foradia subscriutegrat

Mostra Teatre d’Alcoi: ara i ací, com pertoca

La Mostra és una finestra oberta quan tantes portes se li tanquen a la Cultura i a les Arts Escèniques. Conscient d’això, des d’Alcoi ens convida per respirar tots plegats una miqueta d’aire fresc.

mostra

Miquel Santamaría presentació XXIV Mostra Teatre Alcoi ./ lesmuntanyes.com

La Mostra de Teatre d’Alcoi, del 28 al 31 de Maig 2014,  fira professional de les Arts Escèniques valencianes, arriba a la vint-i-quatre edició tot mantenint els objectius i, com tot el sector, superant els entrebancs actuals que pateix el món escènic, la caiguda d’entitats patrocinadores o, com se sap, fins i tot la fallida d’algunes públiques. Un any més, doncs, el seu primer valedor que és l’Ajuntament de la ciutat es fa avant, truca portes i convoca professionals i companyies per exhibir a casa nostra novetats i espectacles de temporada de tots els gèneres i formats. La programació, augmentada i dissenyada per atendre complementàriament les necessitats de gestors, educadors, programadors, creadors, crítics, distribuïdors… vol satisfer també les expectatives del públic; tots igualment necessaris, raó de ser i d’existir de la Mostra.

Dins la línia de consolidació i recerca de públics, en 2014 obri una seccióLa Mostra més jove reforçada i clarament diferenciada per captar encara més l’atenció dels xiquets i dels joves; les funcions concertades amb centres escolars, per primera vegada inclouen espectacles per a la primera edat escolar –escoletes, guarderies-, junt amb les habituals de Primària-Eso, sense oblidar tampoc els públics adolescents joves i familiars, tant de carrer com de sala.

Cartel Mostra baja resolución para redes sociales No ImprimirL’edició d’enguany atorga un paper primordial als muntatges i textos que han obtingut reconeixements; premis d’escriptura dramàtica, guardons Max, premis a les fires i festivals, companyies reconegudes a nivell de l’Estat i a casa nostra. Destaca la iniciativa pròpia de la Mostra de reorientar el veteraníssim Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi, que arriba a la XL edició i data de 1972, com un ajut directe a la producció i no només a la creació d’un text dramàtic com fins ara. S’estrena, doncs, només encetar-se la fira, el projecte guanyador Adéu, encara , bastit per la companyia l’Hongaresa. Tot seguit, hi ha un bon grapat d’obres o companyies clarament reconegudes i guardonades, amb moltes cares conegudes, fins que la cloenda li pertoca a una altra estrena absoluta, el One-Hit Wonders de l’alcoiana Sol Picó, que commemora els vint anys de la companyia de dansa catalana d’arrel més valenciana.

Entre les activitats paral·leles, s’ofereixen exposicions, fòrums i tallers professionals, espais d’intercanvi d’experiències i alguna activitat Off per arrodonir l’atractiu i obrir més encara l’oferta.

Quant a la procedència de les companyies invitades, se n’han escollit dels principals centres de producció, comunitats de Madrid i Catalunya, amb altres de Castella i Lleó, La Rioja, Múrcia i les Illes Balears. Sumades ací les companyies valencianes (Albena, Anem Anant, Ferroviària, La Dependent, Maduixa, Pot de Plom, Teatreencompanyia-Lupa Teatre, i alguna europea, ja tenim la vintena de propostes complementàries artísticament, comercial i lingüístico-cultural que podem seguir en una programació de cronologia lineal com és la Mostra alcoiana. Si afegim encara els off, les propostes de carrer i activitats paral·leles, les quatre jornades són més que completes.

La presència alcoiana és, com sempre, important i variada, tant pel que fa a companyies, com a intèrprets, autors, directors, tècnics, músics… (Pau Durà, Sol Picó, Pepa i Gemma Miralles, Xavi Castillo, Juli Mira, Jordi Peidro, Carles Cortés, Ximo Llorens, Moisés Olcina… entre altres noms més que coneguts a l’escena de casa nostra així com la valenciana i d’àmbit estatal).

Com a resum val a dir que hi ha teatre de text, adaptacions de clàssics, muntatges educatius, dansa, titelles, teatre musical de carrer i d’humor. Que els formats s’adapten a les diferents sales de petit, mitjà i gran format. Una diversificació imprescindible per a mantindre l’interès del professional i de l’espectador, úniques garanties de la continuïtat de la fira escènica del nostre territori autonòmic.

La Mostra és una finestra oberta quan tantes portes se li tanquen a la Cultura i a les Arts Escèniques. Conscient d’això, des d’Alcoi ens convida per respirar tots plegats una miqueta d’aire fresc.

Font: Lidia Vila, publicació El Gratis


Una resposta de Mostra Teatre d’Alcoi: ara i ací, com pertoca

  1. […] gala de l’AECC servirà de bestreta a la celebració de la Mostra de Teatre d’Alcoi, que arribarà a la ciutat entre els dies 28 i 31 de maig. Recordem que el Teatre Calderón […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *