibres que es poden aprofitar altres anys.
– Creus que després de les eleccions municipals del 24 de maig podem dir que s’ha canviat la forma de fer política?
Evidentment, després de 20 anys governant el PP, el canvi de govern ha significat un canvi en les formes de fer política. És normal que la ciutadania vulga veure resultats immediats, perquè estem travessant una situació d’emergència. Però cal tindre en compte que, a banda d’altres moltes dificultats, els pressupostos estan esgotats. Hi ha establides a les institucions inèrcies de fa molt temps que cal trencar. Nosaltres demanem a la ciutadania un poc de paciència fins que puga veure un canvi. Per altre costat, valorem molt l’apropament dels nous polítics i consellers a la ciutadania, als xicotets empresaris i als diferents sectors socials. El nostre conseller d’educació, per exemple, Vicent Marzà, està reunint-se, i establint una comunicació directa, amb els professionals del sector. Això és una cosa que no s’havia donat mai.
– Com van les negociacions amb Podem per confluir a les eleccions generals?
Estan considerant-se. No hi ha res tancat. Hem obert un referèndum a la militància de Compromís amb dues opcions: votar no a la confluència o votar sí. La pregunta del sí, a més, ja que Compromís al País Valencià està en posició de força, comporta una sèrie de condicions com: que Compromís tinga un grup parlamentari propi, que el nom de Compromís estiga al començ de la possible coalició… Jo personalment no tinc encara clar què votaré. Clar, ací a Alcoi hem travessat l’experiència de governar amb altres forces polítiques, l’experiència del tripartit, i som conscients de les dificultats pràctiques que comporta una coalició; de fet Compromís en si mateix ja és una coalició. Per altra banda, Compromís està creixent, no sabem si la confluència pot ser un llast per a nosaltres.
Del cor em naix dir: “vaja vergonya d’Europa, que no ha sabut reaccionar”
– Des de Compromís heu expressat la vostra sensibilitat amb la crisi dels refugiats, de fet vau ser vosaltres els promotors de la convocatòria en defensa dels refugiats, com valores la situació?
L’error de la política és la immediatesa, cal fer les coses ben meditades i a escala progressiva. Cal tindre en compte que no són refugiats per plaer, ells volen viure en els seus països. Ara el que hem de fer, a més de parar les guerres, de les quals damunt som també responsables, és repartir-los i anar acollint a la gent, fiscalitzant-la i regularitzant-la. El que ha proposat Guanyar per a Alcoi em pareix perfecte: utilitzar el Col·legi Major Ovidi Montllor, ja que estarà tancat durant el present any, per acollir refugiats. Per altra banda, per tal que no es creen els agravis comparatius, cal pal·liar paral·lelament les necessitats de tots, dels d’ací i dels d’allí.
– Des de Compromís vau presentar una moció demanant que l’Ajuntament rebutjara el Tractat de Lliure Comerç Transatlàntic, TTIP, comenta’ns en què consisteix.
Aquest tractat ofereix la possibilitat d’anul·lar les legislacions i els tribunals de cada Estat en pro del lliure comerç entre els Estats Units i Europa. D’aquesta forma no es tindran en compte els riscos que comporta el creixement econòmic respecte al medi ambient i als drets laborals. Això suposaria l’eliminació, per exemple, de les denominacions d’origen: els productes que ara es produeixen al Comptat podran produir-se a Califòrnia, per exemple. Hem de treballar amb les normes que hem anat construint a Europa (laborals, mediambientals, de salut, etc.): amb aquest Tractat tot serà la bufa la gamba.
– En Compromís esteu denunciant també l’infrafinanciació de la Comunitat Valenciana per part de l’Estat espanyol …
El problema és que la diferència del que reben els valencians respecte al que paguen està desproporcionat. Igual que passa a Catalunya (per això ha esclatat el problema català): és una autonomia que, sent rica, dóna molt i rep poc. Nosaltres també donem molt i rebem poc, la diferència és que nosaltres som pobres. Arriba un moment en el qual està ofegant-se a la Comunitat.
– Per a finalizar Anna, com va l’establiment de la comissió sobre les irregularitats de les construccions d’Enrique Ortiz a Alcoi?
Estem constituint-la. Volem que els tècnics de l’Ajuntament ens expliquen com ha sigut tot el procediment. Volem tindre un accés integral a la informació per tal de poder aclarir què ha passat. És clar que hi ha hagut irregularitats: els sobrecostos del Teatre, el Bulevard, la Rosaleda. Volem tindre totes les cartes sobre la taula. Tenim confiança en què l’Ajuntament no haja de pagar la sanció per la rescissió dels contractes i de la possibilitat d’esclarir les responsabilitats polítiques al respecte
Comenta i participa-hi