lasarga ua

Petits terratrèmols en La Canal

Els petits terratrèmols de la canal confirmen que no és una bona ubicació per a alcoinnova. Conselleria traurà en breu la resolució sobre el projecte Alcoinnova a La Canal, i des de Compromís es pregunten si s’han tingut en compte les al·legacions.

la canal alcoi lesmuntanyes.com

La Canal on s’han registrat aquest últims dies varies variacions sísmiques ./lesmuntanyes.com

Diumenge i dimarts passat es van produir dos petits terratrèmols amb l’epicentre a la zona de la Canal, de magnitud 1’5 i 1’6 en l’escala de Richter, però significatius perquè recorden que Alcoi és una zona de moderada sismicitat. Per exemple, el 2 de desembre de 1620 va patir un terratrèmol d’intensitat VII-VIII “que va convertir en runes gran part de la vil·la d’Alcoi” (*)

Anna Climent: “Els dos terratrèmols d’aquesta setmana posen de manifest el perill de contaminació que comportaria instal·lar un polígon industrial a la Canal”


El grup Compromís d’Alcoi va presentar al·legacions al projecte Alcoinnova en aquest sentit. Paco Blay recorda que: “La Canal és una zona molt sensible perquè a sota tenim l’aqüífer, que dóna de beure a la ciutat. Si allí s’instal·la un polígon industrial d’activitats contaminants, amb una bassa i unes conduccions que poden veure’s afectades per moviments del terreny derivats d’un sisme, correm el perill d’haver afavorit eixa situació per no fer cas al principi de precaució”.

Conselleria traurà en breu la resolució sobre el projecte Alcoinnova a La Canal, i des de Compromís es pregunten si s’han tingut en compte les al·legacions, de formulació molt contundent i científica, i si s’ha tingut present el risc sísmic de la zona que pot afavorir més encara una hipotètica contaminació de l’aqüífer.

Segons declara la regidora Climent: “No podem oblidar que una empresa sueca, puntera en el sector, era la propietària de la bassa tòxica que va rebentar a Aznalcóllar i res no es va poder fer per a evitar la contaminació al parc natural de Doñana”.

(*)

Els terratrèmols d’Alcoi de 1620 i 1644 van ser sèries sísmiques que van afectar seriosament, sobretot la primera d’elles, a la ciutat d’Alcoi, amb terratrèmols que arribarien a aconseguir una intensitat VIII. Mentre que en la sèrie que va culminar amb el terratrèmol del 2/12/1620 existeix documentació suficient que acredite tant la seua localització com a assignació d’intensitat, per a la sèrie de 1644-45 existeixen certes discrepàncies: alguns investigadors (Rodríguez de la Torre, 1980, entre uns altres) assenyalen que es va produir una sèrie sísmica que va culminar amb un terratrèmol l’any 1645, sense especificar més i dia, amb una intensitat a la qual assignen un grau IX, basant-se documentalment en l’aportació que fa Cavanilles (1795-97) en la seua obra «Observacions sobre la història natural, geografia, agricultura, població i fruits del Regne de València»; d’altra banda Bisbal (1984), en canvi, considera que la sèrie sísmica va succeir l’any 1644 culminant amb el terratrèmol del 26/06/1644, que situa en la localitat de Muro d’Alcoi i al que assigna una intensitat de grau VIII, seguint com a font documental les actes de l’Ajuntament d’Alcoi.

SISMICITAT A LA COMUNITAT VALENCIANA / José J. Giner, Sergio Molina y Pedro J. Jáuregui

Font: Compromís Alcoi

ua


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *