foradia subscriutegrat

Juan José Olcina: “Treballem per que les Entrades s’ajusten als horaris, en benefici de l’espectacle i del públic”

Afronta les seues últimes Festes com a president de l’Associació de Sant Jordi, ja que es compleixen els vuit anys que es pot estar en el càrrec. Parlem amb ell dels preparatius d’aquestes Festes i fem un repàs del seu mandat

– Quina és la principal qüestió en la qual es treballa des de l’Associació de cara a les pròximes Festes?

Treballem en moltes, però si hem de parlar d’una, perquè ens preocupa molt, aquesta és la durada de les Entrades. Cal tenir en compte que les filaes cada vegada són més nombroses, el que és molt positiu, però el format és el mateix de fa molts anys, quan participava molta menys gent. El recorregut i el temps no donen per a més. Treballem amb les filaes per aconseguir ajustar-se a l’horari, en benefici de l’espectacle i del públic. Hem d’evitar també els tallons i per aconseguir-ho disposem de càmeres, van visionant-se en temps real i va informant-se de com va, perquè els primers trons i directius puguen solucionar els problemes que es puguen presentar, en estar tots connectats amb ‘walkies’.

– I quina podria ser la solució a la durada de les Entrades?

És complicada. Possiblement, una qüestió a valorar és que les filaes facen roda per a l’Entrada, amb la finalitat de què no tots els festers i festeres hagen de participar, el que donaria més agilitat i amb això serien menys llargues les Entrades. Fer quatre dies de Festes i repartir les Entrades en dos dies és molt complicat, tant a nivell d’infraestructures amb les cadires en els carrers, com per al públic, que haurà d’estar dos dies, i també per a les filaes, ja que les despeses es multiplicarien, perquè seria un dia més de dinars… A més, també tenim el problema d’un dia més festiu. Recordem que tenim dos festius locals i ara ja les Festes són tres. Un dia més seria complicat. En el Centenari van ser quatre dies, però va ser una cosa puntual, les Entrades només eren de vesprada i ara haurien de ser els dos dies matí i vesprada, i l’època també era diferent.

– Durant anys la pólvora ha portat molts mals de cap. Com tenim el tema?

Actualment, pense que s’han resolt molts dels problemes. Cada vegada hi ha més gent disparant i el repartiment està funcionant. Sí que és cert que suposa molta paperassa, però des de l’Associació es porta molt bé aquesta qüestió i està resolta.

– Recentment s’ha reformat l’ordenança, facilitant que les dones puguen fer diferents càrrecs i esquadres mixtes. Veurem alguna esquadra mixta aquest any?

Aquest any no, ja que s’ha de seguir un procés, que passa perquè les filaes ho aproven a les seues assemblees, modificant el seu reglament intern, i després passarà pel Casal per a la seua ratificació.

– Aquestes seran les teues últimes Festes com a president. Quina valoració fas dels anys al capdavant de l’Associació de Sant Jordi?

Han estat vuit anys difícils i complicats, amb problemes com el despreniment d’un vessant que va afectar els locals varies filaes i una pandèmia que ens va deixar sense Festes dos anys, entre altres. Però malgrat tot, s’han fet moltes coses, s’ha aconseguit que les Festes siguen BIC, l’església de Sant Jordi per fi està a nom de l’Associació i s’ha avançat molt en la participació, amb la reforma de l’ordenança. L’àrea cultural ha tingut un paper molt important, amb un impuls al MAF. Crec que podem estar contents. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *