foradia pressupostparticipatiualcoi

Nanos i Gegants xicotets i grans ballen als carrers d’Alcoi

El Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi, ha celebrat aquestes activitats dins del seu 25é Aniversari. Els Alcoians han gaudit dels balls i dels nanos i gegants.“Nanos i gegants xicotets, xicotets i grans quan serem fadrins tots serem, tots serem iguals.”

nanos i gegants

La ciutat d’Alcoi hui diumenge 8 de juny s’ha vist sorpresa per l’acte organitzat pel Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi, dins de les activitats del seu 25é Aniversari. La Federació Valenciana de Nanos i Gegants amb 13 colles de tot el territori valencià han estat en Alcoi, des de l’Alcora, Almassora, Benetússer, Beniarrés, Benicàssim, Borriana, Castelló de la Plana, Godella, Ontinyent, Paiporta, la Vall d’Uixó i Vinaròs.

La música, els balls, les danses tradicionals i els costums dels segles XVIII i XIX  s’han vist en la trobada de Nanos i Gegants els carrers d’Alcoi durant  aquest dia que a les 10,30 h ha estat la plantada de figures al parc de “la Glorieta”, a les 12,00 h.  pels carrers del centre d’Alcoi Cercavila i a les 13,30 h.  s’han lliurat uns  recordatoris . Més a més la presentació del nou logotip de la federació on s’acabat en un ball final de totes les figures a la plaça Pintor Gisbert “Parterre”. El Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi, ha celebrat aquestes activitats dins del seu 25é Aniversari.

Els nanos i gegants sempre han sigut unes peces molt valorades a les festes de la nostra població des de l’any 1846, data en la qual trobem per primera vegada una notícia escrita que parla de la participació dels nanos a les festes celebrades amb motiu de les noces d’Isabel II. Malgrat tot açò el 1968 és la darrera vegada que trobem una al.lusió d’aquests personatges a la premsa escrita, encara que sí que tenim coneixement de posteriors aparicions per transmissió oral.

Per totes aquestes raons el Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi es va proposar recuperar el Ball de Nanos. Així, vam poder localitzar a Benedicto Ripoll Peidro, que va ser l’únic dolçainer que tingué Alcoi durant 40 anys. Ell ens va ensenyar, no només a tocar el Ball de Nanos d’Alcoi, sinó que també ens va ensenyar a ballar-lo.
El ball consta de dues parts. La primera, que és la més antiga, i la segona, que sembla un afegit posterior, segons Benedicto Ripoll.
La tonadeta que la gent encara recordava feia així:

“Nanos i gegants
xicotets, xicotets i grans
quan serem fadrins
tots serem, tots serem iguals.”

Més tard ens vam dedicar a buscar els nans i els gegants antics que hi havia a Alcoi i, el mes de juny de 1990 els vam localitzar i els seus propietaris ens els van vendre. És precisament el dia 17 de juny de 1990 quan van tornar a eixir els nans i els gegants al carrer a la Processó del Corpus tal com els havíem trobat. L’any següent els vam restaurar i els vam donar l’aparença que tenen en l’actualitat.
Els nans que tenim són els següents: – El iaio, la iaia, una xinesa, un turc, un negre i una índia (aquesta última va ser construïda l’any 1991).

Font: Redacció, lesmuntanyes.com


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *