foradia cdturisme

Arriba a Xàtiva el FirAll 2024 amb més d’una vintena de cites gastronòmiques, etnològiques, culturals i musicals

L’atleta Judith Tortosa és la protagonista del cartell anunciador de la Fira de l’all tendre d’aquest any


S’ha presentat FirAll 2024, la 8º edició de la Fira de l’All Tendre de Xàtiva, amb la presència de la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós, la regidora d’Agricultura Susana Gomar i el Secretari de la Unió Llauradora i Ramadera del País Valencià José Tormo ‘Pimentó’. Aquesta edició tindrà més d’una vintena de cites gastronòmiques, etnològiques, culturals i musicals.

“Aquesta Fira pretén donar valor a allò nostre. A la ciutat de Xàtiva, als seus productes i a les seues persones que s’alcen cada dia molt matí per treballar. FirAll és una de les activitats en les quals es veu la transversalitat que es necessita per dur endavant el projecte de ciutat. És un cap de setmana en el qual li dediquem temps al nostre producte, a l’all“, va indicar la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós. Per la seua part, la regidora d’Agricultura Susana Gomar va declarar que “volem que aquest FirAll siga divers i enfocat a posar en valor als llauradors i les llauradores de les noves generacions que venen, però sense deixar de ser un referent de tradició per divulgar el nostre producte estrela i treballant per donar a conéixer totes els vessants de l’all, des del cultiu fins al cuinat”.

La primera activitat tindrà lloc el diumenge 18 de febrer, amb la tradicional calçotada popular a la plaça del Mercat a partir de les 11 hores, mentre que també hi ha prevista una Setmana Gastronòmica de l’All Tendre amb la participació de més d’una desena de locals de restauració i menús a diferents preus.

Els centres escolars també seran protagonistes en aquesta Fira. L’Institut Lluís Simarro Lacabra, a través del seu mòdul de cuina, ha organitzat una sèrie d’activitats al voltant de l’all tendre. Així els dies 20 i 21 de febrer es realitzaran elaboracions amb all tendre mentre que el dijous 22 tindrà lloc un showcooking i demostració amb els alumnes i es clourà la setmana el divendres 23 amb el concurs ‘El Simarro cuina l’all’, amb entrega de detalls als alumnes. També al Simarro, el dilluns 19 de febrer, s’impartirà un col·loqui amb la participació d’Ana Climent, per tal de tractar la situació de les varietats valencianes de cacau i exposar un exemple de negoci i i oportunitat d’altre producte autòcton. A més a més, també hi haurà diferents visites guiades als camps d’all tendre per a tots els centres educatius de Xàtiva, les quals aniran a càrrec de Pep Gimeno Botifarra.

El gruix del FirAll 2024 es concentrarà en el cap de setmana del 23 al 25 de febrer, amb diferents activitats per a totes les edats, com un taller familiar de cuina d’all tendre, el concert familiar «Beatles for kids», entrega de premis i reconeixement als allers Paco i Vicente Benavent Vidal i el concert «Cants de la Terra» amb la participació de Pep Gimeno Botifarra i Hilario Alonso. També hi haurà la Mitja Marató de Xàtiva i teatre, entre altres activitats. Es pot consultar tot el programa en aquest enllaç

José Tormo ‘Pimentó’ va destacar que la campanya de l’all tendre de Xàtiva es troba en aquests moments en un 50%, ja que les circumstàncies climàtiques estan provocant que el cultiu de la varietat camallarga no siga tan exitós com en altres campanyes  degut a que les altes temperatures fan que la collita s’estiga retardant. “Aquest oratge no és normal i perjudica a l’all, que el que vol és fred. De moment sols han caigut dos o tres escarxes, però esperem que prompte arribe el fred per poder seguir produint”. Per a donar-li solució, ‘Pimentó’ planteja la sembra d’altres varietats com ara l’all morat, «però aquesta varietat sol vindre més tard”.

L’atleta de Xàtiva Judith Tortosa, guanyadora de la medalla de bronze al Mundial Paralímpic celebrat a París el passat any 2023, on va assolir també el rècord d’Espanya, és la imatge del cartell anunciador del FirAll 2024.
En certa manera, la seua història és paral·lela a la dels alls tendres, ja que simbolitza la superació i el creixement personal. El cartell és obra de l’il·lustrador Alfredo Pardo. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *