lasarga ajualcoipresuparticipa

EU Alcoi proposa un referèndum constitucional al ple

Esquerra Unida presenta una moció per a que l’Ajuntament insta a convocar un referéndum sobre república o monarquia. Estefania Blanes: “Els ciutadans són prou madurs per decidir lliurement el model del seu estat”

abdicacio 2

Dia de l’abdicació del Rei Joan Carles./ lesmuntanyes.com

Arran de l’abdicació de Joan Carles I el Grup Municipal d’Esquerra Unida del País Valencià ha enregistrat una moció per a que el proper Ple municipal de l’Ajuntament d’Alcoi aprove instar al govern de l’Estat a convocar un referèndum per a que la ciutadania dedcidisca entre monarquia i república, d’acord amb allò establert a l’article 92 de la Constitució Espanyola.

A la moció EUPV recorda que la Constitució va ser aprovada en referèndum l’any 1978, “però no deixava opció a elegir la forma d’Estat entre monarquia o república, sinó que tractava de ratificar o no una Constitució que restablia les llibertats democràtiques després de 40 anys de dictadura repressora”. Una dictadura que, a més, va enderrocar una república lliurement elegida per la ciutadania de l’Estat espanyol. Al text de la moció, a més, s’indica que “lògicament, la immensa majoria d’espanyols i espanyoles en aquell moment van votar a favor de la Constitució, però això no pot ser interpretat com un suport majoritari a la institució monàrquica, que mai s’ha sotmés a sufragi popular”. I el text continua assenyalant que la majoria de la població actual no va votar en aquell referèndum, “ja que tots els que hui tenen menys de 52 anys no havien complit la majoria d’edat i molts ni tan soles havien nascut”.

Per tot això, la regidora d’EUPV Estefania Blanes subratlla que “és hora de que la institució monàrquica se sotmeta a votació, perquè els ciutadans són prou madurs per decidir lliurement el model del seu estat”. A més, Blanes incideix en el fet que mantindre una corona és ara per ara “a més d’un anacronisme, una flagrant contradicció democràtica. Si la Constitució diu que tots els ciutadans som iguals davant la llei, sembla irrisori mantindre la Casa Reial i els privilegis més propis de l’edat mitjana d’una família que, a més, està afectada per greus casos de corrupció i que fa gala de conductes poc ètiques”. Encara assenyala un motiu més per posar en dubte una continuació dinàstica sense consulta popular: “Mentre els ciutadans assistim a contínues retallades dels nostres drets per la suposada impossibilitat de l’Estat d’assumir el cost dels serveis públics, és més oportú que mai posar punt i final a la descomunal despesa que suposa el manteniment de la Casa Reial”.

EUPV enregistrarà la moció per a que siga debatuda al proper Ple, i està fent el mateix a diferents Ajuntaments i institucions democràtiques. Tal i com assenyala Estefania Blanes, “no consultar la ciutadania en aquesta suposada Segona Transició suposaria un colp d’autoritarisme que no té cabuda a cap sistema que es puga autoanomenar modern o democràtic”.

 

GRUP MUNICIPAL D’ESQUERRA UNIDA DEL PAÍS VALENCIÀ 

MOCIÓ REFERÈNDUM

Francesc Agulló Payà, com portaveu del Grup Municipal/ d’Esquerra Unida del País Valencià, davant del Ple de l’Ajuntament d’Alcoi

EXPOSA:

En una societat democràtica totes les institucions s’haurien d’elegir per voluntat popular i estar sotmeses al control i a la possibilitat de revocació. Aquest és un principi bàsic de les societats basades en la sobirania popular, on la font última de tot poder i autoritat és exclusivament la ciutadania, i per aquest motiu no pot existir cap autoritat ni cap poder per damunt d’ella, fent així especial referència al principi bàsic d’igualtat davant la llei de tothom.

La Constitució Espanyola vigent estableix una monarquia parlamentària, en la que totes les institucions de l’Estat són elegides -directament o indirectament- per sufragi universal, a excepció del cap d’Estat, que ho és per raons dinàstiques. Açò constitueix una anomalia i un anacronisme, compartit amb altres països europeus però que suposa un fenomen absolutament minoritari tant a la Unió Europea com a nivell mundial.

La Constitució Espanyola de 1978 va ser aprovada en referèndum, però no deixava opció a elegir la forma d’Estat entre monarquia o república, sinó que es tractava de ratificar o no una Constitució que restablia les llibertats democràtiques després de 40 anys de dictadura repressora. Lògicament, la immensa majoria dels espanyols i espanyoles en aquell moment van votar a favor de la Constitució, però això no pot ser interpretat com un suport majoritari a la institució monàrquica, que mai s’ha sotmès al sufragi popular.

Trenta-quatre anys després, la majoria de la població no va votar en aquell referèndum, ja que tots els que avui tenen menys de 52 anys no havien complit la majoria d’edat i molts ni tan sols havien nascut. A més, el recolzament de la ciutadania a la institució monàrquica ha anat reduint-se segons es manifesta en tots els estudis d’opinió -inclosos els del Centre d’Investigacions Sociològiques- procés que s’ha accelerat en l’últim any en conèixer l’opinió pública diversos fets presumptament delictius i altres de dubtosa ètica política pels quals el propi monarca ha hagut de demanar exemplaritat o disculpes.

Ara amb l’abdicació de Joan Carles I en favor del seu fill, el príncep Felip, ha arribat el moment que el poble espanyol decidisca lliure i democràticament la seua forma d’Estat, i per això presentem els següents

ACORDS:

  • Instar al govern de l’Estat a convocar un referèndum, d’acord amb allò establert a l’article 92 de la Constitució Espanyola, per a que la ciutadania decidisca entre monarquia i república.
  • Instar a Les Corts Generals a que, si en el referèndum guanya democràticament l’opció republicana, posen en marxa el procediment de reforma constitucional establert en l’article 168 de la Constitució Espanyola.

 

Font: Esquerra Unida

reactivalcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *