foradia subscriutegrat

Setmana Cultural i Científica de l’IES Pare Vitòria: La importància d’aprendre divertint-se

L’IES Pare Vitòria celebra del 5 al 9 de febrer la 41 Setmana Cultural i Científica amb un programa ple de propostes perquè l’alumnat aprenga i pose en pràctica coneixements de manera lúdica i motivadora. La implicació del professorat, alumnat i de tota la comunitat educativa comporta que any rere any siga un èxit

L’IES Pare Vitòria celebra del 5 al 9 de febrer la seua Setmana Cultural i Científica, que aquest any viu la 41 edició, el que suposa ja una llarga tradició i que ve a demostrar la bona acollida que la iniciativa ha tingut al llarg del temps i per diverses generacions de professorat i alumnat des de 1983.

El format de la Setmana Cultural i Científica comporta que les activitats habituals, les classes, siguen substituïdes per activitats especials: Tallers, xerrades, eixides, activitats culturals…, si bé es manté l’horari i si en algun moment no hi ha activitat, es fa la classe corresponent.

La responsable de l’organització i coordinació és la vicedirectora, Tere Botella, qui comenta que està dirigida a tot l’alumnat, tant d’ESO com de Batxillerat -per als de segon se’ls concentra principalment en dos dies, que ja tenen molt prop la PAU- i Cicles Formatius, de matí com de vesprada, i explica que “la resposta de l’alumnat és molt bona, i vull agrair la col·laboració de tot el professorat, que es preocupen per preparar activitats, que bé fan ells mateixos o busquen a les persones que les impartiran. La implicació de tota la gent és la que fa possible que cada any tinga’m una nova Setmana”.

El director de l’IES Pare Vitòria, Toni González Picornell, explica que “és una satisfacció arribar, una vegada més, a poder celebrar aquesta Setmana Cultural i Científica. És una altra manera d’aprendre i de veure el que s’estudia a l’aula. És més lúdic”. Perquè, com bé apunta el director, “és molt important motivar a l’alumnat i les activitats que es programen són un incentiu, com també ho són per al professorat. La resposta és molt bona”. Per això, també vol felicitar i donar les gràcies al professorat i a tota la comunitat educativa per la seua dedicació en el dia a dia i, per descomptat, en la preparació i desenvolupament d’aquesta Setmana. En definitiva, del que es tracta és d’aprendre divertint-se i a l’equip directiu els agrada aquest format. Una implicació que fa que, per exemple, alumnes i professor vagen al teatre fora de l’horari lectiu.

Aquest any hi ha una novetat, i és que la Setmana és monogràfica, té un fil conductor, com és la importància de l’aigua i que arriba sota el títol ‘Aigua i canvi climàtic’. “Som un Centre UNESCO, vam treballar en el projecte ‘La metamorfosi de l’aigua’ i ara dediquem aquesta setmana a l’aigua, que encara suposa un major problema amb el canvi climàtic”, com explica Tere Botella. Aquestes qüestions normalment són tractades pel departament de Biologia i Geologia, i Física i Química, però amb motiu d’aquesta Setmana s’ha adaptat també a l’àmbit humanístic, amb altres departaments implicats.

Per exemple, dins del tema monogràfic en el programa trobem uns tallers sobre microfauna de la depuradora d’aigües; sobre l’aigua i la seua importància quotidiana; al voltant de la contaminació biològica de l’aigua a Alcoi, reactors biològics, biodigestors i depuració d’aigües; l’aigua i l’origen de la vida: la memòria de l’aigua; una comparació de paràmetres de diverses mostres d’aigua; o la mesura del ph de l’aigua, però també es podrà gaudir d’una xarrada sobre la Roma antiga i la cultura de l’aigua; una altra sobre música de cinema amb l’aigua com a element primordial; i la mitologia clàssica i la pintura, així com una visita a l’EDAR (depuradora) d’Els Algars. 

I, a banda de les activitats que giren entorn del tema monogràfic, el programa inclou altres visites a les Coves de Canalobre i al Museu d’instruments ètnics, a la indústria ‘El Serpis’, a l’Estació biològica de Torretes i al Museu de la Biodiversitat, al Molinar, i al MUVIM amb un recorregut històric per València, així com un viatge a Madrid per visitar el Museo del Prado i el Reina Sofía, un taller d’acollida inclusiva als refugiats, informació sobre la PAU i la Universitat a càrrec d’antics alumnes, i el concurs ‘Mortal Kombat Literari’, entre altres.

També es compta a la Lliga de debat amb el tema ‘La IA és una amenaça per a la humanitat?’, curs de manipuladors d’aliments, concurs ‘Diálogos de Playmòbil’, l’Olimpíada de Filologia Catalana, tallers de sabó i cremes, xarrada sobre el pintor Rigoberto Soler i el context artístic alcoià, projecció de pel·lícules, recitals, gimcana fotogràfica i visita històrica per Alcoi, actuacions de Xavi Castillo i del Mago Hugo formen part d’un extens programa que és impossible recollir completament en aquestes línies, però es pot consultar a l’edició impresa. Encara que uns dies després de la Setmana, també forma part d’ella una activitat per al 16 de febrer amb una xarrada sobre les varietats d’olivera i oli, amb un tast d’oli d’oliva.

Un viatge a la neu, un projecte Erasmus de mobilitat a Bélgica i l’exposició ‘Geas: Dones que estudien la terra’, on es dona veu a dotze dones geòlogues de diferents èpoques, contextos històrics i nacionalitats diferents que van deixar una empremta i que van desafiar la societat i van avançar en el camí de la ciència. Una exposició que, a més, encaixa en el context del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que es commemora l’11 de febrer, i amb el 8 de març.

La vicedirectora, igual que el director, també mostra l’agraïment a tot el professorat i comunitat educativa de l’IES Pare Vitòria, així com a l’AMPA del Centre, a la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi, i a la Fundación Mutua Levante. Uns agraïments que també fan extensius a l’escriptor i recitador Vicent Camps, a l’actor Xavi Castillo, al Mago Hugo, als antics alumnes Candela Orta, Marina Climent i Jordi Paredes, a la graduada en Belles Arts Elsa Berenguer, al divulgador científic Antonio Serrano, a José Pérez Doménech de l’empresa Secot, a Carolina Pascual i Óscar Rico del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi, i al voluntariat de la Universitat d’Alacant. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *