foradia subscriutegrat

Sergi Rodríguez: “Donarem suport al govern sempre que siga per fer polítiques de progrés i enfront de la dreta”

El portaveu de la plataforma municipalista, Guanyar Alcoi, destaca la feina que ha fet el seu grup aquests primers mesos de legislatura i reitera el no rotund a un polígon en La Canal i a la privatització de serveis

Sergi Rodríguez va arribar a la Corporació municipal d’Alcoi el juny de 2023, si bé té una llarga trajectòria política. Des dels quinze anys que va començar a militar a les Joventuts Comunistes va començar a ocupar càrrecs orgànics, que després van ser al Partit Comunista i en Esquerra Unida, com també va ser secretari del grup municipal amb el Partit Comunista. A la Corporació municipal ha arribat amb Guanyar Alcoi, i explica que “EU és un partit que es va avançar a participar en plataformes ciutadanes, democràtiques i transparents”.

De cara a les passades eleccions municipals, es va presentar a les primàries d’aquesta plataforma, de Guanyar Alcoi, “no m’ho havia plantejat mai, va haver-hi companys que m’ho van proposar i vaig fer el pas, vaig pensar que si podia aportar alguna cosa calia intentar-ho”. El resultat de les Municipals els va donar dos regidors i ara és el portaveu municipal. En preguntar-li quin tipus d’oposició són, respon que “decisiva, que incline les polítiques cap a l’esquerra. Nosaltres donarem suport al govern sempre que siga per fer polítiques de progrés i enfront de la dreta. Guanyar Alcoi té moltes possibilitats de creixement per la desafecció política de la gent, que es pot menejar cap a moviments assemblearis, que no suposen la professionalització de la política”. Un tema que no comparteixen amb el govern és el que denominen polígon Alcoi Sud, “no compartim un polígon industrial a La Canal, volem evitar qualsevol atemptat contra els nostres recursos naturals, tan imprescindibles per al futur. Volem polítiques per la promoció econòmica des de la tecnologia i la nova indústria respectuosa amb el medi ambient. Aquesta qüestió i la recuperació de serveis són dos punts bàsics per a nosaltres, i van fer inviable qualsevol acord de govern”.

A l’hora de valorar aquests primers mesos de legislatura, Sergi Rodríguez explica que “en línies generals no hi ha hagut canvis, continua la mateixa alcaldia amb el Partit Socialista i al govern s’ha sumat Compromís, que ha perdut la seua dinàmica i va a la dels socialistes. Continuen amb les privatitzacions que el PSOE va encetar en els anys vuitanta, amb serveis com l’aigua, l’autobús i la brossa, que no suposen millores en la prestació, i l’únic que fa l’Ajuntament és donar diners públics a empreses privades, quan deurien ser serveis gestionats directament”. Respecte a l’actual contracte amb l’empresa de l’aigua, assenyala que “Aqualia deu diners a l’Ajuntament, ens ha portat a judici… estem donant a menjar a multinacionals, i nosaltres el que volem és recuperar serveis”, i de l’autobús explica que “el contracte amb Tuasa és el que tota empresa voldria, perquè sempre posa els diners l’Ajuntament. Això són les coses que pacta el PSOE amb la dreta”.

Ara s’ha creat una empresa pública municipal i el portaveu de Guanyar Alcoi destaca que “estem a favor, encara que som més partidaris de la gestió directa. Però, si l’empresa només s’ha creat per a gestionar serveis que ja gestiona l’Ajuntament directament, com és el Complex Esportiu Eduardo Latorre, no té cap sentit. Esperem que vagen sumant-se serveis i que poguera gestionar neteja d’edificis, aigua, autobús… Molts ajuntaments han recuperat privatitzacions i si ho férem ens estalviaríem un 20-30% del benefici industrial, que podríem invertir en altres coses, en millores per a la ciutat”.

Però encara que Sergi Rodríguez apunte el fet de no canviar l’alcaldia, també indica que “la situació és diferent, ja que el govern està amb minoria i no pot pactar amb molta gent. O pacta amb nosaltres o pacta amb la dreta per tirar els temes endavant. Nosaltres tenim una posició important, perquè podem ser decisius. La passada legislatura el govern tenia un ventall més ampli per poder pactar, però ara no”.

I en aquest sentit “hem aconseguit que s’augmente la plantilla d’operaris de serveis, que ha anat desmantellant-se amb els anys amb l’objectiu de privatitzar. Vam presentar una moció al respecte i ens han dit que aquest augment està contemplat als Pressupostos, el que repercutirà en un millor manteniment de la ciutat. També ha començat a treballar-se la nostra proposta de fer espais segurs a les escoles, encara que no és exactament el que demanàvem; en assessorar sobre comunitats energètiques està treballant-se amb l’associació de veïns de Batoi, i hem plantejat qüestions com les rutes de la memòria obrera, un pla estratègic per a previndre efectes de les altes temperatures, la defensa de l’estació d’autobusos que està en una situació alegal i amb el compromís de negociar per recuperar espais per a ús municipal”. A aquestes propostes acceptades, es sumen “fer un trinquet, sumar-se a l’associació nacional d’entitats modernistes, que ja s’ha fet, i hem negociat amb els sindicats la carrera horitzontal. En aquest tema, el PSOE no ha estat capaç de negociar amb la majoria de sindicats, només amb un i van perdre en el saló de Plens. Ara s’ha tornat a posar en marxa la negociació, la diferència no era tanta i per la nostra part vam comentar als sindicats la importància de cedir un poc i arribar a acords, sempre que el govern mostre la seua voluntat. La carrera horitzontal és fonamental, és una avaluació continuada del treball i formació, i evita arbitrarietats”.

Abans parlava de compromisos al Pressupost municipal, i Sergi Rodríguez valora molt negativament el fet que encara no estiga aprovat el d’enguany. Quan parlem amb ell, a finals d’abril, “encara no tenim l’esborrany i el problema és que la meitat del que estiga pressupostat ja estarà executat, i la resta compromesa, per això ens preocupa que qüestions nostres aprovades pel Ple no estiguen finalment recollides”, i afegeix que “sempre ens demanen que presentem propostes al Pressupost, però enguany vaig plantejar a Guanyar Alcoi que ja estava bé, cada any les fem i tenen una bona llista, ja que de les quaranta ens n’accepten deu i en fan dos. L’obligació del govern és presentar el Pressupost, així ja saps la línia política, i a partir d’ahí l’oposició fer propostes”. En qualsevol cas, assegura que “llegirem bé el document i veurem si estan temes nostres aprovats. La nostra voluntat seria no votar negativament al Pressupost per facilitar la gestió de la ciutat, però no a qualsevol preu”.

Sobre un tema candent, com la peatonalització del Centre, apunta que “està fent-se una actuació insuficient, es parla sobre l’ordenança actual, però al debat no s’ha incorporat tot el que s’ha tractat als tallers”, i remarca que “falten aparcaments dissuasius, que els carrers tinguen una única plataforma, reordenar el transport públic, facilitar la mobilitat al veïnat, ja que no se’ls pot limitar l’horari, i tampoc és una solució desviar el trànsit per carrers estrets. S’ha de valorar tot i consensuar”.

Font: Xesca Llòria./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *