foradia cdturisme

Videos com a bales

Article per Gabriel Guillem

Un enginyer alacantí, Próspero Lafarga, va deixar escrit, al parlar sobre un pont que estava dissenyant, que devia ser exemple del bon fer per a les trenta mil ànimes que anaven a contemplar-lo. Aquest pont era el nostre Viaducte de Canalejas.

El sentit de donar exemple de fer les coses bé, de ser bons ciutadans, ha estat una exigència de la societat als seus dirigents i el bon gestor polític ha sabut que una de les seues primeres missions és projectar en la societat els valors que defensa. Valors com els de la pau i la justícia.

Històricament el gènere literari de la sàtira i l’humor gràfic de la caricatura han estat recursos per tal d’atacar a l’adversari polític, fent ús d’ells en la premsa que els distints partits instrumentalitzaven per tal d’influir en la societat. Tenim en Alcoi un important llegat documental en aquella premsa local del segle XIX.

Actualment els partits polítics tenen a les xarxes socials, tant o més que amb la premsa, el seu recurs per a aquesta influència social, que abans exercia quasi exclusivament mitjançant els canals d’informació. Però què li arriba a la societat des d’eixos partits polítics?

La consigna és generar el descontentament, nodrir el malestar, per tal de fer perdre el poder a qui l’exerceix o desprestigiar a l’oponent. Sobre el conjunt de la societat es projecta des de les xarxes socials, per part d’uns i altres, una visió de l’adversari polític quant més negativa millor. Però a diferència del nostre Viaducte, l’exemple no aprofita per a fer que es troben les persones, sinó per a distanciar-les, no aprofita per a fer créixer la confiança en la democràcia i els valors que li són propis.

Estem en un moment on es troba en augment la preocupació per l’ús que fa la infantesa i la joventut de les xarxes socials, per difondre continguts de forta violència i consumir pornografia que atempten contra la dignitat de les persones. En quina mesura els vídeos que veuen als seus mòbils els formen quant al seu sistema de valors? El futur ens ho dirà.

Que algunes formacions polítiques estiguen fent un ús, cada vegada més freqüent, de vídeos a les xarxes socials amb un disseny d’imatge i pobresa d’argument semblants als pitjors continguts de la xarxa, per tal d’arribar a les noves generacions de ciutadans, empobrirà la nostra democràcia, això està clar.

Hui ja no cal cremar els llibres ni prohibir la seua lectura, hui, simplement, arreu de tot el món, s’han format unes generacions per a les quals llegir més d’una pàgina de text és un repte i que conformen el seu pensament mitjançant les xarxes socials. Per això, ara més que mai, cal donar exemple de ser propositius, d’actuar amb respecte quan es defensen els propis plantejaments polítics. Sabem que és més fàcil mobilitzar a la societat quan ens adrecem a la seua emotivitat abans que a la seua raó, però aquest camí fàcil ha tingut, tots ho sabem, al segle XX, les pitjors conseqüències que ha patit la humanitat.

Intentar abatre a l’oponent, amb les bales dels vídeos de vint segons i una dotzena de paraules, carregats de caricatures de dubtosa gràcia, és el pitjor exemple que es pot donar a una societat de maduresa democràtica i altura de mires. 

Font: Gabriel Guillem Garcia. Regidor al Grup Municipal Popular d’Alcoi./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *