foradia subscriutegrat

Maig ressona a festa en Muro d’Alcoi

La localitat d'El Comtat ja ha celebrat alguns dels actes previs a les seues festes de Moros i Cristians com la Publicà, o les paelles, però ara, es preparen per a dos setmanes amb una intensa programació

A mitjan mes de maig, Muro d’Alcoi celebra les seues festes de Moros i Cristians en honor a la Mare de Déu. Aquestes festes son uns dels esdeveniments més importants per a la localitat, i ja des del mes d’abril han estat calfant motors amb actes com la Publicà o les paelles.

Ara en maig, abans de començar, el dia 4 de maig se celebrà el Concert de Música Festera de la mà de la Unió Musical de Muro i del grup La Xafigà, i posteriorment, serà el torn de la tradicional Entraeta Oficial.

El dia 10 de maig serà el dia en el qual començaran els dies grans de la festa. Una cercavila de músics, i una entraeta seran els actes que donaran el tret d’eixida als Moros i Cristians de 2024.

El dissabte 11 de maig, el dia començarà amb la Diana, que s’iniciarà a les 06:30h de la matinada. Més tard serà el torn de la Missa de les Clavariesses, i en acabar hi haurà una mascletada. A les 17h començarà l’Entrada Mora, amb la Filà Marroks que ostentarà enguany la capitania, i la Llana, amb l’Abanderat Moro. Realistes, Verds, Moros del Rif i Tariks completaran el seguici del bàndol de la mitja lluna. Una vegada haja finalitzat l’entrada, es realitzarà el Passeig Cristià.

El dia 12, Dia de la Mare de Déu dels Desemparats, hi haurà una ofrena a les 10:30h, una missa, i una mascletada. A la vesprada serà el torn de què les tropes cristianes facen la seua entrada a Muro. Els Pirates encapçalaran la desfilada amb la seua capitania, i aniran seguits de la Mare de Déu, Maseros, Arquers, Contrabando, i Templaris, filà de l’Abanderat. Quan acabe l’acte serà el moment del Passeig Moro, i de fer una processó general.

L’endemà, serà el torn dels trons i les ambaixades. A la nit es farà la retreta dels farolets, i una vegada finalitzat aquest dia, els murers i mureres hauran d’esperar fins al cap de setmana del 18 i 19 de maig per a continuar la festa, i és que, aquests dies tindrà lloc la Vespra de la Pujà, i la tradicional Pujà, dia en el qual es torna la imatge de la Mare de Déu a la seua Ermita. Una vegada acabats tots els actes del diumenge 19, els càrrecs festers faran el traspàs i s’anunciarà a les Clavariesses de l’any pròxim, començant així, el compte enrere per a les festes de 2025.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *