foradia subscriutegrat

Declaració d’Alcoi en Participació 2.0

Una iniciativa de la Regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Alcoi i l’associació Preparacción. Amb la “Declaració d’Alcoi” s’aposta per la democràcia participativa.

participa2.0

Ensenyances dinàmiques participatives com el World Cafè./ lesmuntanyes.com

Aquest dissabte 29 de març, l’Àgora va acollir la jornada ‘Participació 2.0’, una iniciativa de la Regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Alcoi i l’associació Preparacción. Els objectius principals d’aquest fòrum de debat, passaven per donar a conèixer noves aplicacions web en els processos participatius, pràctiques metodològiques en Democràcia Participativa i dinàmiques participatives com el World Cafè.

Aconseguits els objectius inicials de promoure els processos participatius, la jornada va concloure amb el compromís assolit per totes i tots els assistents en la ‘Declaració d’Alcoi’. Aquest document, que va ser discutit al llarg de la vesprada, va recollir una sèrie de principis comuns que han de servir per a continuar profunditzant en la Democràcia Participativa.

Amb la “Declaració d’Alcoi” s’aposta per la democràcia participativa com a eina de govern i gestió d’allò públic. Entre d’altres aspectes, amb aquests compromisos es pretén facilitar a la ciutadania la transformació activa de la realitat social, superar les limitacions de la democràcia representativa i permetre a la societat civil expressar i realitzar les seves prioritats en assumptes públics.

participacio 2.0

Van habilitar un canal streaming per seguir en directe./ lesmuntanyes.com

El coordinador del projecte de Pressupostos Participatius de l’Ajuntament d’Alcoi Cristian Santiago destaca que “la iniciativa ha permés dotar de musculatura participativa a tots els assistents. A més, la jornada ha sigut un èxit de contingut, d’assistents presencials i d’assistents no presencials, gràcies a la retransmissió en streaming que hem oferit. Sense dubte, aquest fòrum de debat ens ha apropat diferents eines existents en Participació Ciutadana que ens ha de permetre continuar invertint en democràcia directa”.

Declaració d’Alcoi

En el context de les I Jornades de Democràcia Participativa “PARTICIPACIÓ 2.0”, organitzades per l’Associació PREPARACCIÓN en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi, reunits representants públics dels ajuntaments d’Alcoi, Asp, Ontinyent, Villena i Xàbia, responsables de diferents organitzacions socials, veïns i veïnes de diferents municipis, elaboren i acorden signar la següent declaració d’intencions:

PRINCIPIS COMUNS

1./ Les persones signatàries apostem per la Democràcia Participativa com a eina de govern i gestió del públic. Entenem la Democràcia Participativa com un procés de construcció de ciutadania activa, d’aprofundiment democràtic en diferents àmbits de la gestió pública i transformador de la realitat social. I aquesta és plenament efectiva únicament quan existeixen les lleres que permeten a la societat civil expressar i realitzar les seves prioritats en assumptes públics.

2./Estem convençuts que els processos de participació social vinculats a les decisions que afecten a les vides dels ciutadans i les ciutadanes són fonamentals per millorar la vida en els municipis. Intentant amb això superar les limitacions generades per la democràcia representativa, inhibidores per a la implicació real i quotidiana de la ciutadania en l’esfera pública.

3./Aquests processos han de basar-se en els principis de inclusividad, universalitat, participació directa, deliberació, transparència, control sobre els acords i rendició de comptes.

COMPROMISOS

1./Ens comprometem en l’àmbit de les nostres responsabilitats i possibilitats a desenvolupar processos de participació que permetin dotar de lleres efectives per a la implementació col·lectiva del ben comú en les polítiques públiques de forma compartida amb els grups que conformen la nostra societat.

2./Des dels nostres ajuntaments utilitzarem processos i mecanismes que afavoreixin el protagonisme i apoderament dels ciutadans i ciutadanes, que fomentin la participació de tots els sectors socials, posant l’accent principalment en els més exclosos, sent vehicle d’inclusió social i de reducció de desigualtats.

3./Com a representants públics i responsables finals de l’acció pública local, els ajuntaments ens comprometem, des dels nostres respectius nivells de responsabilitat i possibilitats, a garantir el compliment de les decisions ciutadanes en els processos promoguts a aquest efecte.

4./Som conscients de la importància de la cooperació, col·laboració i coordinació entre administracions, entitats socials i ciutadania per transmetre, conèixer, aprendre i compartir les experiències engegades. Per això, promourem i participarem en diversos fòrums, accions formatives, trobades, jornades i esdeveniments de democràcia participativa.

5./Així mateix, ens comprometem a la utilització de diferents eines pròpies de les noves tecnologies de la informació i la comunicació que apropin, fomentin i facilitin l’expressió i participació en els diferents processos engegats.

6./Des de les organitzacions socials fomentarem la inclusió de processos de democràcia participativa en l’agenda de les administracions públiques, i ens comprometem a iniciar, impulsar, participar i col·laborar amb l’administració pública i amb diferents entitats en accions que tinguen com a objectiu l’aprofundiment democràtic.

7./Com a representants públics i organitzacions ciutadanes, utilitzarem tots els mitjans al nostre abast i posarem els recursos necessaris per desenvolupar l’exposat en aquesta Declaració.

Font: Comunicació, Ajuntament Alcoi.


terra

animalcoi

2 Responses to Declaració d’Alcoi en Participació 2.0

  1. […] Enllaç a la Declaració d’Alcoi, versió pdf – versió web […]

  2. Redacció ha dit:

    un gran post, enhorabona!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *