foradia subscriutegrat

Actualitzaran el catàleg de patrimoni i béns 30 anys després

Urbanisme confeccionarà un catàleg de béns i espais urbans protegits per a incloure al Pla General. El document tractarà el Molinar dins un Pla Especial per a frenar el seu abandonament i deteriorament, amb l’objectiu de preservar-lo com a complex arqueològic industrial únic a la Comunitat Valenciana.

molinar 2

Cúpula del pou en l’aqüífer el Molinar./

 

Es revisarà i ampliarà el Catàleg de Béns i Espais protegits per a incloure’l al futur Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que pretén aglutinar els elements arquitectònics més significatius d’Alcoi. El regidor de l’àrea d’Urbanisme i Territori, Natxo Gómez, explica que “en el cor de la ciutat guardem molts tresors, molts elements que es troben pràcticament amagats, ja que estem acostumats a veure-ls al llarg de la nostra vida. Però tenen un valor arquitectònic i arqueològic excepcional que cal protegir”.

Amb aquesta iniciativa, el PGOU serà una ferramenta per a revitalitzar la nostra ciutat, donant-li un nou enfocament més enllà de les fronteres de les comarques del nostre entorn perquè “el valor patrimonial de la ciutat d’Alcoi és un fet diferenciador dins el nostre entorn més immediat, per la qual cosa hem de preservar-ho i aprofitar aquesta circumstància per a generar oportunitats al voltant de la protecció i la posada en valor del patrimoni”, afegeix Gómez. L’objectiu és establir criteris de protecció que conjuguen bé les mesures de protecció amb les obres d’adequació i rehabilitació necessàries per a la seua utilització i recuperació.

En l’actualitat, Alcoi disposa d’un catàleg d’edificis d’interés de la ciutat, que es va aprovar fa més de 30 anys i que incloïa 221 elements. Ara amb aquest nou catàleg es preveu que es protegisquen més de 500 elements, que des de l’Ajuntament es considera que tenen interés per a la ciutat.

En aquest sentit, Gómez destaca el Molinar, un Bé d’Interés Cultural (BIC) que s’inclourà dins d’un Pla Especial que pretén frenar l’abandonament de la zona, ja que “estem parlant d’un complex arqueològic industrial únic a la Comunitat Valenciana, que hem de potenciar al màxim”. La proposta és recuperar el conjunt per mitjà de la creació d’un accés directe des de l’entrada de la ciutat i recobrar el Domini Públic Hidràulic per a iniciar així el procés de conservació de tot l’àmbit.

També cal destacar que en el mateix Pla General es va a elaborar el Pla Especial de Protecció i Conservació del Conjunt Històric-artístic, l’anomenat ‘nucli antic’, un Bé d’Interés Cultural des de l’any 1985.

 

Font: Ajuntament Alcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *