foradia subscriutegrat

Daniel Cano: El Capità Cristià que ens posarà en escena una adaptació de la seua història festera

Ostenta el càrrec per la filà Alcodians, i ens explica com serà la Capitania i com està vivint-la

Farà uns deu anys que va començar la cosa, primer mig de broma fins que va començar a anar pel camí de ser veritat. Quan el 2008 la filà Alcodianos va ocupar l’anterior Capitania hi havia candidats més veterans i no ho va intentar. El temps va anar passant i en va arribar 2014, any en què el seu fill va ser sergentet i va poder viure la Festa des de dins, apreciant el suport que et dona la gent. Però encara va haver de passar temps per fer-se endavant de manera definitiva. Els amics van començar a parlar del tema, el punxaven… i al final va ser la seua dona Judith la que va fer el pas primerament, animant a Daniel a ser Capità. Corria l’any 2017 quan va dir que sí, que podia anar endavant.

Van ser candidats únics, “que sempre és millor” i recorda de manera especial la junta en la qual van ser ratificats els càrrecs, “va ser molt emotiva, un moment que sempre recordaré”. I així Daniel Cano es va convertir en Capità per la filà Alcodianos. Era l’any 2019 i el 2022 estava pràcticament ahí, calia començar a pensar i de cop va vindre la pandèmia, dos anys sense Festes i la incertesa. Però aquest malson va passar i el passat octubre va ser proclamat oficialment com a Capità 2024.

La seua història festera ve des del bressol, ja que era fester de la filà Berberiscos, on eixia la família. Però va arribar un moment, amb uns 16 anys que va deixar aquesta filà i un grup d’amics va decidir creuar un temps després en els Alcodianos, on tenien molts amics, fent així més gran el grup. Estem parlant de fa una trentena d’anys, i en aquest temps ha estat molt unit a la filà, en la qual l’any passat va poder fer esquadra especial en any d’Alferesia.

Entre les qüestions importants a decidir per un càrrec està qui s’encarrega dels dissenys. I Daniel ho va tindre clar: “Cèsar Vilaplana, fa el càrrec i el boato. És amic i volia que estigués amb mi en aquesta història”. Festalcoi és la responsable de materialitzar tot el que Cèsar ha dissenyat per al càrrec i acompanyants, i El Trencat farà realitat el boato.

I si importants són els dissenys, igual ho és la posada en escena, la representació que es fa especialment el dia de l’Entrada. “Li donava voltes, pensava què podíem fer i vaig agafar la idea que César em va plantejar, intentant fer alguna cosa diferent”. I aquesta idea, que ja està a punt de veure la llum, passa per mirar enrere, d’on ve ell en el món de la Festa i la seua trajectòria, “tracta d’un xiquet berber que acaba sent Capità d’Alcoi”.

Per a la seua entrada en Alcoi estarà acompanyat de 24 Cavallers i 19 Dames, que són el grup d’amics que l’abrigallen i estan compartint amb ell aquesta experiència. La seua dona serà Dama, i amb ell estaran la Favorita, que és la seua filla Daniela, i el Rodella, el seu fill Nicolás, “i per a la família hem pensat un boato que representa al poble i estan gaudint molt dels preparatius”. Li feia molta il·lusió baixar amb els seus fills i estaran acompanyats de la marxa ‘NYDA’, amb les primeres lletres dels noms del fill i filla, i obra de Francisco Valor. La música tindrà molt protagonisme, amb una desena de punts de música incloent els ballets.

Quan queda un mes per a la Trilogia està tranquil, les coses marxen, es fan les proves corresponents i agrada el que veuen, si bé reconeix que “són moltes coses i a vegades és complicat combinar el treball i la Festa”. Però tot va avant, perquè està “molt acompanyat per família, amics i filà, que ajuden molt i tinc molt suport. I això és molt important”. Amb molt bon humor recorda que “quan algun càrrec m’ha ensenyat l’agenda que tenia no m’ho podia creure. I ara que soc jo, la veritat és que és així”. Fer un càrrec suposa un esforç econòmic, però tot va avant amb anys estalviant i fent montepio, i especialment fent el que cadascú pot, perquè a vegades tot no són els diners.

Estem molt a prop i ja comença a visualitzar com serà tot. Per això comenta que “crec que un moment molt especial serà l’eixida del col·legi de Sant Vicent, quan veja a tots els que m’acompanyen, i també serà molt emotiu i especial quan veja a ma mare. I pense que també seran especials l’Arrancà i l’entrega de claus, que aquest any compleix mig segle que està en mans de la filà Alcodianos”. De tota manera, també espera el dia de Sant Jordi i l’Alardo, “que si bé ja m’agrada normalment, aquest any serà especial, amb el parlament, la lluita… la veritat és que estem assajant i estic gaudint molt, així que eixe dia serà també molt especial, segur”. Fer el càrrec també li ha permés veure moltes coses des de dins i d’altra manera, i està assaborint-ho i gaudint-ho.

“Fa quatre dies estava pensant en la presentació de càrrecs i ara ja no queda res per a Festes. Ja tinc ganes de què arribe, però estic gaudint molt dels preparatius, veient les   il·lusions de la gent i espere que el poble d’Alcoi també ho gaudisca”. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *