foradia subscriutegrat

L’Alqueria d’Asnar coneix la història del proletariat de l’Alcoià i El Comtat

El Fòrum de la Memòria Històrica de Cocentaina va organitzar dos conferències oferides per Pedro Juan Parra i Diego Fernández al municipi d'El Comtat que van despertar un gran interés, cosa que es va veure en l'èxit d'assistència en l'activitat

El Fòrum de la Memòria Històrica i Democràtica de Cocentaina ha celebrat amb èxit d’assistència dos conferències sobre el moviment obrer a l’Alcoià i El Comtat, que es van dur a terme al Museu de l’Alqueria d’Asnar el passat 14 d’octubre. A l’esdeveniment van assistir veïns i veïnes de la localitat i d’altres municipis dels voltants.

Joan Torregrossa, membre del Fòrum va encarregar-se presentar l’acte, i seguidament, el professor i investigador Pedro Juan Parra va oferir als assistents un repàs pels fets més destacats de la lluita i condicions de la classe treballadora en aquestes comarques. L’estudi va anar des de l’any 1939 fins al 1978. Parra va parlar sobre diferents vagues que van produir-se a Alcoi, i va explicar que “també van participar treballadors d’altres pobles, ja hi havia una xicoteta globalització”. “La vaga de les Bambuneres és la primera vaga important de l’Estat que també va anar acompanyada posteriorment d’altres com la vaga de dones amb la cistella buida en l’any 1946” explica l’investigador.

Seguidament, l’historiador i professor Diego Fernández, va aprofundir en alguns fets molts singulars com els que van desencadenar la Revolució del Petroli a Alcoi fa ara 150 anys. Aquests fets sols van durar 20 hores i van acabar amb l’assassinat de l’alcalde Agustí Albors. Fernández va aclarir algunes de les creences que es tenen sobre aquests fets, com per exemple, que l’assassinat estiguera planejat. “No hi havia legislació laboral, a l’únic que li podien demanar comptes era a l’alcalde, qui feia d’intermediari. Es reunia amb els treballadors a l’Ajuntament i amb els senyorets al Cercle Industrial”, explica l’historiador.

Quan van finalitzar les xarrades, els assistents van tenir l’oportunitat de preguntar al voltant d’aquests fets històrics, cosa que va demostrar l’interés per aquesta temàtica. Precisament per aquest motiu, el Fòrum vol continuar organitzant aquest tipus d’actes. El pròxim serà el dia 25 d’octubre al Centre Cultural El Teular, on s’inaugurarà l’exposició commemorativa sobre la revista Generación Consciente, amb motiu del seu segle d’aparició a Alcoi.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *