foradia cdturisme

Presentat el nou PGOU per la ciutat

Un nou sector industrial, un parc empresarial i una àrea per al sector terciari serviran per reflotar la marca Alcoi com a capital industrial de la província. L’objectiu és rehabilitar i millorar la ciutat amb un model compacte, sense alteracions ni dispersions, front al model que ha abocat a la crisi.

El disseny de l’equip de Govern d’Alcoi per a la ciutat mitjançant el nou Pla General comprén la generació d’un nou sector industrial, un parc empresarial i una nova àrea per al sector terciari, comercial i de serveis. El PGOU pretén resituar a la ciutat d’Alcoi com a nucli essencial en la comarca, però també aspira a reflotar la marca de la ciutat com a capital industrial de la província d’Alacant i un dels pols d’innovació empresarial a la Comunitat Valenciana.

  toni francesEl Pla General d’Ordenació Urbana resumeix les tres actuacions estratègiques marcades en aquest capítol. La primera d’elles ésl’ampliació del sòl industrial, al sud de la ciutat. “Aquesta actuació completaria els polígons industrials de La Beniata, El Clergue i Santiago Payá, ja previstes a l’anterior model territorial, perquè considerem que és essencial fer atractiva a la ciutat a noves inversions industrials, les úniques que poden potenciar la generació d’ocupació en la ciutat, en la comarca i en la província d’Alacant”, afirma l’alcalde d’Alcoi Toni Francés, que a més indica que la superfície que abarca la zona és de 470.000 metres quadrats, si bé encara està sota estudi que la totalitat d’aquesta àrea puga dedicar-se a sòl industrial.


Junt amb aquesta actuació, els redactors del PGOU han dissenyat un Parc Empresarial d’innovació d’aproximadament 20 hectàrees en la zona de Pagos, destinat a noves activitats que tinguen un fort component d’investigació, desenvolupament i innovació en sectors de potent creixement tecnològic. A aquest parc també se suma un sector terciari de 14 hectàrees junt a l’accés sud d’Alcoi que incluiria la nova seu d’AITEX. La idea és convertir-se en focus comarcal del sector comercial i de serveis, la qual cosa permetria a més millorar la imatge urbana que s’oferix en l’actualitat des de l’A-7.

Toni Francés ha recordat que aquestes innovacions en la gestió del territori vénen donades per la decisió de suprimir projectes de difícil encaix en el terme municipal d’Alcoi, pel seu fort i negatiu impacte mediambiental, i reorientar el desenvolupament de la ciutat cap a possibilitats més reals, sostenibles i racionals. Francés es refereix així al sector Serelles-Solana, així com al Xirillent Golf i al sòl industrial de la Canal.

“Estem en un nou escenari en matèria d’urbanisme i gestió del territori en Alcoi. Cal fer una ciutat compacta en matèria urbana per als ciutadans, però també compacta en quan a la seua oferta de sòl per a professionals, per a industrials i empresaris. Som una ciutat d’emprenedors que requereix tindre ferramentes per a desenvolupar els seus projectes ací i no en altres ciutats de la província o del territori autonòmic”, recorda l’alcalde.

Urbanisme va avançar el PGOU

Urbanisme ultima el Pla General per allunyar el desenvolupament de la ciutat del model de la ‘bombolla immobiliària’

La Regidoria d’Urbanisme avança que la redacció del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i per a que aquest document es convertisca en el mitjà de desenvolupament de la ciutat real, basada en la rehabilitació i millora del nucli urbà, enfront d’altres models de creixement dispers que han generat la ‘bombolla immobiliària’ i la posterior crisi econòmica. El regidor d’Urbanisme Natxo Gómez comenta al respecte que “no volem seguir la senda d’altres Plans d’altres ciutats, on s’ha pensat més en el negoci de construir que en les necessitats de futur dels ciutadans. Per això, la nostra alternativa és que el Pla General d’Alcoi pense que la ciutat consolidada, la que hui ja existeix, ha de ser la protagonista de totes les nostres accions”.

En aquest sentit, Gómez assenyala que el terme municipal d’Alcoi és molt complex, per la seua orografia i característiques, i per això s’ha de treballar amb un model de ciutat compacta, on la construcció partisca del nucli urbà ja existent: “No podem crear àrees disperses i inconnexes, perquè és un model negatiu per a la sostenibilitat del nostre territori”, comenta.

No obstant això, aquest plantejament no impedeix creixements de futur en la ciutat, i inclou set sectors residencials en l’entorn urbà immediat, que suposaria unes 68 hectàrees per a donar cobertura a una zona residencial per a uns 7.000 nous habitatges. Alhora, afegeix el regidor d’Urbanisme, “les nostres zones residencials disperses han de rebre una major inversió per a millorar i completar la xarxa de serveis ara existents. Quan es construeix en model d’urbanitzacions allunyades del nucli urbà s’ha de pensar en el cost de determinats serveis, i fins ara no s’ha fet”.

Així doncs, i segons consta en l’esborrany del Pla General, es potencia l’acció de l’Ajuntament en la rehabilitació i millora dels barris hui existents, amb especial èmfasi en el nucli històric. Per a això, es determinen 10 àrees de renovació urbana en què es preveu crear nous serveis públics, dotacions de zones verdes, així com la generació d’aparcaments per a residents i la flexibilitat de les mesures de protecció d’immobles catalogats.

“Hem de superar un fenomen que es repeteix en moltes ciutats i que acaben acabant amb ella: el despoblament del centre històric. Hem de generar espais còmodes i segurs en la nostra ciutat, en els nostres barris, abans d’obrir zones noves, desenvolupar noves àrees urbanístiques. Primer Alcoi, després els nous projectes”, indica Natxo Gómez. L’activitat econòmica de la rehabilitació és prou important per a no necessitar una altra bombolla de la rajola”, concloia Gómez.

Font: Ajuntament d'Alcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *