foradia subscriutegrat

Alcoi ja tot és música i “festa”

Enguany es preveu que el dissabte siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades. 10.000 persones prendran part en les desfilades: les 28 filaes alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyades set grups de ball, al voltant de 60 bandes de música, espectaculars boatos, desenes de carrosses i plataformes...

FABRA ALCOI

El president Fabra i  Cardenal Cañizares rebuts per Toni Fancés Alcalde Alcoi./ lesmuntanyes.com

Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interés Turístic Internacional, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària en quant a afluència de visitants, en coincidir amb el pont vacacional del Primer de Maig i la festivitat de la Comunitat Autònoma de Madrid. El divendres 2, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit pel percussionista i professor de l’ESMUC de Barcelona Pedro Estevan. La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el dissabte 3 (Dia de les Entrades), diumenge 4 (Dia de Sant Jordi) i dilluns 5 (Dia dels Trons).

Enguany es preveu que el dissabte siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades. El fet de que siga durant un pont festiu, i els auguris de bona meteorologia, fa presagiar una resposta massiva del públic arribat de tots els racons de la geografia valenciana i espanyola, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.

Cal destacar el capítol de la participació als actes festers, ja que es calcula que aproximadament 10.000 persones prendran part en les desfilades: les 28 filaes alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyades set grups de ball, al voltant de 60 bandes de música, espectaculars boatos, desenes de carrosses i plataformes… La imaginació serà part essencial d’una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a superar la limitació de recursos econòmics que pot provocar la situació socioeconòmica i així brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.

Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq al 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità Toni Giner i de la seua filà Gusmans. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Llana, recaurà sobre Rafael Vilaplana, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Vascos Santi Giner i l’Alferes Moro de Filà Judíos Juan Mataix completen els càrrecs festers d’enguany, qui tindran com a figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Mario Gisbert.

Entre els preparatius d’última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l’Alardo. Enguany, estan sent distribuïts al voltant de 2.500 quilos de pólvora, un quilo per fester segons la legislació vigent en aquest tipus de celebracions. El més ressenyable rau en el fet que, malgrat l’increment del preu que ha experimentat enguany la pólvora, els festers alcoians han demanat al voltant de 185 quilos més que l’any 2013, evidenciant l’increment de participació. De fet, des de l’Associació de Sant Jordi s’assenyala que el nombre de participants a les Entrades també ha experimentat un lleu repunt, amb vora mil participants a cada boato, i una xifra total de participants que supera en més de 500 persones la de l’any passat.

Assistència del president Fabra
La tribuna d’autoritats de l’Ajuntament s’omplirà de gom a gom tant durant l’Himne com al llarg de les Entrades. Ja ha confirmat la seua presència el President de la Generalitat Alberto Fabra, que acudirà tant a l’Himne com a presenciar les Entrades el dissabte. També presenciaran els actes la consellera de Benestar Social Asunción Sánchez-Zaplana, el conseller de Presidència José Ciscar, el conseller d’Hisenda Juan Carlos Moragues, el conseller de Sanitat Manuel Llombart i el conseller d’Indústria i Turisme Máximo Buch. S’ha de destacar la presència a Alcoi durant aquests dies del cardenal Antonio Cañizares, que ha arribat hui a la ciutat i, a més de presenciar les festes oficiarà la Missa Major a Sant Jordi de diumenge. El cardenal ha signat aquest migdia al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, acompanyat per l’alcalde Toni Francés, el president de l’Associació de Sant Jordi Rafael Tortosa i el president de la Generalitat Alberto Fabra, que hui es troba a la nostra ciutat perquè s’ha celebrat el Ple del Consell al Círcol Industrial.

El líder dels socialistes valencians Ximo Puig també acudirà a Alcoi a presenciar l’Himne, i durant les Entrades està previst que acudixquen a la tribuna d’autoritats els diputats nacionals Patrícia Blanquer (PSPV-PSOE), Amparo Ferrando (PP), Ricardo Sixto (EUPV) i Joan Baldoví (Compromís). El portaveu del PP a les Corts Jorge Bellver, el síndic de Compromís Enric Morera, el vicesecretari del PSPV José Manuel Orengo o la secretària autonòmica de Comunicació Lola Johnson son altres de les personalitats polítiques que acudiran a Alcoi. A elles s’ha d’afegir le president de la Diputació de Jaén Francisco Reyes, i una visita singular i ressenyable: la presència del regidor de la ciutat mexicana de Corregidora Carlos Garza.

Es dóna la circumstància que a aquesta localitat de vora 150.000 habitants de Mèxic se celebra una de les poques festivitats de moros i cristians del continent sud-americà. Aquest mateix matí el regidor i l’assessora que l’acompanya han mantingut una reunió amb l’alcalde Toni Francés i la regidora de Turisme Maria Llopis a Alcaldia, per tal de tractar diversos aspectes relacionats amb possibles línies de col·laboració i futures relacions entre la nostra ciutat i la localitat mexicana.

Junt amb els convidats oficials, s’ha de ressenyar que el servei de premsa de l’Ajuntament d’Alcoi ha acreditat ja al voltant de 150 professionals de l’àmbit informatiu per a cobrir els actes festers, amb cobertura per part tots els canals televisius d’àmbit estatal, i la presència de professionals de la prestigiosa guia Lonely Planet, entre d’altres mitjans que s’han acretitat a l’Ajuntament. Dins aquest capítol s’ha de ressenyar que, d’acord amb la nova reglamentació d’acreditacions per a mitjans gràfics i informatius, els professionals que hagen de cobrir les desfilades portaran l’armilla que ha estat confeccionada expressament, amb les mesures implantades després de diverses reunions de treball amb els professionals locals per tal de garantir les menors molèsties possibles a públic, professionals i festers.

Enguany, i després del tancament de RTVV, serà el canal comarcal TVA l’encarregat de retransmetre les Entrades en directe, arribant per TDT a pràcticament tota la geografia valenciana i a desenes de canals locals i regionals de tot l’Estat espanyol. A més, la pròpia TVA transmetrà el senyal per internet, mentre que el periòdic digital Pàgina 66 també ha anunciat que retransmetrà per senyal de ‘streaming’, i per tant arribant a tot el món mitjançant internet, l’Himne, les Entrades, la Missa Major i l’Aparició de Sant Jordi.

Nou mercadet artesanal
La zona d’Alçamora i Cervantes incrementa enguany el seu atractiu amb la posada en marxa d’un mercadet d’artesania: l’Espai Artesanal comptarà amb 7 estands de venda, i s’ha creat per complementar amb major oferta el mercat habitual de Festes, i fer així més atractiva l’activitat de venda no sedentària afegint un ambient més popular i festiu, ja que comptarà amb exposició, venda i també tallers demostratius. L’Espai Artesanal obrirà les seues portes aquesta mateixa vesprada, i estarà a l’abast del públic fins al dia 5.

A la Glorieta, un any més, s’ubicaran diversos establiments de menjar, mentre que a la zona d’Alçamora s’instal·larà aquests dies el mercat amb més de 60 punts de venda d’articles tèxtils, joguines, bijuteria, bonsais, llibres, minerals, aromateràpia, art…

Més serveis i seguretat
Cal assenyalar que l’Ajuntament mantindrà aquestes Festes de 2014 els nous serveis que ja es van posar en marxa l’any passat, que tenen com a objectiu principal facilitar la comoditat i la seguretat de veïns i visitants. Per al dia de les Entrades s’han habilitat grans àrees d’aparcament tant a l’accés nord de la ciutat (polígons Cotes Baixes i Cotes Altes, i plaça Al-Azraq) com a l’entrada sud (àrea del Poliesportiu i polígon de la Beniata), amb un servei de bus-llançadera que connectarà cada mitja hora amb el Centre de la ciutat. D’aquesta manera, es pretén oferir als visitants forans un aparcament fàcil amb un transport fins al cor de la Festa, per no col·lapsar amb vehicles els accessos al nucli urbà.

A banda d’això, també s’ha ampliat el dispositiu de neteja, i s’instal·laran 200 papereres de cartró a la ciutat, especialment a les àrees d’Alçamora i Cervantes, la Glorieta, i també al recinte firal, on s’ubicarà la fira. A més, la Regidoria de Medi Ambient ha ampliat el dispositiu normal de neteja en unes 30 persones, encarregades de la neteja dels vials després dels principals actes, i ha habilitat 9 punts especials de contenidors al Centre de la ciutat. Cal indicar que s’està realitzant un seguiment especial de la incidència de la neteja a la plaça de Dins i també a la Plaça d’Espanya per tal d’efectuar serveis especials de neteja en acabar les ‘nits de Festa’, tal i com ja s’han efectuat els dies precedents, després de la Glòria, amb bons resultats.

Des de la Regidoria de Festes s’ha volgut destacar a més la revetlla que tindrà lloc el diumenge de nit a la Plaça d’Espanya, amb l’actuació de l’Orquesta Titanic. També s’ha incidit especialment en el fet que, com ja va ocórrer l’any passat, s’està prestant una atenció especial al compliment de la legislació sobre seguretat i s’està portant a terme un estricte control en els establiments hostalers.

I un any més, des dels serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament s’ha procedit a inspeccionar tots els balcons del recorregut fester. En les inspeccions, es van detectar algunes deficiències en un total d’11 balcons. S’han efectuat reparacions en 6, de forma que 5 han quedat pendents de solucionar. En un d’ells fins i tot s’ha ordenat la instal·lació d’una tanca preventiva a la via pública delimitant un perímetre de protecció; respecte als quatre restants, s’han obert els corresponents expedients als propietaris, sense que hagen estat inutilitzats perquè  no s’observa risc malgrat les deficiències.

Pel que fa a la seguretat, d’altra banda, comptarà amb un dels majors dispositius que mai s’haja habilitat a la ciutat: un total de 1.059 professionals sumant tots els torns dels tres dies de Festes, a més de la vespra, Dia dels Músics. Conformen aquest dispositiu un total de 152 efectius de la Policia Nacional (dels quals, un total de 36 operaran de paisà); 72 efectius de la Guàrdia Civil en tasques de vigilància del trànsit als voltants i accessos de la ciutat i també de l’entorn natural amb el Seprona, a més del control de la pòlvora; 303 agents de la Policia Local operaran als dies de Festes, sumant els diferents torns establerts per a l’operatiu; un total de 117 efectius de Bombers, 79 efectius de Creu Roja, 36 operaris d’Obres i Serveis, 150 voluntaris de Protecció Civil, i un dispositiu especial per atendre urgències hospitalàries format per 150 de professionals de l’Àrea de Salut.

En paraules del regidor de Festes Jordi Martínez, “tant l’Associació de Sant Jordi com l’Ajuntament hem treballat molt per aconseguir unes festes que siguen més segures, més còmodes, més accessibles i més obertes a tots els alcoians i alcoianes, i també a totes aquelles persones que durant aquests dies ens visiten. Esperem que tothom puga gaudir amb total tranquil·litat d’unes celebracions en les que prime la diversió i l’esperit festiu. A alcoians i visitants, bones festes”.

Font: Ajuntament Alcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *