foradia camaraalcoi

Silvia Colomer: “l’apertura de la Biblioteca Infantil Tirisiti ha creat un boom cultural entre els més joves”

• Les biblioteques d’Alcoi estan duent a terme un projecte pedagògic que ofereix a les xiquetes i xiquets d’Alcoi una oferta d’oci cultural de qualitat • "Es tracta de fer que les biblioteques no siguen un espai només per a anar a llegir o consultar llibres, sinó on es puga gaudir del temps d’oci"

Les biblioteques d’Alcoi estan duent a terme un projecte pedagògic amb contacontes, tallers d’animació lectora i altres activitats, oferint així a les xiquetes i xiquets d’Alcoi una oferta d’oci cultural de qualitat. També estan oferint un programa de visites escolars dissenyat per Andrea Martínez, Tècnica d’Animació Sociocultural.

Silvia Colomer ha sigut contractada recentment per tal d’ajudar a Andrea, que serà mamà d’ací poc, a la realització d’aquesta programació, que, entre altres accions, té prevista la realització de 110 visites escolars durant l’any. Tot, coordinat pel director de la Xarxa de Biblioteques d’Alcoi, Josep Lluís Santonja.

L’experiència de Silvia en aquests treballs és significativa, ja que és la persona que encarna el personatge d’animació sociocultural conegut com la Bruixa de Xocolata. A continuació ens explica el treball que s’està duent a terme i els seus valors pedagògics.

– Des de gener de l’any passat es va començar a dur a terme un projecte que vol dinamitzar les biblioteques d’Alcoi, comenta’ns en què consisteix, Silvia

Es tracta de fer que les biblioteques no siguen un espai només per a anar a llegir o consultar llibres, sinó on es puga gaudir del temps d’oci amb la lectura, amb les històries, les narracions orals, tallers. Una sèrie d’activitats on es fomenta la creativitat i el sentit crític dels xiquets. La idea és que ells formen part de la biblioteca, que vinguen amb ganes d’agafar llibres i que s’ho puguen passar bé amb els seus pares.

– També esteu oferint cada setmana visites escolars als centres educatius

L’apertura de la Biblioteca Infantil Tirisiti, que va vindre d’una proposta dels Pressupostos Participatius, ha creat un boom. Enguany hi ha hagut una demanda prou important per part de les escoles, estem fent dos o tres dies de visites a la setmana. La idea és que vinguen no a soles per conéixer la biblioteca sinó també perquè gaudisquen i puguen, a més de llegir, escoltar la paraula a través de contacontes i narracions orals.

– En què consisteixen les visites escolars?

Tenim programacions per a infantil i per als tres cicles de primària. Per a secundària també, quan ens el demanen, que de moment solen ser casos puntuals. En infantil poden gaudir de rondalles i contes en 3D. En el primer i el segon cicle de primària es conta, per exemple, la vertadera història dels Tres Porquets, perquè vegen que poden crear contes a partir de les narracions tradicionals. Per al segon cicle de primària es realitza un taller de poesia per a jugar amb les paraules i fer poemes amb dibuixos. I en l’últim cicle, relacionem les mitologies tradicionals amb els superherois d’ara, introduint-los en el món del còmic i dels llibres.

– Són estratègies pedagògiques molt interessants per a introduir en el món de la literatura…

A cadascú els agradarà després una cosa diferent. Nosaltres els presentem diferents recursos perquè tinguen la capacitat de poder decidir què és el que més els agrada: poesia, llibres il·lustrats, còmics, llibres clàssics… I quan acabem el contacontes, sempre tenen un espai per a escorcollar les prestatgeries i descobrir el que els interesse. També els donem l’oportunitat que ens demanen les lectures que els interessen.

– Responen bé els alumnes?

En els menuts costa més que demanen algun tipus de llibres, perquè les lectures solen ser més dirigides; però entre els més majors, hi ha cada vegada més demanda. En l’any que portem crec que hem aconseguit molt. Tenim una cantera de xiquets molt important que acudeix a les activitats que realitzem. Hem aconseguit també que es coneguen les nostres biblioteques, no a soles dins d’Alcoi, sinó també fora: sabem que ve gent de Castalla, Benidorm i de les nostres comarques en general.

– La principal biblioteca és la del Centre, on es troba també la de Tirisiti, però compteu amb altres espais distribuïts pels barris, com són la Zona Nord i la Uxola.

Aquestes activitats les estem intentant dur a terme en les tres biblioteques. Però les animacions familiars les estem fent a la Uxola i el Centre, cada quinze dies. És una manera d’atraure els xiquets a la lectura: que sàpiguen que anar a la biblioteca no és només agafar un llibre i llegir. Que puguen descobrir com gaudir dels llibres de moltes maneres.

– Com responen els alumes a les animacions i els tallers? Gaudeixen?

Sí, se’n van tots amb ganes de contes i amb ganes de tornar. De fet hi ha hagut un augment molt important de carnets de biblioteca en infantil.

– Els contacontes i els tallers dels dissabtes són familiars, veritat?

La idea és involucrar a tota la comunitat educativa. I que els pares, els iaios i els tios s’adonen també que amb els contes es poden fer meravelles: jugar, fer manualitats, crear nous contes, poden investigar, titelles… També els intentem introduir en les històries tradicionals i que les treballen amb els majors, perquè la paraula no a soles està escrita també és oral, i de fet és molt més enriquidora.

– En quin sentit?

Amb la narració oral, i presentant els personatges de manera ‘fantàstica’, els ajudem a despertar l’interés i la curiositat. Normalment el que fan és enganxar-se al carro.

– Tu tens experiència com a contacontes, representant des de fa anys el personatge de la Bruixa de Xocolata

És el personatge que jo utilitze per a infantil i primària, amb el qual tinc també un projecte de dos contes escrits, il·lustrats per Sergi Olcina. La meua intenció és transmetre tot el que representa el món de la literatura.

– Quins són els beneficis didàctics de les animacions lectores?

Els xiquets poden desenvolupar habilitats cognitives, socials, comunicatives, de comprensió lectora… Treballar totes aquestes coses el que fa és enriquir-los, despertar el seu interés, fomentar la creativitat: com més t’alimentes de paraules i d’idees més idees pots crear tu. La idea és que els xiquets gaudisquen de la lectura per a créixer, que se senten protagonistes.

– Podem dur que és un mètode pedagògic que funciona, veritat?

De fet la demanda és molt gran. Hi ha altres territoris i ciutats que estan duent a terme mètodes similars amb molt d’èxit, com és Catalunya, Madrid, Castella La Manxa… Es tracta d’un projecte que es fa també tenint en compte les necessitats dels xiquets i de les famílies; de fet, tot qui vulga pot transmetre’ns els seus suggeriments i propostes d’activitats perquè les valorem i les duguem a terme. La idea és anar creixent junt amb la gent.

Font: Rodrigo Paños./

9octubre


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *