foradia subscriutegrat

Paco X. Blay i el Centre Ovidi Montllor guanyadors del Premi 9 d’Octubre

El Consell de Cultura d'Alcoi, que agrupa les entitats i personalitats culturals i representants dels partits polítics, s'ha reunit per tal de triar als guanyadors dels Premis 9 d'Octubre d'aquest 2023. Elisa Guillem, regidora de Cultura, ha anunciat, després de les valoracions i votacions de les candidatures, els guanyadors d'enguany seran Paco Blay, a títol individual, i el Centre Ovidi Montllor, en el premi per a un col·lectiu

Paco Blay és un reconegut historiador i professor jubilat, que destaca per la seua tasca en la recerca històrica de la ciutat i del País Valencià. En la seua trajectòria ha publicat quantitat d’obres relacionades amb la història, però sempre des d’una perspectiva rigorosa i compromesa amb la cultura pròpia. A més a més, Blay és membre del CAEHA, entitat que va rebre aquest premi en 2021. Aquest no és el primer reconeixement per a Paco Blay, i és que, fa un parell d’anys va rebre un premi de la Xarxa de Biblioteques Lluís Vives. L’exprofessor ha expressat que aquest guardó el rep amb molta il·lusió: “Aquest premi ha sigut una alegria, sobretot perquè és una cosa que no esperes. Que el reconeguen sempre és motiu d’alegria i d’agraïment a les persones que m’han votat. Mai pensava que jo podia ser una persona que podia ser objecte de proposta i menys de votació, i per això va ser tota una sorpresa. Estic molt agraït i molt content”, i confessa amb rialles com va assabentar-se de la notícia: “Me la va notificar discretament un membre de la mesa. Oficialment, es va dir un dia o dos després, però, jo ho vaig saber unes dos hores després de la votació. Va ser una comunicació discreta i no vaig dir-li res a la família en eixe moment”.

D’altra banda, està el Centre Ovidi Montllor, que va obrir les portes el 30 de novembre de 2002, i que durant tots aquests anys ha portat a terme una sòlida tasca de redreçament cultural, cívic i lingüístic. Aquest espai és un referent a Alcoi, gràcies a la seua intensa programació de xarrades, exposicions, i altres actes de caràcter cultural. Recentment, va ser l’escenari escollit per a fer la gala de lliurament dels Premis Palmells, que a més a més va rebre en l’any 2022. Vicent Luna i Sirera, membre del Centre, ha declarat la seua opinió sobre la festa del 9 d’Octubre: “És un dia de lluita per a reivindicar que som un poble, el País Valencià, que tenim una cultura, una llengua i uns trets d’identitat propis que no volem perdre ni oblidar. Per això, també és un dia per denunciar que, des de fa segles, hi ha un estat que intenta ofegar-nos econòmicament i esborrar-nos, a poc a poc, aquests trets diferencials”. A més a més, també comenta del premi que: “El Centre Ovidi Montllor va nàixer, ara fa vint anys, per fomentar la nostra cultura i lluitar contra aquesta mena d’extermini encobert. El Consell de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi, en atorgar-nos aquest Premi 9 d’Octubre, haurà valorat tot el treball que hem fet al llarg d’aquestes dues dècades. A nosaltres ens alegra molt rebre aquest premi, ens reafirma que anem pel bon camí, i ens esperona a continuar treballant en la defensa i foment de la llengua i cultura del nostre país”.

La regidora ja s’ha posat en contacte amb els guardonats per tal de comunicar la decisió del Consell i donar-los l’enhorabona. Guillem ha declarat que està satisfeta per la decisió i ha destacat “el compromís cultural dels guanyadors”.

El dia 9 d’octubre, Dia del País Valencià, el Teatre Calderón acollirà la gala on es donaran aquests premis. L’acte estarà presentat per l’actor i humorista Xavi Castillo, i l’actor Pep Sellés serà l’encarregat de llegir el manifest. A més a més, es comptaran amb les actuacions de la Corporació Musical Primitiva, la Colla de Dolçaines i Tabals d’Alcoi i de la companyia Sara Bernabeu (de dansa aèria).

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *